Långtradare i kö
Close
Hårdare regler på väg in i landet? Skärpt kontroll av yrkestrafiken är i alla fall vad både socialdemokrater och vänsterpartister motionerat om i riksdagen.
Close

Flera motioner för skärpt kontroll av yrkestrafiken

Åkeri. Olagliga godstransporter, illojal konkurrens och villkorsdumpning – socialdemokratiska riksdagsledamöter ser stora problem. I en motion lyfter de att ökade krav och kontroller av yrkestrafiken brådskar.

Liksom Vänsterpartiet, i sin motion, pekar fem socialdemokrater i motionen Skärpta krav och kontroll av yrkestrafiken på den danska modellen som något av en förebild: Danmark genomförde nyligen nya regler och sanktioner för att stoppa samma slags problem som på de svenska vägarna.

I spåren av utvecklingen finns chaufförer som tvingas köra för många timmar till skamligt låga löner, samtidigt som de tvingas sova i hytten och laga mat på spritkök, skriver de socialdemokratiska riksdagsledamöterna.

I motionen till riksdagen framhåller Johanna Haraldsson (S) och fyra partikamrater att regeringen snarast bör återkomma med förslag på skärpta regler. Det för att skapa säkrare vägar och bättre villkor för chaufförer och åkerier i Sverige.

Samsyn

Magnus Falk. Foto: Jan Lindkvist
Magnus Falk. Foto: Jan Lindkvist

De båda motionerna ligger nära varandra när det gäller förslag för vägtrafiken, enligt Transports samhällspolitiske chef Magnus Falk.

– Det är bra att det finns en samsyn mellan regering och opposition, och det har det traditionellt sett gjort i trafikutskottet. Och jag är övertygad om att fler partier skulle stå bakom förslagen, säger Magnus Falk.

– Initiativet kommer från oss.

Svenska Transportarbetareförbundet har tidigare lyft fram den danska modellen på många fronter. Både i samtal med en rad olika aktörer och i ett eget upprop på Facebook, ett initiativ av Transports verksamhet Ordning och reda i åkeribranschen.

Magnus Falk ser de nya, nationella reglerna i Danmark också som ett sätt att förekomma kraven i EU:s så kallade vägpaket – mobilitetspaketet – då ändringar i många fall ändå måste genomföras senast 2022. När det gäller exempelvis registerhanteringen innebär det att danskarna nu ligger steget före.

Tommy Jonsson.
Tommy Jonsson. Foto: Lilly Hallberg

– I Danmark har man lyssnat på parterna. Det är inte bara facket som kräver skärpta regler, det är hela branschen, säger Tommy Jonsson, ansvarig för Transports Ordning- och redaverksamhet.

De nya reglerna för vägtransporter i Danmark bygger på ett konkret förslag från fackförbundet 3F Transport, arbetsgivarorganisationerna Danska Industriförbundet och Danska Arbetsgivarförbundet, liksom yrkeshögskolan TUC i Danmark.

Kraftiga verktyg

Transports Tommy Jonsson välkomnar att den danska modellen hamnar i fokus i två motioner.

– Det visar att det finns ett tryck från vänster. Och att det går att införa nationella regler, och föregå EU-direktiven. Det positiva i Vänsterpartiets motion är att också kombidirektivet inkluderas, säger han.

Kombidirektivet styr regelverket kring godstransporter där minst två transportslag används för lasten. Direktivet möjliggör fusk, heter det i V-motionen. Partiet vill också se att de kombinerade transporterna omfattas av bestämmelserna för cabotage.

Tommy Jonsson har så sent som dagen innan, den 7 oktober, åter tryckt på för den danska modellen. Då i Teamssamtal med internationella företag. För även arbetsgivare välkomnar en liknande skärpning av reglerna för godstransporter. De danska reglerna är kraftiga verktyg för att stoppa osund konkurrens.

Just verktyg nödvändiga också för att poliskontroller ska bli effektiva, understryker Tommy Jonsson:

– Det blir mer lättarbetat och enklare för polisen att kontrollera. Antingen är en transport okej eller så blir det stopp direkt. I Sverige i dag kan en kontroll ta flera timmar.

Allmän motionstid

Både S-motionen och V-motionen är inlämnade under denna allmänna motionstiden, den period på året då riksdagens ledamöter får lämna in förslag som rör alla områden som riksdagen beslutar om.

I år började den allmänna motionstiden den 8 september och slutade den 6 oktober. Sammanlagt lämnade ledamöterna in 3 665 motioner.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Per eric:
    9 oktober, 2020

    Förbjud ackordslön i trafiken

Lästips:

”Jag hävdar med bestämdhet att man som anställd inte ska behöva betala för en bärgning av ett arbetsfordon”, säger Transports lokalombudsman Johan Molin. Foto: John Antonsson

Åkare krävde att chaufför betalade för bärgningen

Åkeri. En chaufför körde fast och ringde bärgning. Sedan vägrade åkaren att betala, men ändrade sig då facket blandades in.

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

”Vi har fortfarande mycket att göra, men nu kommer folk inte hit med en klump i magen”, säger Nuno Blomqvist.

Med fackets hjälp blev arbetsmiljön så mycket bättre

Åkeri. Orimliga prestationskrav och skrikande chefer fick UPS-chauffören Nuno Blomqvist att ta hjälp av facket. Nu är han själv Transportombud – och arbetsmiljön är mycket bättre.

Nya krav på sopsortering ändrar arbetsrutiner

Miljöarbete. Skärpta krav på sopsortering påverkar arbetet med hämtning av avfall. Och nya transporter har tillkommit, som när textilberg fraktas från Östersund till Södertälje.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.

Avtal 2025
väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.

Close up of building contractor shaking hands with worker at construction site.

Hr-konsult sökte medlemmar –Transport misstänker gult fack

Plattformar. På Linkedin annonserar Frilans finans hr-rådgivare efter styrelsemedlemmar till ett nytt fackförbund för plattformsarbetstagare. Bolagets vd som tidigare har velat starta en ”gul” fackförening säger att han inte står bakom – men välkomnar – initiativet.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Lager & terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, lager-, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.