Close
Filip Rydolw, ordförande för Transports klubb för flygplatskontrollanter på Arlanda.
Close

Filip på Arlanda: ”Vi gör ett hästjobb för varandra”

Timslånga köer och en överfull terminal 5. Det har varit stressiga veckor för personalen på Arlanda. – För en vecka sedan sträckte sig kön från terminal 5 till terminal 4 och tillbaka igen, säger Filip Rydolw, ordförande för Transports fackklubb för Avarns flygplatskontrollanter i säkerhetskontrollen på Arlanda.

Terminal 5. Fredag morgon den 17 juni. Det är den lugnaste dagen på länge. Köerna till incheckning och säkerhetskontrollen har inte varit så här korta på veckor. Det är ändå svårt att hitta en tom plats i incheckningshallen. Under dagen kommer den att fyllas upp ännu mer.

Filip Rydolw är kritisk till brist på framförhållning från statligt ägda Swedavia, som är flygplatsens ägare och Avarns uppdragsgivare.

– De lämnar en hel del att begära vad gäller att ta höjd för arbetsmiljöproblemenen för oss som jobbar här. Det är ett enormt problem när alla ska flyga samma tid från samma ställe.

– Vi som jobbar i kontrollen gör ett hästjobb för varandra. Solidariteten märks tydligt. Alla ställer upp och jobbar stenhårt. Men ibland känns det som Sisyfos i den grekiska mytologin. Vi rullar upp samma sten för ett berg och ner på andra sidan, sedan ska den upp igen.

Under pandemin var det stendött på Arlanda.

– Det var så tomt att det gick att spela landhockey, säger Filip Rydolw.

Fler än 500 av hans kollegor blev av med jobbet då. Det var då. Nu är företaget är i full gång att rekrytera och många har valt att komma tillbaka. Men det går långsamt eftersom säkerhetsprövningen tar ungefär åtta veckor.

Avarn har löst problemet genom att starta ett underbolag som inte är ett auktoriserat bevakningsbolag med hängavtal med Transport. Där anställs personer som inte godkänts. När de har allt klart för att börja jobba som flygplatskontrollanter så flyttas de över till det huvudbolaget.

– Det har börjat droppa in fler och fler. Vi får hela tiden mer att göra så det är bra att vi är fler på plats men de får inte utföra allt arbete. Fördelen är att de kan börja jobba direkt. Då tar de inte jobb någon annanstans i väntan på att börja jobba, säger Filip Rydolw.

Filip Rydolw anser att informationen från flygplats till resenärer varit för otydlig. Budskapet har varit att komma i så god tid som möjligt.

– Så står Bosse och Henke i kön. Den ena flyger klockan 15 och den andra 18. Då hamnar vi i ett läge där resenärerna kommer till kontrollerna vid fel tider och vi får försöka anpassa oss därefter.

– Det har varit skittufft både för oss på golvet och arbetsledningen.

Kontrollanterna på Avarn som är tillsvidareanställda har alla fått semestererbjudande efter ett rullande semesterschema, sedan har det gått att önska, berättar Filip Rydolw. Vissa har valt att skippa sommarsemestern och jobba med extra betalt.

– Man kan alltid deala och vi är inte negativa till att vissa väljer att jobba frivilligt över sommaren för att tjäna lite extra pengar. Det görs nu, men jag vill inte gå in på några detaljer, säger Filip Rydolw.

Filip Rydolw ska rusa till nästa möte. Han går från terminal 5 genom ett lugnt Sky City och kommer till en terminal 4. Där i avgångshallen nedanför säkerhetskontrollen vid terminal 4 är det nästan helt tomt sånär som på ett par personer som jobbar på Swedavia och en handfull resenärer som slappar vid sina rullväskor.

– Nu har vi öppnat den här terminalen för inpassering till femman. Det är bara att gå genom säkerhetskontrollen. Ta höger och gå ner i en tunnel de har öppnat till terminal 5, säger han.

Det är inte så många som vet om det än.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Frans Ganneby:
    17 juni, 2022

    Fin artikel, men ett ganska betydande faktafel: det är inga skyddsvakter som jobbar i säkerhetskontrollen, utan flygplatskontrollanter! Ganska stor skillnad i roll och befogenheter så inte bra att blanda ihop. Avarn har i dagsläget inga skyddsvakter alls på Arlanda.

  2. John Antonsson:
    20 juni, 2022

    Hej, tack för din kommentar.
    Det var en tankevurpa som låg bakom problemet. Självklart är det så. Felet har rättats till.
    John, reporter

  3. Peter Jansson:
    17 juni, 2022

    Inkompetenta företagsledningar som inte klara av sina uppdrag.Så här går det när man snålar och säger upp personal.Att det skulle bli många som flyger igen efter pandemin borde väl inte vara så svårt att räkna ut.Man behöver ha överkapacitet när det gäller personal så att man klarar av sjukdomar, semestrar, föräldraledigt och när fler vill flyga igen.Har man inga samtal med flygbolagen om vilka flöden av resenärer de ser på olika tidshorisonter?

Lästips:

Magnus Albertsson tankar ett flygplan från Luxair.

Förberett för Jet A-1

Flygtankare. En fredag i oktober. Runt 280 flighter går från Arlanda den dagen. De flesta av dem tankas av ett gäng flygtankare som jobbar på firman Stockholm Fuelling Services.

Flygtankarna på Stockholm Fuelling Services kan träna på arbetstid, till skillnad från de flesta andra transportare. Foto: John Antonsson

Knappt 6 av 10 transportare får friskvårdsbidrag

Hälsa. 2 111 transportarbetare svarade när tidningen gjorde en enkätundersökning om friskvårdsbidrag och träning på arbetstid. Trots att yrkesgrupperna är hårt drabbade av sjukskrivningar får bara 5,5 procent av de som deltog i enkäten träna på arbetstid. Samtidigt är det 58 procent som får friskvårdsbidrag.

Ryanairplan i luften

Ryanair satsar men inte på Skavsta eller Bromma

Flyg. Lågprisbolaget Ryanair startar tio nya rutter från Sverige. Satsningen görs efter att regeringen gett besked om slopad flygskatt.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.