Fler får mer från a-kassan
A-kassan. Sex av tio arbetslösa får nu ut 80 procent av den tidigare lönen från a-kassan, tack vare de tillfälliga generösare regler som infördes i våras. Huvudförklaringen är ersättningstaket, som i ett slag höjdes från 20 020 till 26 400 kronor.
Intresseorganisationen Sveriges a-kassor har tagit fram statistiken som visar att betydligt fler nu får de 80 procent i arbetslöshetsersättning som statsmakterna en gång satte upp som mål.
Siffrorna avslöjar att i februari, innan pandemin slog till, var det bara 29 procent av de arbetslösa a-kassemedlemmarna som nådde upp till 80 procent. I juli hade andelen mer än fördubblats, till 62 procent.
Fortfarande är det dock många löntagare som får en kännbar inkomstförlust vid arbetslöshet.
Sveriges a-kassor har gjort ett räkneexempel som utgår från medianlönen i Sverige – 31 700 kronor. I en ”medelskattekommun” som Hörby får denna medianavlönade arbetstagare ut 24 016 kronor när skatten är dragen.
I vintras, innan de generösare a-kassereglerna infördes, hade samma Hörbybo fått nöja sig med 13 978 kronor i arbetslöshetsersättning. Efter skatt. Ett inkomsttapp på mer än 10 000 kronor. Med de tillfälliga reglerna blir den beskattade ersättningen från a-kassan i stället 17 431 kronor. Det motsvarar ett tapp på närmare 6 600 kronor.
Från fackligt håll höjs röster för att de tillfälliga reglerna ska permanentas.