Finland skärper beställaransvaret

Våra nordiska grannländer stramar upp reglerna kring tillfälliga inrikestransporter, så kallat cabotage. I Danmark krävs nu att föraren har med sig dokumentation i bilen. Finland går ännu längre och stärker sitt redan tydliga beställaransvar. – Om det fuskas i Finland så ryker beställaren, konstaterar Magnus Falk på Transport.

Cabotagelagstiftningen, som gäller i hela EU, har kritiserats hårt. Kritiken gäller framför allt att kontrollen är för dålig och att många cabotagetransporter är olagliga.

Utifrån EU:s förordning har vissa europeiska länder valt att styra tillämpningen på något olika sätt med nationella regler.

– Från fackföreningshåll framhålls ofta Finland och Holland som goda exempel, säger Magnus Falk, transportpolitiskt ansvarig i Transportarbetareförbundet.

Den 25 april träder en ny lag i kraft i Finland, med utökat beställaransvar.

Lagändringen gör att transportbeställaren nu måste försäkra sig om att transportören har trafiktillstånd, betalar skatt och uppfyller arbetsgivaransvaret. Om beställaren fattar misstankar om att allt inte stämmer, till exempel genom låga priser, blir det olagligt och straffbart att ingå avtal.

– Finland hade redan förut ett tydligt beställaransvar, nu blir det ännu tydligare, något som vi skulle behöva i Sverige också, säger Magnus Falk.

Enligt den svenska yrkestrafiklagen kan en beställare dömas till böter eller fängelse om han eller hon känt till att transportören inte haft tillstånd, eller haft ”skälig anledning att anta” att det saknades.

Men den svenska varianten har visat sig verkningslös eftersom det är svårt att bevisa att beställaren har vetat om detta.

I Danmark gäller regeländringen dokumentationen som ska bevisa att en cabotagetransport är laglig.

Enligt EU:s cabotageförordning ska transportföretaget kunna lämna tydliga bevis för rätten att utföra cabotagetransport. Men i en promemoria från december 2010, gjord av Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum Malmö, konstateras att det i EG-förordningen inte är ”tillräckligt preciserat under vilka förutsättningar (framför allt när och var) handlingarna ska uppvisas”.

Det har även Trafikstyrelsen i Danmark kommit fram till. På grund av detta specificeras kraven på vilken information en förare som utför cabotagestransport måste kunna visa upp vid en kontroll.

Från och med den 20 april måste föraren kunna visa vem som är avsändare och mottagare samt när och var godset ska levereras. Dessutom ska det finnas information om lasttyp, vikt och fordonskombinationens registreringsnummer, skriver danska Trafikmagasinet.

Enligt John Roy Vesterholm, chefsjurist på Dansk transport och logistik, DTL, ska detta göra det lättare för kontrollmyndigheterna.

Nyheten har väckt reaktioner bland danska speditörer, som menar att de nya kraven skulle strida mot EU-rätten. Det håller dock inte John Roy Vesterholm med om.

– Påståendet om att ändringen är i strid med EU-rätten anser jag vara av mer politisk än juridisk karaktär. Det handlar inte om någon ändring av kraven på dokumentation som finns i EU-reglerna, utan endast en precisering av dokumentationskravet, säger han till danska Trafikmagasinet.

Att införa den danska skärpningen rakt av även i Sverige tror Transports Magnus Falk skulle ge liten effekt.

– Vi har dålig koll på cabotage i Sverige till att börja med. Att införa sådana krav skulle nog varken göra till eller från. Men om det skulle göras i kombination med finnarnas regeländringar skulle det kunna vara något, säger han.

På Sveriges Åkeriföretag Syd, menar Anders Falk att den danska förändringen är ett steg i rätt riktning. Men även han skulle gärna se den finska lagstiftningen om beställaransvar i Sverige.

– Det skulle underlätta för polisen när de gör kontroller. I dag kan de inte på plats avgöra om det är en olaglig cabotagetransport eller inte, säger Anders Falk.

