Fler transportare behöver omställningsstöd
Arbetslöshet. 781 personer som hör till Transports avtal har sagts upp de senaste fyra månaderna och fått rätt till omställningsstöd från TSL. En kraftig ökning från förra årets 285.
Det är bråda dagar på Trygghetsfonden TSL, årets första månader har gett ett inflöde av personer som har rätt till omställningsstöd (se faktaruta) som till och med överstigertiden kring finanskrisen 2008.
Ökningen av uppsagda är störst inom Hotell- och restaurangfackets avtal. Under de fyra första månaderna 2019 var det 124 personer som fick rätt till omställningsstöd. I år var det 5 302 personer. Närmast på tur i statistiken är IF Metall, där har 2 922 fått rätt till stöd, närmast en tredubbling.
Bland transportarbetarna är det främst de som jobbar med persontransporter som drabbats av uppsägning, enligt TSL:s siffror. Då rör det sig särskilt om personer som jobbar inom taxi och flyg. Störst ökning syns i april, då har 316 transportarbetare fått rätt till stöd. Det är fler än förra årets hela första kvartal.
– Hittills har det sett ut som att det gått bättre för dem som jobbar inom godstrafik. Men nu ser vi att uppsägningarna inom industrin ökar, så har det inte varit tidigare, de första varslen dämpades av permitteringarna. Nu får vi se om industrin påverkar godstransporterna på sikt, säger Caroline Söder, vd på TSL.
Om man jämför antalet transportare som fått rätt till stöd i år med under perioden januari till och med april 2009, i samband med finanskrisen, så har de ökat med ungefär 6 procent.
– Allmänt kan man säga att det är Stockholm och Västra Götaland som har drabbats hårdast, men när det gäller Transport har Västra Götaland drabbats hårdare än Stockholm, säger Caroline Söder.
För att en person få stöd från TSL måste ett antal kriterier vara uppfyllda. Bland annat ska den uppsagda ha varit tillsvidareanställd och uppsägningen ska bero på arbetsbrist. Om kriterierna uppfylls finns hjälp att få.
Den uppsagda har rätt till stöd i tolv månader efter sista anställningsdagen.
– Vi hjälper alla uppsagda till nytt arbete, att starta företag eller studier. Konkret handlar det om att vi kontaktar alla som anmälts som uppsagda till oss. Vi ringer helt enkelt upp dem och berättar vilket stöd vi kan ge. Det kan handla om jobbcoachning, vägledning, skriva cv, eller gå en kortare utbildning som kan leda till jobb, säger Caroline Söder.
Vilken typ av utbildning kan man få?
– Det ska vara fortbildning som krävs för att komma i arbete. YKB är ett exempel. Normalt sett rör det sig om en till 15 dagar, det är kopplat till a-kassan. Du får inte studera mer än så utan att tappa rätten till a-kassa.