Lyftande flygplan
Close
Transport är beredda att organisera en ny medlemsgrupp – flygvärdinnor och flygvärdar.
Close

Flygvärdar och flygvärdinnor vill byta fack till Transport

Flyg. Under en längre tid har kabinanställda inom flyget kontaktat Transportarbetareförbundet. De tycker inte att de får det stöd de behöver av fackförbundet Unionen, och vill byta fack. – Vi är beredda att ta över flygvärdinnorna och flygvärdarna, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Efter sommaren 2023 började den svenskstationerade kabinpersonalen i tre olika klubbar på allvar kontakta ombudsmännen på Transports flygavdelning 46, berättar Tommy Wreeth. De framförde att de inte når fram till och inte får hjälp eller återkoppling från tjänstemannafacket Unionen, som hittills organiserat dem, uppger han.

Annan kritik handlar om att Unionen, när de förhandlar, gör det över huvudet på medlemmarna utan kontakt med klubbarna och att de inte får hjälp att teckna kollektivavtal med arbetsgivarna, uppger Wreeth.

Hittills har Transport ordnat möten med flygvärdinnor och flygvärdar vid de tre flygbolagen, varav Norwegian är det största. Ett av bolagen fungerar som bemanningsbolag och förser olika företag med personal.

Fler möten är redan inplanerade för att kabinpersonalen ska kunna framföra vad de vill ha hjälp med och Transport ska presentera sig och berätta hur förbundet arbetar och fungerar, förklarar Tommy Wreeth.

– I måndags började vi skriva in nya medlemmar bland kabinpersonalen, säger Tommy Wreeth.

Hur många de är hittills eller hur många fler medlemmar Transportarbetareförbundet kan tänkas få vill han inte svara på, i dagsläget.

– Vi väntar med det, men det här rör sig om en stark, välorganiserad yrkesgrupp som har klubbar, hög organiseringsgrad och bra koll på vad kollegorna i andra bolag i Norden tjänar och har för villkor, säger han.

Känsligt kapitel

Att medlemmar byter förbund eller tar över andra fackförbunds medlemsgrupper är ett känsligt kapitel. När det gäller övertagandet av kabinpersonalen lutar sig Transport mot att förbundet redan organiserar en rad medlemsgrupper inom flyget. Bland annat flygplanslastare, flygmekaniker, flygtekniker, flygtankare, flygplatskontrollanter, flygplatsarbetare på de mindre flygplatserna och flygcateringpersonal.

Att klassa flygvärdinnor och flygvärdar som arbetare och inte tjänstemän är också rimligt, anser Tommy Wreeth.

– De sitter ju inte vid skrivbord och jobbar utan har hand om säkerheten ombord och servicen till passagerarna.

Transport har också informerat Unionen, LO och flygarbetsgivarnas organisation Svenska Flygbranschen. De senare två hade inga direkta invändningar, enligt Tommy Wreeth.

– LO:s avtalssekreterare har gett besked om att det är vi som förbund som ska organisera detta, om det ska ligga inom LO. Flygarbetsgivarnas besked var att vi skulle lösa den här frågan med Unionen, vilket vi försökt, säger han.

– De var inte så glada på Unionen, men de har å andra sidan tagit över våra tidigare medlemmar, taxiväxeltelefonister i Stockholm och Göteborg, genom att göra om dem till tjänstemän.

Tommy Wreeth jämför också med att två olika fack organiserar hamnarbetare och flygtekniker, Hamnarbetarförbundet och Svensk Flygteknikerförening, vid sidan av Transport.

– Vi vill poängtera att kabinpersonalen kom till oss, vi har inte aktivt varit ute och värvat några medlemmar.

Kabinpersonalen i Finland och Norge organiseras även av fack som motsvarar Transport, tillägger Tommy Wreeth.

Vad kan kabinpersonalen förvänta sig av Transport?

– Hos oss får de hjälp. Vi är ute och träffar medlemmar, kommer när klubbarna vill att vi ska delta i möten och kommer att jobba hårt för att teckna avtal.

Är det något särskilt som skiljer kabinpersonalens avtal från Transports övriga?

– Jag vill inte gå in på detaljer, men i stora drag fungerar kabinpersonalens avtal ungefär som hamnarbetarnas. Man sluter ett centralt avtal och fortsätter sedan att förhandla om vad som kan bli bättre i de lokala avtalen ute i hamnarna, säger Tommy Wreeth.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Wudja:
    16 februari, 2024

    Lite magstarkt av Transport med tanke på den långvariga konflikten i Göteborgs hamn där Hamnarbetarförbundet försökte göra exakt samma sak - sno medlemmar från ett annat avtalsbärande förbund. Tänk vad lite man kan lära sig av sina erfarenheter.

  2. Peter Taleryd:
    15 februari, 2024

    Bra agerat av transport!

  3. Björn:
    14 februari, 2024

    Detta är väl ändå ganska anmärkningsvärt? Att Transport öppnar för att organisera medlemmar i andra förbund och att man för diskussionen om gränsdragning för en organiserad medlemsgrupp med kollektivavtal i media. Är man medveten om vilka dörrar man öppnar, och hur det i förlängningen påverkar den fackliga påverkan på arbetsplatserna?

Lästips:

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Industrins märke passar inte alla förbund

Ordförandeord. Ett samordnat LO vore givetvis det bästa, men… Varför blir det inte alltid så? Det finns givetvis flera orsaker och anledningar.

Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Transports förbundsråd röstade enhälligt nej till att stå utanför LO-samordningen.

Transport står utanför LO-samordningen

Avtalsrörelsen. Transport har meddelat LO att de ställer sig utanför LO-samordningen i kommande avtalsrörelse.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.