Engla vill locka fler till flygteknikerutbildning
Flyg. Det är stor brist på flygtekniker, mekaniker och all teknisk personal i flygbranschen. Facket varnar för att det kan gå ut över säkerheten, men nu söker sig fler till flygteknikutbildning på gymnasiet. En av dem är Engla Svensson från Halmstad.
När pandemin slog till störtdök resandet, flygpersonal sades upp och många anställda sökte sig till andra jobb. Nu är flyget på väg tillbaka till samma nivåer som tidigare, konstaterar Åsa Backman på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, Tya.
– Då märks bristen på flygteknisk personal än mer. Branschen behöver nyrekrytera men också fylla på med personal som ersättning för de stora pensionsavgångar som väntar, säger hon.
En ny rapport från Tya visar i alla fall att fem, av de sju gymnasieskolor i landet som utbildar flygmekaniker, förra året hade fler sökande än 2022. För att de unga verkligen ska komma ut i jobb på flygplatserna är utmaningen nu att hitta praktikplatser, förklarar Åsa Backman.
Engla Svensson är 17 år, har alltid älskat att flyga och undrat hur flygplan fungerar. Hon går andra året på Flygteknikcentrum i Ljungbyhed och vill bli flygplanstekniker. Att bara ”nöta skolbänk” lockade inte, desto mer att meka och byta ut stora komponenter på flygplan.
Engla hade inte mekat så mycket innan, men märker nu att hon är händig och bra på att läsa manualer.
– I min klass är vi bara fyra tjejer, men killarna är sköna mot oss och vi tjejer blir väldigt tajta. Många flygbolag söker tjejer för att de har en tendens att vara lite noggrannare, säger hon.
Engla är ”ambassadör” för utbildningen och lägger ut bilder och filmer på Tyas Instagram och ibland på TikTok för att ge en inblick i studierna och locka fler att söka. Hon hoppas få göra lumpen och vill gärna jobba inom försvaret.
– De har coolare flygplan och helikoptrar. Min dröm är att bli stridspilot.