Krönika. Valet till Europaparlamentet den 25 maj är avgörande för det europeiska samarbetets framtid. Det högerdominerade EU:s hantering av den ekonomiska krisen har varit förödande. Ensidiga åtstramningar, privatiseringar och avregleringar har resulterat i rekordhög arbetslöshet och negativ tillväxt. Grundläggande fackliga fri- och rättigheter har underminerats. Medborgarna har fått betala ett högt pris för bankernas girighet och borgerliga politikers blinda tilltro till marknaden.
Om politiken inte förändras riskerar det folkliga stödet för EU att gå förlorat.
Vi alla påverkas oerhört mycket av de beslut som fattas av Europaparlamentet. Det handlar bland annat om regler kring arbetsmiljö, arbetstider, arbetskraftsinvandring och likabehandling. Men också bestämmelser kring hur företagen fritt ska kunna röra sig över gränserna – en frihet som är viktig för svensk ekonomi.
På senare år har vi dock med förfäran sett hur denna frihet använts för att inskränka grundläggande rättigheter.
I Lavaldomen 2007 slog EU-domstolen fast att fackliga krav på likabehandling och svenska kollektivavtal utgjorde ett oacceptabelt ”hinder” mot den fria rörligheten för tjänster. Detta har bäddat för illojal konkurrens och dumpning av löner och arbetsvillkor.
Utvecklingen borde oroa alla som, precis som jag, anser att möjligheten till fri rörlighet för studier, arbete eller semesterfirande är en förutsättning för ett vitalt och konkurrenskraftigt Europa. För när den fria rörligheten utnyttjas av oseriösa företag och ställer arbetstagare mot varandra växer främlingsfientliga och populistiska krafter fram.
På sikt hotas acceptansen för människors möjlighet att fritt röra sig över gränserna. Menar man allvar med att stå upp för fri rörlighet måste man reglera dess tillämpning.
För att upprätthålla ett folkligt stöd behöver EU en ny färdriktning. Jag hoppas att Socialdemokraterna i EU-valrörelsen utgör ett tydligt och trovärdigt alternativ till den högerpolitik som styrt Europa de senaste åren. Fokus för EU-arbetet bör vara sysselsättningen och de fackliga rättigheterna.
Skyddet för den fria förenings- och förhandlingsrätten, inklusive rätten att vidta strids-
åtgärder, måste stärkas inom EU. Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad. Alla löntagare, oavsett ursprung, ska behandlas lika. Parternas frihet att självständigt reglera löne- och anställningsvillkor ska respekteras. Ett socialt protokoll måste därför tillfogas EU:s fördrag.
EU bör dessutom främja och samordna offensiva investeringar för att skapa jobb och hållbar tillväxt.
Vi behöver fler fackliga röster som värnar den svenska kollektivavtalsmodellen och en rättvis konkurrens mellan företag och länder i Europaparlamentet.
Transport har därför valt Johan Danielsson till vår kandidat. Han har en unik erfarenhet och kunskap om både EU och det fackliga arbetet. Och han kan leverera från start. Det behövs för att Socialdemokraterna ska stå starka i sitt arbete för ett mer rättvist och socialt Europa.
Gå in på Johans hemsida, kryssa10.nu, för att följa honom i arbetet med att samla in cirka 40 000 ”kryss” på valdagen den 25 maj i år. Det är också viktigt att vi talar för Johans kandidatur i samtalet på arbetsplatsen eller när vi träffar vänner och bekanta i affären.
Egentligen räcker det med att varje land röstar in ytterligare en socialdemokrat, så är det helt plötsligt de röda som har majoritet i EU-parlamentet!