I tvåan på transportprogrammet på gymnasiet i Varberg går fler tjejer än killar. Både Maja, Jensine, Emma och läraren Tony tycker att utbildningen på skolan fungerar mycket bra. Foto: Lilly Hallberg
Close
I tvåan på transportprogrammet på gymnasiet i Varberg går fler tjejer än killar. Både Maja, Jensine, Emma och läraren Tony tycker att utbildningen på skolan fungerar mycket bra.
Close

Fler tjejer vill köra tungt

Utbildning. Gymnasiets fordons- och transportprogram är eftersökt. Och andelen tjejer som söker är rekordhögt. På landets transportutbildningar är var tredje elev i dag en tjej.

Trenden är tydlig: Lastbilschaufför är inte längre ett yrke för bara det ena könet. Det visar de årliga skolledarrapporterna från Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd (Tya), branschens partsgemensamma intresseorganisation.

Andelen tjejer som går fordonsprogrammet har aldrig varit så högt som nu, visar Tya:s senaste rapport.

– Det är en mycket glädjande utveckling i en bransch där efterfrågan på kompetent arbetskraft fortsatt är väldigt hög, säger Sigalit Slutbäck, vd på Tya.

– Jag tycker att det visar att branschen lyckats kommunicera yrkets bredd till hela målgruppen, men också hur viktigt det är med förebilder. Fler tjejer i yrket gör att fler vågar söka.

Mer än var tredje elev

Enligt Tya:s skolledarrapport för läsåret 2021/2022 är antalet tjejer i dag 700 av totalt 2 114 elever i årskurs 2; alltså mer än var tredje elev. Hela 34 av de 92 tillfrågade skolorna redovisar att de har minst 40 procent kvinnliga elever i årskurs 2. Tre skolor i Motala, Köping och Sandviken redovisade över 70 procent kvinnliga elever.

Och behovet av lastbilschaufförer är fortfarande skriande stort, något som alla parter är eniga om. Enligt Tya:s beräkningar behövs 50 000 nya lastbilschaufförer till Sveriges åkerier inom den kommande tioårsperioden, på grund av stora pensionsavgångar.

På Elmias Vägtransportfokus möttes i somras transportelever, fack, politiker och lärare för att diskutera hur kompetensen ska säkras.

– Vi är överens om hur man ska attrahera folk till yrket, det är styrkan i det här.

Tvätta bort machostämpel

Politiskt finns det nog möjligheter, det gäller att se till att det blir verkstad också. Machostämpel kan bli lite problem, det som fortfarande finns hos en svans i åkeribranschen. Det gäller att tvätta bort den stämpeln, sa Transports förbundsordförande Tommy Wreeth på seminariet ”Vägen till Transportbranschen”.

Nu ser det ut som att utvecklingen går åt rätt håll. Tya driver samtidigt på för att fler intresserade ska få möjlighet att gå en högkvalitativ transportutbildning på gymnasiet, en jämförelsevis dyr utbildning för kommunerna.

Antalet platser på fordons- och transportprogrammet vid landets gymnasieskolor har också nästan fördubblats de senaste sju åren. Antalet antagna till läsåret 2021/2022 var 3 009, att jämföra med läsåret 2015/2016: 1 623 antagna.

Och chansen att få en anställning som lastbilschaufför efter utbildningen är mycket goda. Av dem som tog studenten förra året hade över 80 procent jobb direkt efter sin examen från transportprogrammet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Ung miljöarbetare kör sopbil.

Kompetens- och utbildningsanställning i max två år

Utbildningsanställning. Med kompetens- och utbildningsanställning hoppas Transport och Sobona få fler anställda till branschen. I max två år kan utbildningen pågå.

Solen går upp över fälten. Foto: Martina Hansen

Tidningsbudens akademi

Tidningsbud. För många år sedan satt jag på Tidningsbärarnas kundtjänst och väntade på nästa samtal. Då fick jag en fullständigt galen idé. Tänk om det krävdes högre utbildning för att få dela ut morgontidningar. Hur hade det sett ut?

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.