För svensk del finns inga konkreta förslag till förändring av lagstiftningen men frågorna är ständigt aktuella. Under förra året genomförde Rikspolisstyrelsen och Transportstyrelsen, på uppdrag av regeringen, en utredning av hur bra reglerna följs på svenska vägar.

Enligt rapporten, som nu skickas på remiss, kom man bland annat fram till att frågan om att registrera utländska fordon i vägtrafikregistret ska utredas separat.

Rikspolisstyrelsen ska också ta fram föreskrifter om enskilda polisers rätt att ta nycklar och registreringsskyltar från fordon så att de hindras från att köra vidare. Till slutet av juni ska Rikspolisstyrelsen och Transportstyrelsen dessutom ta fram en strategi för kontroll av yrkestrafik på väg.

Transports Magnus Falk hade önskat mer handfasta förändringar när rapporten presenterades, men hoppas att den pågående utredningen ska leda till något bra.

– Jag vill framför allt ha bättre kontroll av den befintliga lagstiftningen i Sverige, det är kontrollen som brister, säger han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Vi behöver en ny kontrollmyndighet för yrkestrafiken

Debatt. Under 2022 infördes flera nya bestämmelser gemensamt inom EU, det så kallade mobilitetspaketet. Bestämmelserna skulle ge bättre arbetsvillkor för yrkesförare, mer rättvis konkurrens mellan transportföretag och ökad trafiksäkerhet i den europeiska transportsektorn.

Göteborgs hamn

HF har inlett hamnblockad

Hamn. Arbetsdomstolen har tillfälligt gett Hamnarbetarförbundet (HF) rätt att genomföra en blockad mot krigsmateriel till och från Israel. Blockaden inleddes tisdagen den 4 februari.

Efter dödsfall – Renova anmäls för fara vid ensamarbete

Miljö. I november förra året föll en miljöarbetare i Göteborg ner i en 2,5 meter djup grop, till en underjordsbehållare för avfall, och dog. Transports skyddsombud anmäler nu Renova till Arbetsmiljöverket för fara och brister vid ensamarbete.

Gryning i Fornhöjden. Nicklas första stopp är återvinningsstationen som för tillfället är värst drabbad av nedskräpning i kommunen. Foto: Lilly Hallberg

Skräpiga återvinningsstationer avskräcker

Miljö. Kraftigt nedskräpade återvinningsstationer inger nästan fyra av tio svenskar en känsla av otrygghet. Vissa väljer därför att inte lämna sitt skräp. Det framgår av en Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av den ideella organisationen Håll Sverige rent.

Chaufför med indraget körkort – stoppad två gånger

Miljö. Polisen stoppade samma berusade lastbilschaufför från Värnamo – två gånger – på nio dagar. Förutom att han körde rattfull hade hans körkort redan dragits in. Mannen, som är i 55-årsåldern, har gjort sig skyldig till ytterligare brott och döms till en månads fängelse.

Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Tillåtet med pant på lustgastuber

Miljö. Landets kommuner får erbjuda pant till personer som lämnar in använda lustgastuber för återvinning. Den slutsatsen drar kommunernas branschorganisation Avfall Sverige som granskat lagstiftningen. ”Jättebra”, tycker miljöarbetaren Rasmus Forsberg i Göteborg.

Utredning för att stoppa onormalt låga anbud vid upphandlingar

Upphandlingar. Oseriösa taxi- och färdtjänstbolag som konkurrerar med undermålig och farlig arbetsmiljö och fuskar med löner, skatter och avgifter kan gång på gång vinna upphandlingar. Nu ger regeringen konkurrensverket i uppdrag att komma med förslag som ska underlätta för upphandlande myndigheter och enheter att välja bort anbud som är onormalt låga och oseriösa.

Tidningsbuden drabbas hårt av Tidöpartiernas höjda försörjningskrav för migrantarbetare. Bilden är en arkivbild.

Chock när tidningsbud sägs upp på VTD

Distribution. Ett 20-tal tidningsbud på Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) vid filialen i Uddevalla och omkring 15 distributörer i Stenungsund blir av med sina jobb. Orsaken är att Bohusläningen och ST-tidningen övergår till enbart digital utgivning efter beslut av mediebolaget Stampen.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.