Flygskattplaner upprör och oroar flygplatsarbetare

Flygplats. Näringslivsorganisationen Stockholms Handelskammare varnar för att en flygskatt kan leda till att uppemot sju flygplatser får lägga ner, i en kritiserad rapport. Bland flygplatsarbetarna möts skatteförslaget med oro.

(UPPDATERAD)

Regeringen har skickat ut ett förslag om flygskatt på en så kallad lagrådsremiss. Det innebär att lagförslaget granskas, så att det inte strider mot andra lagar. Efter lagrådsremissen lämnas förslaget till riksdagen. Just flygskatten är en het fråga och är en av de skattehöjningar oppositionen sagt att de vill stoppa.

Stockholms Handelskammare är en intresseorganisation för näringslivet i Stockholmsområdet. I rapporten Flygplatsdöden pekas sju flygplatser som riskerar att drabbas av nedläggning om flygskatten införs ut. Grunden för rapporten är en analys som har gjorts av WSP på uppdrag av Stockholms Handelskammare och Svenskt Näringsliv. Rapporten har sedan mött kritik. Exempelvis påpekar magasinet Effekt att det inte finns någon beräkning på hur sannolikt det är att någon av flygplatserna faktiskt lägger ner.

En av de utpekade flygplatserna är den flygplats som ägs av Sollefteå och Kramfors kommun. Ulf Lundgren jobbar på flygplatsen och är medlem i Transport. När vi når honom är han på semester, Jämtlandsfjällens vindar blåser och brusar i mobiltelefonens mikrofon. Han berättar hur snacket om flygskatten går i fikarummet på jobbet:

– Att det är skit, ungefär, säger Lundgren.

– Alla som jobbar på små flygplatser är lite halvoroliga. Vi vill inte ha någon sån där extra flygskatt, det vill vi inte. Risken blir att vi får färre passagerare och att de inte har råd att åka. Det är de som till får betala skatten i slutpriserna.

Ulf Lundgren har jobbat på flygplatsen sedan 1987 och har sett många förändringar genom åren.

– Som mest hade vi ungefär 100 000 årspassagerare, nu har vi runt 15 000, säger han.

En bit norrut från Höga kusten ligger Lycksele flygplats. Där jobbar Carl-Bertil Essebro. Han har tillsammans med Johan Eriksson, ordförande för flygavdelningen, skrivit under en debattartikel där de vädjar till Socialdemokraterna att ändra sig om flygskatten. Lycksele är en flygplats som staten är med och betalar för.

– Totalt vet man inte hur det kommer bli, för människan är ju ekonomiskt känslig. Det blir vi som resenärer som betalar skatten på biljetterna. Då jämför ju folk priserna och kan flyga från Umeå på lågprisbiljetter som är åt skogen för billiga. Förlorar vi resenärer slutar staten kanske upphandla trafiken, säger Essebro.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Magnus Albertsson tankar ett flygplan från Luxair.

Förberett för Jet A-1

Flygtankare. En fredag i oktober. Runt 280 flighter går från Arlanda den dagen. De flesta av dem tankas av ett gäng flygtankare som jobbar på firman Stockholm Fuelling Services.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

Norwegian är ett av de flygbolag där Transport organiserar kabinpersonal.

Fackliga förhandlingar om kabinavtal fortsätter

Facket. Förhandlingarna mellan Transport och Unionen om vem som ska organisera kabinpersonalen inom flyget fortsätter. Statliga Medlingsinstitutet gav en tidsfrist till den sista oktober. Men båda fackförbunden har sökt mer tid.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett femte tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.