Close
Filip Rydolw, ordförande för Transports klubb för flygplatskontrollanter på Arlanda.
Close

Filip på Arlanda: ”Vi gör ett hästjobb för varandra”

Timslånga köer och en överfull terminal 5. Det har varit stressiga veckor för personalen på Arlanda. – För en vecka sedan sträckte sig kön från terminal 5 till terminal 4 och tillbaka igen, säger Filip Rydolw, ordförande för Transports fackklubb för Avarns flygplatskontrollanter i säkerhetskontrollen på Arlanda.

Terminal 5. Fredag morgon den 17 juni. Det är den lugnaste dagen på länge. Köerna till incheckning och säkerhetskontrollen har inte varit så här korta på veckor. Det är ändå svårt att hitta en tom plats i incheckningshallen. Under dagen kommer den att fyllas upp ännu mer.

Filip Rydolw är kritisk till brist på framförhållning från statligt ägda Swedavia, som är flygplatsens ägare och Avarns uppdragsgivare.

– De lämnar en hel del att begära vad gäller att ta höjd för arbetsmiljöproblemenen för oss som jobbar här. Det är ett enormt problem när alla ska flyga samma tid från samma ställe.

– Vi som jobbar i kontrollen gör ett hästjobb för varandra. Solidariteten märks tydligt. Alla ställer upp och jobbar stenhårt. Men ibland känns det som Sisyfos i den grekiska mytologin. Vi rullar upp samma sten för ett berg och ner på andra sidan, sedan ska den upp igen.

Under pandemin var det stendött på Arlanda.

– Det var så tomt att det gick att spela landhockey, säger Filip Rydolw.

Fler än 500 av hans kollegor blev av med jobbet då. Det var då. Nu är företaget är i full gång att rekrytera och många har valt att komma tillbaka. Men det går långsamt eftersom säkerhetsprövningen tar ungefär åtta veckor.

Avarn har löst problemet genom att starta ett underbolag som inte är ett auktoriserat bevakningsbolag med hängavtal med Transport. Där anställs personer som inte godkänts. När de har allt klart för att börja jobba som flygplatskontrollanter så flyttas de över till det huvudbolaget.

– Det har börjat droppa in fler och fler. Vi får hela tiden mer att göra så det är bra att vi är fler på plats men de får inte utföra allt arbete. Fördelen är att de kan börja jobba direkt. Då tar de inte jobb någon annanstans i väntan på att börja jobba, säger Filip Rydolw.

Filip Rydolw anser att informationen från flygplats till resenärer varit för otydlig. Budskapet har varit att komma i så god tid som möjligt.

– Så står Bosse och Henke i kön. Den ena flyger klockan 15 och den andra 18. Då hamnar vi i ett läge där resenärerna kommer till kontrollerna vid fel tider och vi får försöka anpassa oss därefter.

– Det har varit skittufft både för oss på golvet och arbetsledningen.

Kontrollanterna på Avarn som är tillsvidareanställda har alla fått semestererbjudande efter ett rullande semesterschema, sedan har det gått att önska, berättar Filip Rydolw. Vissa har valt att skippa sommarsemestern och jobba med extra betalt.

– Man kan alltid deala och vi är inte negativa till att vissa väljer att jobba frivilligt över sommaren för att tjäna lite extra pengar. Det görs nu, men jag vill inte gå in på några detaljer, säger Filip Rydolw.

Filip Rydolw ska rusa till nästa möte. Han går från terminal 5 genom ett lugnt Sky City och kommer till en terminal 4. Där i avgångshallen nedanför säkerhetskontrollen vid terminal 4 är det nästan helt tomt sånär som på ett par personer som jobbar på Swedavia och en handfull resenärer som slappar vid sina rullväskor.

– Nu har vi öppnat den här terminalen för inpassering till femman. Det är bara att gå genom säkerhetskontrollen. Ta höger och gå ner i en tunnel de har öppnat till terminal 5, säger han.

Det är inte så många som vet om det än.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Frans Ganneby:
    17 juni, 2022

    Fin artikel, men ett ganska betydande faktafel: det är inga skyddsvakter som jobbar i säkerhetskontrollen, utan flygplatskontrollanter! Ganska stor skillnad i roll och befogenheter så inte bra att blanda ihop. Avarn har i dagsläget inga skyddsvakter alls på Arlanda.

  2. John Antonsson:
    20 juni, 2022

    Hej, tack för din kommentar.
    Det var en tankevurpa som låg bakom problemet. Självklart är det så. Felet har rättats till.
    John, reporter

  3. Peter Jansson:
    17 juni, 2022

    Inkompetenta företagsledningar som inte klara av sina uppdrag.Så här går det när man snålar och säger upp personal.Att det skulle bli många som flyger igen efter pandemin borde väl inte vara så svårt att räkna ut.Man behöver ha överkapacitet när det gäller personal så att man klarar av sjukdomar, semestrar, föräldraledigt och när fler vill flyga igen.Har man inga samtal med flygbolagen om vilka flöden av resenärer de ser på olika tidshorisonter?

Lästips:

Ansökan om ny utbildning för flygtekniker på Arlanda

Flyg. Flygbranschen har larmat om att fler flygtekniker, flygmekaniker och plåtslagare behöver utbildas för att flygplan och helikoptrar ska kunna lyfta framöver. Nu ansöker Sigtuna kommun om att få starta en yrkeshögskole-utbildning i flygteknik på Arlanda flygplats.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Säkerhetskontrollerna går mycket snabbare

Bevakning. I somras invigdes en ny säkerhetskontroll på Arlandas terminal 5. Kaoset, som utbröt på grund av underbemanning efter pandemin, uteblev. Mer personal är på plats. Kontrollerna går snabbare och någon oro inför en väntad julrusch märks inte bland flygplatskontrollanterna.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.