Fler chaufförer dör i jobbet

Förra året dog tio yrkesförare i arbetsolyckor i Sverige. Det är nästan en fördubbling mot året innan. Samtidigt minskar antalet dödsolyckor i varenda bransch utom yrkestrafiken.

Det totala antalet dödliga arbetsolyckor minskade från 57 stycken 2011, till 44 stycken 2012. Men när det gäller yrkeschaufförer, nästan fördubblades antalet döda från sex stycken 2011 till tio stycken 2012.

Martin Miljeteig, arbetsmiljöombudsman på Transport, tror att en förklaring kan vara ökningen av tillfälliga anställningar och bemanningsanställningar i branschen.

– Det blir tystare och tystare, folk med osäkra anställningar drar sig för att påpeka brister i arbetsmiljön. Och vi hör ofta från chaufförerna vi talar med, att stressen och tidspressen ökat de senaste tio åren, säger Martin Miljeteig.

Även Patrick Magnusson, trafiksäkerhetsansvarig på Sveriges Åkeriföretag, anger chaufförernas ökade stress som orsak till att dödsolyckorna ökat.

– I dag lever vi i någon sorts höghastighetskultur, det finns inget tålamod med någonting på något område. Vi ser det hos våra medlemmar, och vi ser det hos deras kunder. Jag tror chaufförerna känner en väldig press helt enkelt. Samtidigt finns det en yrkesstolthet bland dem: man vill leverera till varje pris, säger Patrick Magnusson.

Borde förarna släppa lite på yrkesstoltheten i det här fallet?

– Ja, jag tror det. Och det finns faktiskt åkerier ute i samhället som håller hårt på sitt arbetsgivaransvar, som inte tar på sig uppdrag där kundens krav innebär att man åsidosätter trafiksäkerheten. De borde lyftas fram mer, men i den här branschen fokuserar man alltför ofta på det negativa.

Även Martin Miljeteig framhåller att det finns ansvarsfulla arbetsgivare i branschen. Men påpekar att i de fall då trafiksäkerheten åsidosätts, är det i regel en arbetsgivare som anger tonen.

– Det är ju ytterst få chaufförer som kör för fort för att det är roligt. Det finns nästan alltid en tidspress som spökar, säger Martin Miljeteig.

Enligt Patrick Magnusson är ansvaret delat på ”flera ben”.

– Man kan inte skylla allt på chauffören, även om han naturligtvis har ett yrkesansvar. Man kan inte skylla allt på åkaren, även om han naturligtvis har ett arbetsgivaransvar. Även transportköpare och myndigheter har ett ansvar, säger Patrick Magnusson.

Så vad kan de olika aktörerna göra?

– Det mest opedagogiska man kan göra är att peka finger och säga att det borde den instansen göra, och det borde den instansen göra… det handlar om det egna ansvaret. Och man måste fokusera mer på att förändra beteendet än på att förändra attityderna. Det finns en massa goda attityder som alla delar, men som alltför många ändå bryter mot. Man måste ta sikte på det praktiska beteendet.

– Men om man ska nämna något konkret, så har ju kunderna ett stort ansvar i upphandlingen. I dag förekommer det att transportköpare, däribland till och med statliga myndigheter, drar av en straffavgift om godset kommer fram en kvart för sent. Det kan vara en körning från Örebro till Umeå med ett tidsfönster på 15 minuter! Det är ju helt absurt, men tyvärr vanligare än man tror. Och om inte ens statliga myndigheter går i bräschen för ansvarsfulla transporter, vem ska då göra det?

Transportsektorns utveckling mot fler dödsolyckor, går på tvärs mot den allmänna trenden i Sverige. I varenda bransch utom yrkestrafiken minskade antalet dödsolyckor under fjolåret – och i exempelvis skogsbruket, som länge toppat statistiken, halverades antalet dödsolyckor under 2012.

– Här kanske man kan se ett konkret uppslag: titta på skogsbruket och se vad de har gjort. Det är alltid värdefullt att ha en dialog och lära av andra, i stället för att uppfinna hjulet på nytt, säger Patrick Magnusson.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Avtal 2025. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage.

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Skydd 2024

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.

Hallå och grattis, alla skyddsombud!

ARBETSMILJÖ. Grattis alla skyddsombud på skyddsombudens dag, den 23 oktober! "Javisst ja, det är det ingen som har koll på. Jag glömmer det också alltid", säger skyddsombudet Johan Kanmert på miljöföretaget Renova i Göteborg.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

Transport bakom LO:s inledande avtalskrav

Avtal 2025. Låglönesatsning och nya medel för att bekämpa ofrivillig deltid. Det är två av kraven som LO-förbunden enats om inför nästa års avtalsrörelse. Hur höga lönekrav det blir är inte klart och frågan om arbetstidsförkortning ska snabbutredas till den 15 maj.

Norwegian är ett av de flygbolag där Transport organiserar kabinpersonal.

Fackliga förhandlingar om kabinavtal fortsätter

Facket. Förhandlingarna mellan Transport och Unionen om vem som ska organisera kabinpersonalen inom flyget fortsätter. Statliga Medlingsinstitutet gav en tidsfrist till den sista oktober. Men båda fackförbunden har sökt mer tid.

Mindre konflikt med starka fack

Rapport. Enligt en föreställning fungerar fackförbund splittrande och skapar ”bråk”. I verkligheten dämpar starka fack upplevelsen av konflikter, enligt en analys byggd på enkäter med 16 822 anställda i 31 länder.