Finsk storstrejk fortsätter

Konflikt. Den här veckan slår en andra strejkvåg in över Finland. Tåg, bussar och stora delar av industrin stannar i protest mot högerregeringens politik.

I månadsskiftet strejkade sammanlagt över 100 000 arbetare och tjänstemän i Finland.

Strejkerna är politiska och riktar sig mot den finska regeringens arbetsmarknadspolitik, med inskränkningar av anställdas rättigheter, och nedskärningar i socialförsäkringssystem som a-kassan.

Från den 31 januari stod bland annat flyg- och busstrafik still under två dagar.

Svenska Transportarbetareförbundets finska systerförbund, Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT, utlyste i första vågen en omfattande politisk strejk i slutet av januari. AKT:s arbetsnedläggning berörde då omkring 160 företag i transportbranschen.

Den här veckan tar ”finska Transport” ut bussförare och arbetare vid bilverkstäder i strejk, den 14 och 15 februari. För stuveriarbetare gäller tre dagars arbetsnedläggning, från och med onsdag.

Även lokförare och trafikledare inom järnvägsanställdas förbund, Rau, strejkar. Både när- och fjärrtåg står still under måndag och tisdag, den 12 och 13 februari. Induststrifacket, elfacket och Finlands livsmedelsarbetareförbund har också varslat om strejk den här veckan. Onsdag – fredag lägger också omkring 10 000 anställda inom logistiknäringen ned arbetet, samtidigt som arbetet vid hundratals industrier stå still.

Strejken väntas lamslå industrin i Finland men också få konsekvenser för svensk industri. Gruvbolaget Boliden beräknar att strejkerna kommer att kosta företaget omkring 100 miljoner kronor, uppger DI.se.

LO har uttalat oro

Redan i oktober förra året uttryckte svenska LO en djup oro över utvecklingen i grannlandet.

LO:s representantskap antog då ett uttalande till följd av den finska högerregeringens politiska program.

I uttalandet heter det att ”Ett enat LO står sida vid sida med våra finska kamrater för att försvara deras rätt att uttrycka sin åsikt. Förutom att försämra villkoren för vanligt folk genom en åtstramande ekonomisk politik och försämrad anställningstrygghet föreslår den finska regeringen att begränsa grundläggande fackliga rättigheter.”

LO pekade i sitt uttalande också på att den finska regeringen vill begränsa rätten till sympatistrejker och politiska strejker, liksom att kraftigt höjda strejkböter föreslås. Enligt LO vore det, om förslagen går igenom, sedan fritt fram för ytterligare försämringar av den ekonomiska tryggheten och arbetsvillkoren när rätten att vidta sympatiåtgärder stryps, och ”rädslan för att gå ut i strejk sprids bland medlemmar och löntagare.”.

I Finland eskalerade motsättningarna i mitten av januari då den finska arbetsmarknadsministern, Arto Satonen, gick ut med att regeringen kommer att lagstifta om inte förhandlingarna om att göra exportindustrin lönesättande – som det fungerar i Sverige med ”märket” – leder till en överenskommelse mellan parterna.

Den finska högerregeringen vill även minska kostnaderna för en rad trygghetssystem och ersättningar, bland annat arbetslöshetsersättningen, och samtidigt kraftigt höja böter vid olagliga strejker.

Politisk strejk

Under den första strejkveckan hölls en stor demonstration på Senatstorget, centralt i Helsingfors, i protest mot regeringens neddragningar och förslag till ändrad lagstiftning.

Runt om i Finland la arbetare och tjänstemän inom flera brancher då ned arbetet, i första hand den 1 och den 2 februari.

Flygtrafiken från och till statliga Finavias flygplatser var i praktiken helt stående på marken under dagarna. Både flera personalgrupper på marken och piloter deltar i stridsåtgärderna.

Flygbolaget Finnair förutspådde att omkring 60 000 resenärer skulle drabbas. Undantagna från konfliktåtgärder var enligt fackförbunden försvarsmaktens beredskap på flygplatserna, liksom funktioner som rör människors liv och hälsa.

Många fackförbund deltar

Liksom i den första strejkvågen, i månadsskiftet, deltar både arbetar- och tjänstemannafack i konfliktåtgärderna.

Förskolepersonal i Helsingfors och flera andra större städer lägger ned arbetet i början av veckan, på måndagen och tisdagen. Även sjukvårdarnas fackförbund, Tehy, har varslat om politisk strejk under två dagar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Oleg Grygoriuk. Foto: MTWTU

”Hamnar och infrastruktur drabbas hårdast i Rysslands attacker”

Hamn. Ryssland attackerar Ukrainas strategiskt viktiga hamnstad Odessa nästan dagligdags. – Situationen växlar från ena minuten till den andra på ett sofistikerat sätt, säger Oleg Grygoriuk i Transports systerfack MTWTU.

Transportsektionens ordförande Jörgen Wärja visar oss runt på hamnområdet. Här vid hamnbolagets nya byggnad. Foto: John Antonsson

I Trelleborg fick hamnarbetarna sin ”drömkåk” vid havet

Hamn. Fikarum tio meter från havet, ett större gym och snart också en badbrygga. Hamnarbetarna i Trelleborg fick nästan allt de önskade när bolaget flyttade till en ny byggnad.

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.