Kerro Holmberg skriver även krönikor för Transportarbetaren. Närmast nästa månad.
Close
Kerro Holmberg skriver även krönikor för Transportarbetaren. Närmast nästa månad.
Close

Filmiska dikter som tål omläsning

Diktsamling: Jag vaknade av, Författare: Kerro Holmberg, Förlag: Sadura Bokförlag, 2015

Kerro Holmberg är både konstnär och poet; det ger henne dubbla uttrycksmöjligheter.

När man läser Kerro Holmbergs dikter eller tar del av hennes målningar anar man hur de båda uttryckssätten kompletterar varandra. Det gemensamma är att författaren/konstnären Holmberg skyr det banala, det grunda och entydiga, för att låta drömmen eller det gåtfulla i existensen träda fram.

Diktsamlingen Jag vaknade av får mig att tänka på att de bästa författarna är bildskapande, filmiska. Boken innehåller några mycket konkreta och vackra scenerier som antagligen har självbiografiska rötter. Författaren beskriver bland annat sina farföräldrars möte, mannen med käppen mot sångfågeln. Som läsare bör man dock ha lite detektiviska böjelser för att efter hand lösa gåtan med den mystiske John Henry.

Poesisamlingen med det kongeniala namnet Jag vaknade av hämtar oavbrutet stoff från drömmens värld, från det outsagda och lite undanglidande mystiska. Det är dikter som tål att läsas flera gånger och för varje omläsning blottläggs nya sammanhang. Någonstans står det ”att vi lever (…) Som om förfäderna inte finns/ Vilket fruktansvärt misstag”.

Det är också poesi om nuet och om det – outgrundligt vad – som håller på att gå förlorat. ”Något har tagits ifrån oss men jag vet ännu inte vad”. Det är politiska dikter i existentiell mening, ingen plakatpoesi. Poeten förbehåller sig rätten (denna obestridliga poetiska rätt) att vara osäker och tvivlande. Det är en vacker och tänkvärd samling dikter Kerro Holmberg skrivit.

Erik Löfvendahl

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.

Utsikt från Lars-Gunnar Ivarssons fönster. Bilden är manipulerad. Originalet är ett foto av Lars-Gunnar Ivarsson.

Budet, bågarna och böckerna

Litteratur. Tidningsbudet Lars-Gunnar Ivarssons verk utgår från egna personliga intressen. Men böckerna talar om det allmängiltiga, berättar om vägen. Oavsett om det handlar om svenskamerikanen Svens livsresa, en invasion under ökenkriget 1941 eller motorcykeln Indian 741 B Military.

Allan Johansson lutad över den soptunna som programledaren Sverker Olofsson använde sig flitigt av i konsumentmagasinet Plus på SVT.

Sopbilar och historia på unikt museum

Renhållning. Landets enda sopbilsmuseum ligger i Blomstermåla. Modeller och fotografier visar hur fordon, maskiner och verktyg för renhållning förändrats under förra seklet. Lokalerna i Folkets hus rymmer också föremål som vittnar om den industri som präglade samhället under 1900-talet.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.