corona

Fler hamnar i syd permitterar

Hamn. Stopp för virkesexport och pausad bilimport. Kommunala bolaget Hallands Hamnar korttidspermitterar ett femtiotal anställda till följd av coronapandemin.

Hamnsektorn såg i början av coronakrisen ut att klara sig förhållandevis väl, jämfört med andra transportnäringar. Men passagerartrafiken har i stort upphört och i april ledde också nedgång i godstrafik till korttidspermitteringar vid flera hamnar.

Jörgen Wärja är ordförande för Transports hamnavdelning Syd- och Västsverige. I hans ”hemmahamn” Trelleborg är målet att slippa permittera över huvud taget.

– Vi märker av en nedgång, men är inte så hårt drabbade som andra. Vi har ju framför allt ett godsflöde här – trailertrafik som kan variera från vecka till vecka, säger Jörgen Wärja.

Den senaste veckan har han fått några samtal från Varberg, som rör permitteringarna vid hamnen:

– Det handlar om att man tar in blixt, fast den fast anställda personalen är korttidspermitterad.

Hallands Hamnar har från den 1 maj korttidspermitterat de anställda, 32 hamnarbetare med kollektivavtal och 17 tjänstemän. De arbetar vid hamnarna i Halmstad respektive Varberg.

– Vi vill säkerställa att vi går med vinst och att våra anställda har ett jobb att gå tillbaka till. Det innebär att vi tar ansvar för vår ekonomi, säger bolagets vd Björn Alvengrip, till Hallands Nyheter.

Han förklarar nedgången med minskad export av sågade trävaror, samt att bilimporten varit pausad sedan mars.

Minskad efterfrågan

Även hamnen i Mönsterås har drabbats av kraftigt minskad efterfrågan på virke från utlandet. I mitten av april permitterades 30 anställda och jobbar nu bara 40 procent av sin vanliga arbetstid.

Bara en dag tidigare kom beskedet att Malmö hamn säger upp 40 anställda. Egna sparpaket och statligt stöd räckte inte för att rädda alla jobb vid Skandinaviens största bilhamn.

Patrik Östbjerg är ombudsman på Transports andra hamnavdelning, Hamn-Norrland/Mellansverige. På fredag ska han förhandla med Mönsterås hamn. Eventuellt kan det bli tal om att utöka permitteringsgraden, till nu tillåtna 80 procent, som innebär att de anställda bara jobbar 20 procent.

Godstrafiken i övriga ostkusthamnar har också gått ner, men i varierande grad. I Gävle hamn fortsätter arbetet än så länge som vanligt utan permitteringar.

– Det kan ändras från vecka till vecka, mycket händer väldigt snabbt. Men framför allt är det ju kryssningar som corona slagit mot. Finlandsfärjorna har ju ingen persontrafik alls, säger Patrik Östbjerg.

– Extra känsligt är det för Eckerölinjen. Där ligger färjorna i hamn, det finns inget jobb att göra.

De anställda vid bolaget, som trafikerar linjen Grisslehamn – Eckerö på Åland, är korttidspermitterade och arbetar från den 1 maj bara 20 procent.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Containrar i Helsingborgs hamn

Hamnarbetarna är trötta på frågor om kokainhärvan

Sektion 7 Helsingborg. Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Oleg Grygoriuk. Foto: MTWTU

”Hamnar och infrastruktur drabbas hårdast i Rysslands attacker”

Hamn. Ryssland attackerar Ukrainas strategiskt viktiga hamnstad Odessa nästan dagligdags. – Situationen växlar från ena minuten till den andra på ett sofistikerat sätt, säger Oleg Grygoriuk i Transports systerfack MTWTU.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.