Försäkringskassans skylt på husfasad.

Fick hjälp och vann mot Försäkringskassan

Arbetsskador. Nu har Försäkringskassan fått en smäll på näsan, säger en miljöarbetare och Transportmedlem. Han fick juridisk hjälp av Transport och LO-TCO Rättsskydd – och rätt till sjukpenning och sjukersättning som myndigheten avslagit.

Mannen är 56 år och vill vara anonym. Han uppmanar fler att stå på sig, överklaga Försäkringskassans beslut och vända sig till facket. Transport drev hans fall vidare med hjälp av fackens juridiska byrå, LO-TCO Rättsskydd och förbundsjurist Tom Aspengren. Och förvaltningsrätten i Jönköping gav miljöarbetaren rätt – till både sjukpenning och sjukersättning (tidigare förtidspension).

Tom Aspengren. Foto LO-TCO Rättsskydd

– Den här mannen hade en väldigt speciell situation. Han riskerade sitt liv genom att arbeta, säger Tom Aspengren.

Företag med kollektivavtal har en Avtalsgruppförsäkring (AGS). Den ger ett tillägg på cirka 10 procent av inkomsten, utöver sjukpenningen från Försäkringskassan. Aspengren gör en överslagsberäkning och omräknat till sjukersättning (som sjukpenningen alltså övergår i) kommer miljöarbetaren att få cirka 3 miljoner kronor i ersättning.

Då är AGS inräknad och pengarna kommer att betalas ut månadsvis, fram till pensionen.

– Det är ganska mycket pengar och det blir gärna höga belopp när vi kan visa att medlemmar är stadigvarande sjuka. I synnerhet om de är unga och har många år kvar till pensionen, säger Tom Aspengren.

De flesta som får avslag från Försäkringskassan kommer inte vidare, förklarar han.

– Att den här medlemmen lyckades beror på att han var med i facket och fick juridiskt stöd. Det är viktigt att veta att man kan få hjälp när man är sjuk.

Miljöarbetarens sjukdomsbild är komplicerad. 2019 drabbades han av ett bråck på kroppspulsådern. Det är då viktigt att blodtrycket inte blir för högt för då kan kroppspulsådern brista. Med medicin kan han hålla sitt blodtryck kring 120. Stiger det över 120–130 finns risk för att han avlider. Miljöarbetaren har tidigare tagit adhd-medicin för att fungera på jobbet. Den kan han inte längre ta eftersom den höjer blodtrycket.

I rätten anförde LO-TCO Rättsskydd att mannens ansträngda situation även skapat psykisk ohälsa och gjort honom än mer stresskänslig än han redan är på grund av sin adhd-diagnos. Sammantaget innebär det att miljöarbetaren inte kan ta, och knappast få, ett administrativt arbete, som Försäkringskassan hävdat.

Förvaltningsrätten ansåg annorlunda.

– Jag får inte bli upprörd, då går blodtrycket upp, och inte lyfta mer än fem kilo. Så jag kan inte lyfta mina barn och har svårt att handla. En operation skulle förkorta mitt liv. 3 miljoner låter som vinstpengar. Men jag hade tjänat mer om jag kunnat fortsätta jobba, säger 56-åringen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Skallig man med vit t-shirt lyfter tyngder på ett gym.

Alexander krossade knäna under en truck

Åkeri. Svetten bryter fram på lastbilsföraren Alexander Eriksson i gymsalen. I juni krossade han bägge knäna under en truck som kom i rullning på flaket. – Varje gång jag är här ångrar jag att jag försökte stoppa den där jävla trucken!

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlades Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.