Finland skärper beställaransvaret

Våra nordiska grannländer stramar upp reglerna kring tillfälliga inrikestransporter, så kallat cabotage. I Danmark krävs nu att föraren har med sig dokumentation i bilen. Finland går ännu längre och stärker sitt redan tydliga beställaransvar. – Om det fuskas i Finland så ryker beställaren, konstaterar Magnus Falk på Transport.

Cabotagelagstiftningen, som gäller i hela EU, har kritiserats hårt. Kritiken gäller framför allt att kontrollen är för dålig och att många cabotagetransporter är olagliga.

Utifrån EU:s förordning har vissa europeiska länder valt att styra tillämpningen på något olika sätt med nationella regler.

– Från fackföreningshåll framhålls ofta Finland och Holland som goda exempel, säger Magnus Falk, transportpolitiskt ansvarig i Transportarbetareförbundet.

Den 25 april träder en ny lag i kraft i Finland, med utökat beställaransvar.

Lagändringen gör att transportbeställaren nu måste försäkra sig om att transportören har trafiktillstånd, betalar skatt och uppfyller arbetsgivaransvaret. Om beställaren fattar misstankar om att allt inte stämmer, till exempel genom låga priser, blir det olagligt och straffbart att ingå avtal.

– Finland hade redan förut ett tydligt beställaransvar, nu blir det ännu tydligare, något som vi skulle behöva i Sverige också, säger Magnus Falk.

Enligt den svenska yrkestrafiklagen kan en beställare dömas till böter eller fängelse om han eller hon känt till att transportören inte haft tillstånd, eller haft ”skälig anledning att anta” att det saknades.

Men den svenska varianten har visat sig verkningslös eftersom det är svårt att bevisa att beställaren har vetat om detta.

I Danmark gäller regeländringen dokumentationen som ska bevisa att en cabotagetransport är laglig.

Enligt EU:s cabotageförordning ska transportföretaget kunna lämna tydliga bevis för rätten att utföra cabotagetransport. Men i en promemoria från december 2010, gjord av Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum Malmö, konstateras att det i EG-förordningen inte är ”tillräckligt preciserat under vilka förutsättningar (framför allt när och var) handlingarna ska uppvisas”.

Det har även Trafikstyrelsen i Danmark kommit fram till. På grund av detta specificeras kraven på vilken information en förare som utför cabotagestransport måste kunna visa upp vid en kontroll.

Från och med den 20 april måste föraren kunna visa vem som är avsändare och mottagare samt när och var godset ska levereras. Dessutom ska det finnas information om lasttyp, vikt och fordonskombinationens registreringsnummer, skriver danska Trafikmagasinet.

Enligt John Roy Vesterholm, chefsjurist på Dansk transport och logistik, DTL, ska detta göra det lättare för kontrollmyndigheterna.

Nyheten har väckt reaktioner bland danska speditörer, som menar att de nya kraven skulle strida mot EU-rätten. Det håller dock inte John Roy Vesterholm med om.

– Påståendet om att ändringen är i strid med EU-rätten anser jag vara av mer politisk än juridisk karaktär. Det handlar inte om någon ändring av kraven på dokumentation som finns i EU-reglerna, utan endast en precisering av dokumentationskravet, säger han till danska Trafikmagasinet.

Att införa den danska skärpningen rakt av även i Sverige tror Transports Magnus Falk skulle ge liten effekt.

– Vi har dålig koll på cabotage i Sverige till att börja med. Att införa sådana krav skulle nog varken göra till eller från. Men om det skulle göras i kombination med finnarnas regeländringar skulle det kunna vara något, säger han.

På Sveriges Åkeriföretag Syd, menar Anders Falk att den danska förändringen är ett steg i rätt riktning. Men även han skulle gärna se den finska lagstiftningen om beställaransvar i Sverige.

– Det skulle underlätta för polisen när de gör kontroller. I dag kan de inte på plats avgöra om det är en olaglig cabotagetransport eller inte, säger Anders Falk.

För svensk del finns inga konkreta förslag till förändring av lagstiftningen men frågorna är ständigt aktuella. Under förra året genomförde Rikspolisstyrelsen och Transportstyrelsen, på uppdrag av regeringen, en utredning av hur bra reglerna följs på svenska vägar.

Enligt rapporten, som nu skickas på remiss, kom man bland annat fram till att frågan om att registrera utländska fordon i vägtrafikregistret ska utredas separat.

Rikspolisstyrelsen ska också ta fram föreskrifter om enskilda polisers rätt att ta nycklar och registreringsskyltar från fordon så att de hindras från att köra vidare. Till slutet av juni ska Rikspolisstyrelsen och Transportstyrelsen dessutom ta fram en strategi för kontroll av yrkestrafik på väg.

Transports Magnus Falk hade önskat mer handfasta förändringar när rapporten presenterades, men hoppas att den pågående utredningen ska leda till något bra.

– Jag vill framför allt ha bättre kontroll av den befintliga lagstiftningen i Sverige, det är kontrollen som brister, säger han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Vi behöver en ny kontrollmyndighet för yrkestrafiken

Debatt. Under 2022 infördes flera nya bestämmelser gemensamt inom EU, det så kallade mobilitetspaketet. Bestämmelserna skulle ge bättre arbetsvillkor för yrkesförare, mer rättvis konkurrens mellan transportföretag och ökad trafiksäkerhet i den europeiska transportsektorn.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", uttryckte sig Tommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.