Fler tar ut tidig pension
Fler 61-åringar än någonsin tar ut inkomstpension, det visar Pensionsmyndighetens utgiftsprognos. Om det är början på en trend eller bara en tillfällig ökning återstår att se.
I hela landet var det 6,4 procent av de 61-åriga kvinnorna och 8,4 procent av männen som tog ut inkomstgrundad ålderspension under det första halvåret i år. Det är rekordhöga siffror.
Enligt Sture Thorsell, försäkringsansvarig på Transport, går det inte att se hur det ser ut bland Transportarbetareförbundets medlemmar men av erfarenhet vet han att det är många som väljer att sluta jobba tidigt.
– Inom hela LO-kollektivet är det många som inte orkar jobba till 65 år och då är det många som väljer att ta ut pension i förtid, säger han.
Från och med nästa år höjs också inkomstpensionen med 4,1 procent. Det innebär att en genomsnittlig pensionär, med 13 000 kronor i månaden, kommer att få ytterligare 427 kronor i plånboken vilket skulle kunna leda till att fler börjar ta ut pension tidigt.
Även om prognoserna är osäkra tror Pensionsmyndigheten dock att årets höjning är tillfällig och att andelen kommer att sjunka något igen under de kommande fyra åren.
I sin prognos ger Pensionsmyndigheten flera möjliga skäl till att folk börjar ta ut pensionen tidigt.
Dels väljer fler att sluta jobba, helt eller delvis, innan 65. Dels väljer vissa att ta ut sin ålderspension tidigt för att placera pengarna och försöka få dem att växa. Men detta är något som Transport har varnat för att göra.
– Risken är att den som blir arbetslös i det läget får liten eller ingen a-kassa, säger Sture Thorsell.
Han tror dock inte att det är den gruppen som har bidragit till ökningen av tidiga pensionärer utan tror mer på Pensionsmyndighetens andra förklaringar, som ofta innebär att uttaget av inkomstpensionen är mindre frivilligt.
Enligt Statistiska centralbyrån ökar antalet personer som får sjukpenning nu, för första gången på flera år.
– Den som har blivit utan sjukpenning kan gå tre månader och sedan få en omprövning och jag tror att det är en del av de här återvändarna som märks nu när sjukpenningen ökar igen, säger Sture Thorsell.
Men flera av de som inte beviljas sjukpenning eller sjukersättning väljer i stället pensionen som inkomst.
Dessutom finns gruppen långtidsarbetslösa som inte har rätt till arbetslöshetsersättning. För dem kan tidig pension vara det enda tänkbara alternativet eftersom den som beviljas socialbidrag inte får äga mer än det absolut nödvändigaste.
– Är du 62 och har jobbat ett helt yrkesliv så har du kanske skaffat hus och bil som du hade tänkt nyttja under pensionen, då kanske du inte är beredd att göra dig av med det, säger Sture Thorsell.
Alternativet blir att ta ut inkomstpensionen tidigt.
– Med den får man försöka hanka sig fram. Men det blir lätt en ganska torftig tillvaro, säger han.