Fler helger med jobb än utan – Robin lämnar branschen
Taxi. Taxibranschen blöder. Inget guldläge för att ställa avtalskrav. Förhandlingsombudet och taxitelefonisten Robin Ahlgren hoppades på fler lediga helger. Trots det är han halvnöjd med utfallet. – Lönerna blev hyfsade, vi får se det som en seger i alla fall.
Taxitelefonisternas jobb har blivit färre och färre. Digitalisering, och konkurrens från app-taxi och corona, har sänkt ner hela branschen under ytan.
Robin Ahlgren satt med i Transports avtalsdelegation. Han är alltså en av dem som ska komma med medlemmarnas perspektiv när facket förhandlar fram ett nytt kollektivavtal.
Robin Ahlgrens mål var att få till bättre rättigheter för helgvila. Det fick Transport inte igenom.
– Att jobba på taxiväxel innebär skiftarbete, helg- och nattjobb. Så är det. Och det har jag ingenting emot. Men nu under corona har arbetsgivarna verkligen utnyttjat möjligheten att kunna förlägga arbete under tre av fem helger.
Robin Ahlgren berättar att privatlivet får lida när det blir fler jobbhelger än lediga.
– Jag är skild och har barn. När de gjorde om mina helgscheman blev min sexåriga dotter väldigt ledsen. Hon kunde inte längre vara hos mig varannan helg. Det var bara att söka ett annat jobb. Vilket är synd då jag älskar jobbet och taxibranschen.
Robin Ahlgren är tredje generationens taxitelefonist. Trots att hans föräldrar varnade honom för yrket blev det tio år i branschen. Men den 13 december är det slut.
– Hela familjen har jobbat med taxi sedan 1940-talet. Men nu går det inte mer. Jag tycker att det är roligt att jobba skift, och har ingenting emot att jobba någon extra helg. Men att som nu bli intvingad utan dialog är inte okej.
På nya jobbet blir Robin Ahlgren larmoperatör. Det är med vemod han konstaterar att den arbetsplatsen har flera fördelar.
– Vi får ett schema där jag jobbar varannan helg. Och arbetstidsförkortning, en annan sak jag hade velat driva i telefonisternas avtalsdelegation. Nu kommer jag att få 20 procent mer tid med min dotter.