corona

Fler hamnar i syd permitterar

Hamn. Stopp för virkesexport och pausad bilimport. Kommunala bolaget Hallands Hamnar korttidspermitterar ett femtiotal anställda till följd av coronapandemin.

Hamnsektorn såg i början av coronakrisen ut att klara sig förhållandevis väl, jämfört med andra transportnäringar. Men passagerartrafiken har i stort upphört och i april ledde också nedgång i godstrafik till korttidspermitteringar vid flera hamnar.

Jörgen Wärja är ordförande för Transports hamnavdelning Syd- och Västsverige. I hans ”hemmahamn” Trelleborg är målet att slippa permittera över huvud taget.

– Vi märker av en nedgång, men är inte så hårt drabbade som andra. Vi har ju framför allt ett godsflöde här – trailertrafik som kan variera från vecka till vecka, säger Jörgen Wärja.

Den senaste veckan har han fått några samtal från Varberg, som rör permitteringarna vid hamnen:

– Det handlar om att man tar in blixt, fast den fast anställda personalen är korttidspermitterad.

Hallands Hamnar har från den 1 maj korttidspermitterat de anställda, 32 hamnarbetare med kollektivavtal och 17 tjänstemän. De arbetar vid hamnarna i Halmstad respektive Varberg.

– Vi vill säkerställa att vi går med vinst och att våra anställda har ett jobb att gå tillbaka till. Det innebär att vi tar ansvar för vår ekonomi, säger bolagets vd Björn Alvengrip, till Hallands Nyheter.

Han förklarar nedgången med minskad export av sågade trävaror, samt att bilimporten varit pausad sedan mars.

Minskad efterfrågan

Även hamnen i Mönsterås har drabbats av kraftigt minskad efterfrågan på virke från utlandet. I mitten av april permitterades 30 anställda och jobbar nu bara 40 procent av sin vanliga arbetstid.

Bara en dag tidigare kom beskedet att Malmö hamn säger upp 40 anställda. Egna sparpaket och statligt stöd räckte inte för att rädda alla jobb vid Skandinaviens största bilhamn.

Patrik Östbjerg är ombudsman på Transports andra hamnavdelning, Hamn-Norrland/Mellansverige. På fredag ska han förhandla med Mönsterås hamn. Eventuellt kan det bli tal om att utöka permitteringsgraden, till nu tillåtna 80 procent, som innebär att de anställda bara jobbar 20 procent.

Godstrafiken i övriga ostkusthamnar har också gått ner, men i varierande grad. I Gävle hamn fortsätter arbetet än så länge som vanligt utan permitteringar.

– Det kan ändras från vecka till vecka, mycket händer väldigt snabbt. Men framför allt är det ju kryssningar som corona slagit mot. Finlandsfärjorna har ju ingen persontrafik alls, säger Patrik Östbjerg.

– Extra känsligt är det för Eckerölinjen. Där ligger färjorna i hamn, det finns inget jobb att göra.

De anställda vid bolaget, som trafikerar linjen Grisslehamn – Eckerö på Åland, är korttidspermitterade och arbetar från den 1 maj bara 20 procent.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Jörgen Wärja och Mikael Gustafsson, avdelning 2 hamn

Trelleborgs hamn sviker om Tesla

Debatt. Trelleborgs hamns beslut om att hyra ut lokaler till Tesla under en pågående arbetsmarknadskonflikt är inte bara provocerande – det är ett öppet svek mot fackliga rättigheter och den svenska modellen.

Jan "Kirre" Kirkhaug. Bemanningsanställd lastbilsförare. Foto: Justina Öster

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Utbetalningarna från a-kassan ökar

A-kassan. Hög arbetslöshet och kris i andra branscher har gjort att utbetalningarna från Transports a-kassa ökat kraftigt. Antalet personer som får ersättning har stigit med drygt 36 procent det senaste året.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Peter Lövkvist får medalj på ITF:s kongress. Foto: Ellin Lörnbo/Transport

Transporttopp prisad på ITF-kongress

Facket. I mitten av oktober åkte en delegation från Transport till Marrakech för att delta på ITF:s kongress. Där förärades förbundskassör Peter Lövkvist en Golden Award.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.