Flyttfirmor friade från konkurrensbrott
Flyttbranschen. Fem år efter Konkurrensverkets gryningsräd har tre flyttfirmor fått rätt i domstol. Företagen har inte ägnat sig åt att olagligt begränsa konkurrensen i branschen, enligt utslaget i högsta instans.
I februari 2013 gjorde Konkurrensverket sin gryningsräd mot de tre stora flyttbolagen: NFB, ICM Kungsholms och Alfa Quality Moving. Myndigheten la beslag på handlingar och avtal. Misstankarna handlade om både otillåten kartellbildning och samverkan vid offentlig upphandling av flyttuppdrag.
I juli 2014 stämde Konkurrensverket de tre företagen på sammanlagt 42 miljoner kronor.
Och i december 2017 har den slutliga domen från Patent- och marknadsöverdomstolen vunnit laga kraft: Alla tre flyttfirmorna frias. De får sina rättegångskostnader ersatta av staten, totalt cirka 11,5 miljoner kronor.
– Fem år är lång tid när man driver företag, det här har skadat oss mycket, säger Kent Hofmann som driver NFB och Vänrun (före detta ICM Kungsholmen).
Hans bedömning är att de två företagen har förlorat uppåt 90 miljoner kronor per år. Detta eftersom offentliga upphandlare ska ha valt bort flyttfirmorna när de befann sig i en rättsprocess.
På Konkurrensverket konstaterar Magnus Jonson, biträdande chef på den juridiska avdelningen, att myndigheten har förlorat. Han medger samtidigt att det är bra att få frågan om konkurrensklausuler prövad.
För hela rättsprocessen kom att handla om just konkurrensklausuler.
När NBF, ICM och Alfa hade genomfört flera inbördes bolagsaffärer delade de också upp marknaderna emellan sig. Alfa fick ta hand om de internationella flyttuppdragen, medan de andra två fortsatte att agera i Sverige. Att de olika företagen skulle hålla sig på sin del av marknaden under fem år slogs fast i klausuler om konkurrensen.
Konkurrensverket hävdade att konkurrensklausuler inte får vara giltiga i mer än två år, och det blev frågan som överdomstolen fick avgöra.
– Men nu vet vi att domstolen anser att de kan vara längre, säger Magnus Jonson. Och att vi som myndighet måste visa att klausulen har fått negativa konsekvenser på marknaden om ett företag ska dömas för konkurrensbrott.
Vid gryningsräden hade Konkurrensverket även andra misstankar mot flyttfirmorna.
– Vi ville undersöka om de hade samarbetat kring anbud på offentliga flyttar, berättar Magnus Jonson. Men det hittade vi inget stöd för i handlingarna, så den frågan släppte vi ganska snart.