Flygskattplaner upprör och oroar flygplatsarbetare

Flygplats. Näringslivsorganisationen Stockholms Handelskammare varnar för att en flygskatt kan leda till att uppemot sju flygplatser får lägga ner, i en kritiserad rapport. Bland flygplatsarbetarna möts skatteförslaget med oro.

(UPPDATERAD)

Regeringen har skickat ut ett förslag om flygskatt på en så kallad lagrådsremiss. Det innebär att lagförslaget granskas, så att det inte strider mot andra lagar. Efter lagrådsremissen lämnas förslaget till riksdagen. Just flygskatten är en het fråga och är en av de skattehöjningar oppositionen sagt att de vill stoppa.

Stockholms Handelskammare är en intresseorganisation för näringslivet i Stockholmsområdet. I rapporten Flygplatsdöden pekas sju flygplatser som riskerar att drabbas av nedläggning om flygskatten införs ut. Grunden för rapporten är en analys som har gjorts av WSP på uppdrag av Stockholms Handelskammare och Svenskt Näringsliv. Rapporten har sedan mött kritik. Exempelvis påpekar magasinet Effekt att det inte finns någon beräkning på hur sannolikt det är att någon av flygplatserna faktiskt lägger ner.

En av de utpekade flygplatserna är den flygplats som ägs av Sollefteå och Kramfors kommun. Ulf Lundgren jobbar på flygplatsen och är medlem i Transport. När vi når honom är han på semester, Jämtlandsfjällens vindar blåser och brusar i mobiltelefonens mikrofon. Han berättar hur snacket om flygskatten går i fikarummet på jobbet:

– Att det är skit, ungefär, säger Lundgren.

– Alla som jobbar på små flygplatser är lite halvoroliga. Vi vill inte ha någon sån där extra flygskatt, det vill vi inte. Risken blir att vi får färre passagerare och att de inte har råd att åka. Det är de som till får betala skatten i slutpriserna.

Ulf Lundgren har jobbat på flygplatsen sedan 1987 och har sett många förändringar genom åren.

– Som mest hade vi ungefär 100 000 årspassagerare, nu har vi runt 15 000, säger han.

En bit norrut från Höga kusten ligger Lycksele flygplats. Där jobbar Carl-Bertil Essebro. Han har tillsammans med Johan Eriksson, ordförande för flygavdelningen, skrivit under en debattartikel där de vädjar till Socialdemokraterna att ändra sig om flygskatten. Lycksele är en flygplats som staten är med och betalar för.

– Totalt vet man inte hur det kommer bli, för människan är ju ekonomiskt känslig. Det blir vi som resenärer som betalar skatten på biljetterna. Då jämför ju folk priserna och kan flyga från Umeå på lågprisbiljetter som är åt skogen för billiga. Förlorar vi resenärer slutar staten kanske upphandla trafiken, säger Essebro.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Äntligen en bok där facket är med

Davids krönika. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Flygplatskontrollanter strejkar i Tyskland

Bevakning/Flyg. Säkerhetspersonal på 13 flygplatser i Tyskland inledde under natten till den 10 mars en dygnslång ”varningsstrejk”. Facket Verdi kräver bland annat åttaprocentig löneökning och en begränsning av visstidsanställningar.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.