Flygvärdar och flygvärdinnor vill byta fack till Transport
Flyg. Under en längre tid har kabinanställda inom flyget kontaktat Transportarbetareförbundet. De tycker inte att de får det stöd de behöver av fackförbundet Unionen, och vill byta fack. – Vi är beredda att ta över flygvärdinnorna och flygvärdarna, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.
Efter sommaren 2023 började den svenskstationerade kabinpersonalen i tre olika klubbar på allvar kontakta ombudsmännen på Transports flygavdelning 46, berättar Tommy Wreeth. De framförde att de inte når fram till och inte får hjälp eller återkoppling från tjänstemannafacket Unionen, som hittills organiserat dem, uppger han.
Annan kritik handlar om att Unionen, när de förhandlar, gör det över huvudet på medlemmarna utan kontakt med klubbarna och att de inte får hjälp att teckna kollektivavtal med arbetsgivarna, uppger Wreeth.
Hittills har Transport ordnat möten med flygvärdinnor och flygvärdar vid de tre flygbolagen, varav Norwegian är det största. Ett av bolagen fungerar som bemanningsbolag och förser olika företag med personal.
Fler möten är redan inplanerade för att kabinpersonalen ska kunna framföra vad de vill ha hjälp med och Transport ska presentera sig och berätta hur förbundet arbetar och fungerar, förklarar Tommy Wreeth.
– I måndags började vi skriva in nya medlemmar bland kabinpersonalen, säger Tommy Wreeth.
Hur många de är hittills eller hur många fler medlemmar Transportarbetareförbundet kan tänkas få vill han inte svara på, i dagsläget.
– Vi väntar med det, men det här rör sig om en stark, välorganiserad yrkesgrupp som har klubbar, hög organiseringsgrad och bra koll på vad kollegorna i andra bolag i Norden tjänar och har för villkor, säger han.
Känsligt kapitel
Att medlemmar byter förbund eller tar över andra fackförbunds medlemsgrupper är ett känsligt kapitel. När det gäller övertagandet av kabinpersonalen lutar sig Transport mot att förbundet redan organiserar en rad medlemsgrupper inom flyget. Bland annat flygplanslastare, flygmekaniker, flygtekniker, flygtankare, flygplatskontrollanter, flygplatsarbetare på de mindre flygplatserna och flygcateringpersonal.
Att klassa flygvärdinnor och flygvärdar som arbetare och inte tjänstemän är också rimligt, anser Tommy Wreeth.
– De sitter ju inte vid skrivbord och jobbar utan har hand om säkerheten ombord och servicen till passagerarna.
Transport har också informerat Unionen, LO och flygarbetsgivarnas organisation Svenska Flygbranschen. De senare två hade inga direkta invändningar, enligt Tommy Wreeth.
– LO:s avtalssekreterare har gett besked om att det är vi som förbund som ska organisera detta, om det ska ligga inom LO. Flygarbetsgivarnas besked var att vi skulle lösa den här frågan med Unionen, vilket vi försökt, säger han.
– De var inte så glada på Unionen, men de har å andra sidan tagit över våra tidigare medlemmar, taxiväxeltelefonister i Stockholm och Göteborg, genom att göra om dem till tjänstemän.
Tommy Wreeth jämför också med att två olika fack organiserar hamnarbetare och flygtekniker, Hamnarbetarförbundet och Svensk Flygteknikerförening, vid sidan av Transport.
– Vi vill poängtera att kabinpersonalen kom till oss, vi har inte aktivt varit ute och värvat några medlemmar.
Kabinpersonalen i Finland och Norge organiseras även av fack som motsvarar Transport, tillägger Tommy Wreeth.
Vad kan kabinpersonalen förvänta sig av Transport?
– Hos oss får de hjälp. Vi är ute och träffar medlemmar, kommer när klubbarna vill att vi ska delta i möten och kommer att jobba hårt för att teckna avtal.
Är det något särskilt som skiljer kabinpersonalens avtal från Transports övriga?
– Jag vill inte gå in på detaljer, men i stora drag fungerar kabinpersonalens avtal ungefär som hamnarbetarnas. Man sluter ett centralt avtal och fortsätter sedan att förhandla om vad som kan bli bättre i de lokala avtalen ute i hamnarna, säger Tommy Wreeth.