Flyttfirmor friade från konkurrensbrott

Flyttbranschen. Fem år efter Konkurrensverkets gryningsräd har tre flyttfirmor fått rätt i domstol. Företagen har inte ägnat sig åt att olagligt begränsa konkurrensen i branschen, enligt utslaget i högsta instans.

I februari 2013 gjorde Konkurrensverket sin gryningsräd mot de tre stora flyttbolagen: NFB, ICM Kungsholms och Alfa Quality Moving. Myndigheten la beslag på handlingar och avtal. Misstankarna handlade om både otillåten kartellbildning och samverkan vid offentlig upphandling av flyttuppdrag.

I juli 2014 stämde Konkurrensverket de tre företagen på sammanlagt 42 miljoner kronor.

Och i december 2017 har den slutliga domen från Patent- och marknadsöverdomstolen vunnit laga kraft: Alla tre flyttfirmorna frias. De får sina rättegångskostnader ersatta av staten, totalt cirka 11,5 miljoner kronor.

– Fem år är lång tid när man driver företag, det här har skadat oss mycket, säger Kent Hofmann som driver NFB och Vänrun (före detta ICM Kungsholmen).

Hans bedömning är att de två företagen har förlorat uppåt 90 miljoner kronor per år. Detta eftersom offentliga upphandlare ska ha valt bort flyttfirmorna när de befann sig i en rättsprocess.

På Konkurrensverket konstaterar Magnus Jonson, biträdande chef på den juridiska avdelningen, att myndigheten har förlorat. Han medger samtidigt att det är bra att få frågan om konkurrensklausuler prövad.

För hela rättsprocessen kom att handla om just konkurrensklausuler.

När NBF, ICM och Alfa hade genomfört flera inbördes bolagsaffärer delade de också upp marknaderna emellan sig. Alfa fick ta hand om de internationella flyttuppdragen, medan de andra två fortsatte att agera i Sverige. Att de olika företagen skulle hålla sig på sin del av marknaden under fem år slogs fast i klausuler om konkurrensen.

Konkurrensverket hävdade att konkurrensklausuler inte får vara giltiga i mer än två år, och det blev frågan som överdomstolen fick avgöra.

– Men nu vet vi att domstolen anser att de kan vara längre, säger Magnus Jonson. Och att vi som myndighet måste visa att klausulen har fått negativa konsekvenser på marknaden om ett företag ska dömas för konkurrensbrott.

Vid gryningsräden hade Konkurrensverket även andra misstankar mot flyttfirmorna.

– Vi ville undersöka om de hade samarbetat kring anbud på offentliga flyttar, berättar Magnus Jonson. Men det hittade vi inget stöd för i handlingarna, så den frågan släppte vi ganska snart.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Helsingborgs containerhamn

Fängelsedom för smuggling överklagad

Rättsfall. I slutet av april dömdes en hamnarbetare, tillsammans med två andra män, för brott kopplade till kokainsmuggling via Helsingborgs hamn. Alla tre har nu överklagat tingsrättens domar till hovrätten.

Förlikning i domstol ger förare rätt

Dom. Transport drog småländska Nilsbuss till tingsrätten efter att i åratal försökt förmå företaget att betala ut avtalsenliga löner. Den förare som stämt arbetsgivaren får efter förlikning 40 000 kronor – nästan tio gånger så mycket som bolaget medgett att de var villiga att betala.

Ordningsvakter döms för att ha orsakat en mans död

Bevakning. (UPPDATERAD) Två ordningsvakter döms för vållande till annans död. Enligt tingsrättens dom agerade de båda oaktsamt vid ett ingripande mot en aggressiv och hotfull man i Stockholms tunnelbana och det ledde till att han avled.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.