Carl-Bertil Essebro, Lycksele flygplats.
Close
Carl-Bertil Essebro, Transports man på Lycksele flygplats.
Close

Flygplatser i norr kompenseras för flygskatt

Flyg. Nu ska Trafikverket utreda vilka flygplatser i Norrland som kan få statligt stöd. Det är en kompensation för flygskatten. – Vi får verkligen hoppas att de betalar tillbaka, säger Carl-Bertil Essebro, Transports förtroendeman på Lycksele flygplats.

Redan innan den nya flygskatten infördes för drygt ett år sedan lovade regeringspartierna och Vänsterpartiet att glesbygden inte skulle drabbas. En särskild pott öronmärktes till flygplatser i Norrland och på Gotland.

– Det är jätteviktigt för oss på de regionala flygplatserna, särskilt i Norrland. Här finns oftast inte alternativ till flyget, säger Carl-Bertil Essebro.

Regeringen har gett Trafikverket uppdraget att pröva och besluta hur pengarna till icke statliga flygplatser ska fördelas. Flygplatserna måste kunna bevisa att flygskatten har betytt ett ökat driftunderskott.

De fem flygplatser som kan bli aktuella för stödet, och där Transport organiserar de anställda, är Arvidsjaur flygplats, Hemavan Tärnaby Airport, Lycksele flygplats, South Lapland Airport i Vilhelmina och Höga kusten Airport i Kramfors. Dessutom berörs Pajala Airport, Lapland Airport i Gällivare, Härjedalen Sveg Airport, Örnsköldsviks Airport, Skellefteå Airport och Sundsvall–Timrå Airport.

– Vi välkomnar att Trafikverket fått i uppdrag att bereda frågan om stödet. Det handlar om att hela Sverige ska leva, säger Johan Eriksson, ordförande för Transports flygavdelning.

– Flyget är viktigt för infrastrukturen – för hela samhället, för industrin, turismen.
Johan Eriksson framhåller också att stödet innebär bättre förutsättningar för lika goda villkor på alla landets flygplatser.

– Med stora underskott blir det lätt att man tummar på arbetsvillkor och arbetsmiljö. Vi vill ju se att alla flygplatsarbetare har samma möjligheter.

Trafikverket kommer att samverka med Transportstyrelsen i vissa delar av uppdraget.

­Avsikten med flygskatten är att minska klimatpåverkan som utsläpp av växthusgaser innebär. Kritiker menar att en inhemsk flygskatt har minimal påverkan på miljön men slår mycket hårt mot norra Sverige. I vårbudgeten slog dock regeringen fast att flygskatten blir kvar, men att de icke statliga flygplatserna får ersättning för minskade intäkter.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", sa Thommy Öhrwall.

Magnus Albertsson tankar ett flygplan från Luxair.

Förberett för Jet A-1

Flygtankare. En fredag i oktober. Runt 280 flighter går från Arlanda den dagen. De flesta av dem tankas av ett gäng flygtankare som jobbar på firman Stockholm Fuelling Services.

Ryanairplan i luften

Ryanair satsar men inte på Skavsta eller Bromma

Flyg. Lågprisbolaget Ryanair startar tio nya rutter från Sverige. Satsningen görs efter att regeringen gett besked om slopad flygskatt.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.