Finsk storstrejk fortsätter
Konflikt. Den här veckan slår en andra strejkvåg in över Finland. Tåg, bussar och stora delar av industrin stannar i protest mot högerregeringens politik.
I månadsskiftet strejkade sammanlagt över 100 000 arbetare och tjänstemän i Finland.
Strejkerna är politiska och riktar sig mot den finska regeringens arbetsmarknadspolitik, med inskränkningar av anställdas rättigheter, och nedskärningar i socialförsäkringssystem som a-kassan.
Från den 31 januari stod bland annat flyg- och busstrafik still under två dagar.
Svenska Transportarbetareförbundets finska systerförbund, Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT, utlyste i första vågen en omfattande politisk strejk i slutet av januari. AKT:s arbetsnedläggning berörde då omkring 160 företag i transportbranschen.
Den här veckan tar ”finska Transport” ut bussförare och arbetare vid bilverkstäder i strejk, den 14 och 15 februari. För stuveriarbetare gäller tre dagars arbetsnedläggning, från och med onsdag.
Även lokförare och trafikledare inom järnvägsanställdas förbund, Rau, strejkar. Både när- och fjärrtåg står still under måndag och tisdag, den 12 och 13 februari. Induststrifacket, elfacket och Finlands livsmedelsarbetareförbund har också varslat om strejk den här veckan. Onsdag – fredag lägger också omkring 10 000 anställda inom logistiknäringen ned arbetet, samtidigt som arbetet vid hundratals industrier stå still.
Strejken väntas lamslå industrin i Finland men också få konsekvenser för svensk industri. Gruvbolaget Boliden beräknar att strejkerna kommer att kosta företaget omkring 100 miljoner kronor, uppger DI.se.
LO har uttalat oro
Redan i oktober förra året uttryckte svenska LO en djup oro över utvecklingen i grannlandet.
LO:s representantskap antog då ett uttalande till följd av den finska högerregeringens politiska program.
I uttalandet heter det att ”Ett enat LO står sida vid sida med våra finska kamrater för att försvara deras rätt att uttrycka sin åsikt. Förutom att försämra villkoren för vanligt folk genom en åtstramande ekonomisk politik och försämrad anställningstrygghet föreslår den finska regeringen att begränsa grundläggande fackliga rättigheter.”
LO pekade i sitt uttalande också på att den finska regeringen vill begränsa rätten till sympatistrejker och politiska strejker, liksom att kraftigt höjda strejkböter föreslås. Enligt LO vore det, om förslagen går igenom, sedan fritt fram för ytterligare försämringar av den ekonomiska tryggheten och arbetsvillkoren när rätten att vidta sympatiåtgärder stryps, och ”rädslan för att gå ut i strejk sprids bland medlemmar och löntagare.”.
I Finland eskalerade motsättningarna i mitten av januari då den finska arbetsmarknadsministern, Arto Satonen, gick ut med att regeringen kommer att lagstifta om inte förhandlingarna om att göra exportindustrin lönesättande – som det fungerar i Sverige med ”märket” – leder till en överenskommelse mellan parterna.
Den finska högerregeringen vill även minska kostnaderna för en rad trygghetssystem och ersättningar, bland annat arbetslöshetsersättningen, och samtidigt kraftigt höja böter vid olagliga strejker.
Politisk strejk
Under den första strejkveckan hölls en stor demonstration på Senatstorget, centralt i Helsingfors, i protest mot regeringens neddragningar och förslag till ändrad lagstiftning.
Runt om i Finland la arbetare och tjänstemän inom flera brancher då ned arbetet, i första hand den 1 och den 2 februari.
Flygtrafiken från och till statliga Finavias flygplatser var i praktiken helt stående på marken under dagarna. Både flera personalgrupper på marken och piloter deltar i stridsåtgärderna.
Flygbolaget Finnair förutspådde att omkring 60 000 resenärer skulle drabbas. Undantagna från konfliktåtgärder var enligt fackförbunden försvarsmaktens beredskap på flygplatserna, liksom funktioner som rör människors liv och hälsa.
Många fackförbund deltar
Liksom i den första strejkvågen, i månadsskiftet, deltar både arbetar- och tjänstemannafack i konfliktåtgärderna.
Förskolepersonal i Helsingfors och flera andra större städer lägger ned arbetet i början av veckan, på måndagen och tisdagen. Även sjukvårdarnas fackförbund, Tehy, har varslat om politisk strejk under två dagar.