Finsk storstrejk fortsätter

Konflikt. Den här veckan slår en andra strejkvåg in över Finland. Tåg, bussar och stora delar av industrin stannar i protest mot högerregeringens politik.

I månadsskiftet strejkade sammanlagt över 100 000 arbetare och tjänstemän i Finland.

Strejkerna är politiska och riktar sig mot den finska regeringens arbetsmarknadspolitik, med inskränkningar av anställdas rättigheter, och nedskärningar i socialförsäkringssystem som a-kassan.

Från den 31 januari stod bland annat flyg- och busstrafik still under två dagar.

Svenska Transportarbetareförbundets finska systerförbund, Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT, utlyste i första vågen en omfattande politisk strejk i slutet av januari. AKT:s arbetsnedläggning berörde då omkring 160 företag i transportbranschen.

Den här veckan tar ”finska Transport” ut bussförare och arbetare vid bilverkstäder i strejk, den 14 och 15 februari. För stuveriarbetare gäller tre dagars arbetsnedläggning, från och med onsdag.

Även lokförare och trafikledare inom järnvägsanställdas förbund, Rau, strejkar. Både när- och fjärrtåg står still under måndag och tisdag, den 12 och 13 februari. Induststrifacket, elfacket och Finlands livsmedelsarbetareförbund har också varslat om strejk den här veckan. Onsdag – fredag lägger också omkring 10 000 anställda inom logistiknäringen ned arbetet, samtidigt som arbetet vid hundratals industrier stå still.

Strejken väntas lamslå industrin i Finland men också få konsekvenser för svensk industri. Gruvbolaget Boliden beräknar att strejkerna kommer att kosta företaget omkring 100 miljoner kronor, uppger DI.se.

LO har uttalat oro

Redan i oktober förra året uttryckte svenska LO en djup oro över utvecklingen i grannlandet.

LO:s representantskap antog då ett uttalande till följd av den finska högerregeringens politiska program.

I uttalandet heter det att ”Ett enat LO står sida vid sida med våra finska kamrater för att försvara deras rätt att uttrycka sin åsikt. Förutom att försämra villkoren för vanligt folk genom en åtstramande ekonomisk politik och försämrad anställningstrygghet föreslår den finska regeringen att begränsa grundläggande fackliga rättigheter.”

LO pekade i sitt uttalande också på att den finska regeringen vill begränsa rätten till sympatistrejker och politiska strejker, liksom att kraftigt höjda strejkböter föreslås. Enligt LO vore det, om förslagen går igenom, sedan fritt fram för ytterligare försämringar av den ekonomiska tryggheten och arbetsvillkoren när rätten att vidta sympatiåtgärder stryps, och ”rädslan för att gå ut i strejk sprids bland medlemmar och löntagare.”.

I Finland eskalerade motsättningarna i mitten av januari då den finska arbetsmarknadsministern, Arto Satonen, gick ut med att regeringen kommer att lagstifta om inte förhandlingarna om att göra exportindustrin lönesättande – som det fungerar i Sverige med ”märket” – leder till en överenskommelse mellan parterna.

Den finska högerregeringen vill även minska kostnaderna för en rad trygghetssystem och ersättningar, bland annat arbetslöshetsersättningen, och samtidigt kraftigt höja böter vid olagliga strejker.

Politisk strejk

Under den första strejkveckan hölls en stor demonstration på Senatstorget, centralt i Helsingfors, i protest mot regeringens neddragningar och förslag till ändrad lagstiftning.

Runt om i Finland la arbetare och tjänstemän inom flera brancher då ned arbetet, i första hand den 1 och den 2 februari.

Flygtrafiken från och till statliga Finavias flygplatser var i praktiken helt stående på marken under dagarna. Både flera personalgrupper på marken och piloter deltar i stridsåtgärderna.

Flygbolaget Finnair förutspådde att omkring 60 000 resenärer skulle drabbas. Undantagna från konfliktåtgärder var enligt fackförbunden försvarsmaktens beredskap på flygplatserna, liksom funktioner som rör människors liv och hälsa.

Många fackförbund deltar

Liksom i den första strejkvågen, i månadsskiftet, deltar både arbetar- och tjänstemannafack i konfliktåtgärderna.

Förskolepersonal i Helsingfors och flera andra större städer lägger ned arbetet i början av veckan, på måndagen och tisdagen. Även sjukvårdarnas fackförbund, Tehy, har varslat om politisk strejk under två dagar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Fartyg vid containerhamnen i Göteborg ska få tillgång till landström för att minska utsläppen. Foto: Göteborgs Hamn

18,8 miljoner euro till elanslutning av fartyg

Hamn. Fyra hamnar i Nordeuropa får dela på 18,8 miljoner euro för att elansluta containerfartyg som ligger vid kaj.

Magnus Albertsson tankar ett flygplan från Luxair.

Förberett för Jet A-1

Flygtankare. En fredag i oktober. Runt 280 flighter går från Arlanda den dagen. De flesta av dem tankas av ett gäng flygtankare som jobbar på firman Stockholm Fuelling Services.

Transports förbundsråd röstade enhälligt nej till att stå utanför LO-samordningen.

Transport står utanför LO-samordningen

Avtalsrörelsen. Transport har meddelat LO att de ställer sig utanför LO-samordningen i kommande avtalsrörelse.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", uttryckte sig Tommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.