Flyktingfartyget kan kosta många miljoner

Hamn. Rederiet har stämt Migrationsverket på minst 250 miljoner kronor. Rättegång väntar i oktober. Det handlar om kryssningsfartyget som skulle bli flyktingboende i Utansjö hamn i Ångermanland.

Sommaren 2016 lade Ocean Gala till i den före detta bruksorten. 1 790 asylsökande skulle få sitt första Sverigeboende ombord. Migrationsverket och företaget Floating accommodations Sweden hade skrivit avtal.

För Transports Fredrik Brådd, ITF-inspektör med uppgift att besöka bekvämlighetsflaggade fartyg i svenska hamnar, kom Ocean Gala som en överraskning. Hans uppdrag blev att kontrollera sjömännens löner, villkor och förhållanden. Och han konstaterade ganska snart att besättningsmännen fick vad de skulle ha enligt de uppgörelser som fanns.

Men det blev aldrig något flyktingboende ombord. Härnösands kommun var emot projektet och både länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen sa nej. Migrationsverket stoppade inflyttningen.

Detta beslut har fått sin fortsättning i Norrköpings tingsrätt. Rederiet har med många inlagor och vid en muntlig förhandling för några veckor sedan beskrivit hur Migrationsverket har brutit mot ingångna avtal. Företagets linje är att myndigheten har skapat problemen för att strömmen av asylsökande hade tunnats ur och fartyget inte längre behövdes.

Ett avtalsbrott som kostar Floating accommodations minst 250 miljoner kronor, enligt stämningsansökan. Bland räkningarna finns hyra av kajplats, bränsle till fartyget, kostnader för ombyggnation och inköp av mat och förnödenheter till de väntade flyktingarna. Med mera.

Migrationsverket, å andra sidan, hävdar att rederiet saknade flera tillstånd för sin verksamhet från lokala myndigheter. Och därmed uppfyllde inte företaget sitt åtagande enligt de ingångna åtalen.

Svar på vilken part som har mest rätt ska Norrköpings tingsrätt ge efter de tre rättegångsdagarna i början av oktober. Alla försök att få parterna att göra upp vid den muntliga förberedelsen i tingsrätten var förgäves.

Och fartyget? Det har sedan länge lämnat Utansjö, Härnösand och Sverige. Det  återfick sitt tidigare namn Island Escape och skulle användas för kryssningar. Enligt sajten Vesselfinder befinner det sig i skrivande stund utanför Sharjah i Förenade Arabemiraten. Och enligt Internationella transportarbetarfederationens register väntar fartyget på skrotning.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Så här skulle e-metanolfabriken se ut. Men det blir ingen fabrik. Illustration: Öviks Energi

Satsning på grönt fartygsbränsle avbryts

Sjöfart & flyg. Flagship Ones fabrik i Örnsköldsvik skulle tillverka fossilfritt e-metanol. Den skulle bidra till grön omställning och skapa nya jobb. Men det blir ingenting av det.

Uddevalla är en av få hamnar i Sverige som inte stoppar bekvämlighetsflaggade fartyg när ITF-inspektörerna slår larm, ofta veckor innan det är aktuellt. För fartyget som ligger vid kajen för lossning är alla papper i ordning (arkivbild).

Här släpps fartyg utan avtal in

Hamn. Förebyggande arbete har gett resultat. När ITF-inspektörerna ser att ett fartyg utan giltigt avtal är på väg kontaktar de aktuell hamn – färre bekvämlighetsflaggade fartyg anlöper i dag svenska hamnar jämfört med för bara några år sedan. Uddevalla är en av de som inte sätter stopp, men de vill hålla dialogen levande med ITF.

Blockad av fartyg med fulavtal

Hamn. Klockan 7 i morse trädde Transports sympatiåtgärder i kraft – hamnarbetare i Uddevalla stoppade lossning av ett fartyg som försatts i blockad av Seko sjöfolk som krävt kollektivavtal.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.