Corona

Fler transportare behöver omställningsstöd

Arbetslöshet. 781 personer som hör till Transports avtal har sagts upp de senaste fyra månaderna och fått rätt till omställningsstöd från TSL. En kraftig ökning från förra årets 285.

Det är bråda dagar på Trygghetsfonden TSL, årets första månader har gett ett inflöde av personer som har rätt till omställningsstöd (se faktaruta) som till och med överstigertiden kring finanskrisen 2008.

Ökningen av uppsagda är störst inom Hotell- och restaurangfackets avtal. Under de fyra första månaderna 2019 var det 124 personer som fick rätt till omställningsstöd. I år var det 5 302 personer. Närmast på tur i statistiken är IF Metall, där har 2 922 fått rätt till stöd, närmast en tredubbling.

Bland transportarbetarna är det främst de som jobbar med persontransporter som drabbats av uppsägning, enligt TSL:s siffror. Då rör det sig särskilt om personer som jobbar inom taxi och flyg. Störst ökning syns i april, då har 316 transportarbetare fått rätt till stöd. Det är fler än förra årets hela första kvartal.

– Hittills har det sett ut som att det gått bättre för dem som jobbar inom godstrafik. Men nu ser vi att uppsägningarna inom industrin ökar, så har det inte varit tidigare, de första varslen dämpades av permitteringarna. Nu får vi se om industrin påverkar godstransporterna på sikt, säger Caroline Söder, vd på TSL.

Om man jämför antalet transportare som fått rätt till stöd i år med under perioden januari till och med april 2009, i samband med finanskrisen, så har de ökat med ungefär 6 procent.

– Allmänt kan man säga att det är Stockholm och Västra Götaland som har drabbats hårdast, men när det gäller Transport har Västra Götaland drabbats hårdare än Stockholm, säger Caroline Söder.

För att en person få stöd från TSL måste ett antal kriterier vara uppfyllda. Bland annat ska den uppsagda ha varit tillsvidareanställd och uppsägningen ska bero på arbetsbrist. Om kriterierna uppfylls finns hjälp att få.

Den uppsagda har rätt till stöd i tolv månader efter sista anställningsdagen.

– Vi hjälper alla uppsagda till nytt arbete, att starta företag eller studier. Konkret handlar det om att vi kontaktar alla som anmälts som uppsagda till oss. Vi ringer helt enkelt upp dem och berättar vilket stöd vi kan ge. Det kan handla om jobbcoachning, vägledning, skriva cv, eller gå en kortare utbildning som kan leda till jobb, säger Caroline Söder.

Vilken typ av utbildning kan man få?

– Det ska vara fortbildning som krävs för att komma i arbete. YKB är ett exempel. Normalt sett rör det sig om en till 15 dagar, det är kopplat till a-kassan. Du får inte studera mer än så utan att tappa rätten till a-kassa.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Michaelnilsson:
    6 maj, 2020

    Trevligt att läsa har gått hemma sedan den 22/3blev uppsagd på grund av arbetsbrist men ingen har ringt ännu känns lite som själv e bäste dräng

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tidningsbuden drabbas hårt av Tidöpartiernas höjda försörjningskrav för migrantarbetare. Bilden är en arkivbild.

Chock när tidningsbud sägs upp på VTD

Distribution. Ett 20-tal tidningsbud på Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) vid filialen i Uddevalla och omkring 15 distributörer i Stenungsund blir av med sina jobb. Orsaken är att Bohusläningen och ST-tidningen övergår till enbart digital utgivning efter beslut av mediebolaget Stampen.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar har efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffas igen imorgon.

Avtal 2025
väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.

Close up of building contractor shaking hands with worker at construction site.

Hr-konsult sökte medlemmar –Transport misstänker gult fack

Plattformar. På Linkedin annonserar Frilans finans hr-rådgivare efter styrelsemedlemmar till ett nytt fackförbund för plattformsarbetstagare. Bolagets vd som tidigare har velat starta en ”gul” fackförening säger att han inte står bakom – men välkomnar – initiativet.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Lager & terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, lager-, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.