Långtradare i kö
Close
Hårdare regler på väg in i landet? Skärpt kontroll av yrkestrafiken är i alla fall vad både socialdemokrater och vänsterpartister motionerat om i riksdagen.
Close

Flera motioner för skärpt kontroll av yrkestrafiken

Åkeri. Olagliga godstransporter, illojal konkurrens och villkorsdumpning – socialdemokratiska riksdagsledamöter ser stora problem. I en motion lyfter de att ökade krav och kontroller av yrkestrafiken brådskar.

Liksom Vänsterpartiet, i sin motion, pekar fem socialdemokrater i motionen Skärpta krav och kontroll av yrkestrafiken på den danska modellen som något av en förebild: Danmark genomförde nyligen nya regler och sanktioner för att stoppa samma slags problem som på de svenska vägarna.

I spåren av utvecklingen finns chaufförer som tvingas köra för många timmar till skamligt låga löner, samtidigt som de tvingas sova i hytten och laga mat på spritkök, skriver de socialdemokratiska riksdagsledamöterna.

I motionen till riksdagen framhåller Johanna Haraldsson (S) och fyra partikamrater att regeringen snarast bör återkomma med förslag på skärpta regler. Det för att skapa säkrare vägar och bättre villkor för chaufförer och åkerier i Sverige.

Samsyn

Magnus Falk. Foto: Jan Lindkvist
Magnus Falk. Foto: Jan Lindkvist

De båda motionerna ligger nära varandra när det gäller förslag för vägtrafiken, enligt Transports samhällspolitiske chef Magnus Falk.

– Det är bra att det finns en samsyn mellan regering och opposition, och det har det traditionellt sett gjort i trafikutskottet. Och jag är övertygad om att fler partier skulle stå bakom förslagen, säger Magnus Falk.

– Initiativet kommer från oss.

Svenska Transportarbetareförbundet har tidigare lyft fram den danska modellen på många fronter. Både i samtal med en rad olika aktörer och i ett eget upprop på Facebook, ett initiativ av Transports verksamhet Ordning och reda i åkeribranschen.

Magnus Falk ser de nya, nationella reglerna i Danmark också som ett sätt att förekomma kraven i EU:s så kallade vägpaket – mobilitetspaketet – då ändringar i många fall ändå måste genomföras senast 2022. När det gäller exempelvis registerhanteringen innebär det att danskarna nu ligger steget före.

Tommy Jonsson.
Tommy Jonsson. Foto: Lilly Hallberg

– I Danmark har man lyssnat på parterna. Det är inte bara facket som kräver skärpta regler, det är hela branschen, säger Tommy Jonsson, ansvarig för Transports Ordning- och redaverksamhet.

De nya reglerna för vägtransporter i Danmark bygger på ett konkret förslag från fackförbundet 3F Transport, arbetsgivarorganisationerna Danska Industriförbundet och Danska Arbetsgivarförbundet, liksom yrkeshögskolan TUC i Danmark.

Kraftiga verktyg

Transports Tommy Jonsson välkomnar att den danska modellen hamnar i fokus i två motioner.

– Det visar att det finns ett tryck från vänster. Och att det går att införa nationella regler, och föregå EU-direktiven. Det positiva i Vänsterpartiets motion är att också kombidirektivet inkluderas, säger han.

Kombidirektivet styr regelverket kring godstransporter där minst två transportslag används för lasten. Direktivet möjliggör fusk, heter det i V-motionen. Partiet vill också se att de kombinerade transporterna omfattas av bestämmelserna för cabotage.

Tommy Jonsson har så sent som dagen innan, den 7 oktober, åter tryckt på för den danska modellen. Då i Teamssamtal med internationella företag. För även arbetsgivare välkomnar en liknande skärpning av reglerna för godstransporter. De danska reglerna är kraftiga verktyg för att stoppa osund konkurrens.

Just verktyg nödvändiga också för att poliskontroller ska bli effektiva, understryker Tommy Jonsson:

– Det blir mer lättarbetat och enklare för polisen att kontrollera. Antingen är en transport okej eller så blir det stopp direkt. I Sverige i dag kan en kontroll ta flera timmar.

Allmän motionstid

Både S-motionen och V-motionen är inlämnade under denna allmänna motionstiden, den period på året då riksdagens ledamöter får lämna in förslag som rör alla områden som riksdagen beslutar om.

I år började den allmänna motionstiden den 8 september och slutade den 6 oktober. Sammanlagt lämnade ledamöterna in 3 665 motioner.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Per eric:
    9 oktober, 2020

    Förbjud ackordslön i trafiken

Lästips:

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Johan Danielsson (S) i Europaparlamentet september 2024.

Lönedumpning hotar Europas transportsektor – kommer EU-kommissionen att agera?

Lönedumpning. Arbetsvillkoren för Europas transportarbetare är under press. Dåliga arbetsförhållanden, bristande kontroll och lönedumpning hotar arbetarnas trygghet och leder till osund konkurrens och kriminalitet i transportsektorn. I det här läget krävs det politiker som står upp för Sveriges och Europas arbetare. I dag startar utfrågningarna av de blivande EU-kommissionärerna. Mitt krav på den nya transportkommissionären är tydligt. Kommer han att presentera konkreta lagstiftningsförslag som förbättrar arbetsvillkoren för arbetarna i alla transportslag? Det vore inte en dag för tidigt.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.