John Horneij. Foto: Pernilla Ahlsén
Close
Under barnens uppväxt har John Horneij kört fiskbil och kranbil. Nu kör han dumper, men kan sakna att vara mer ute på vägarna.
Close

Sonen tv-debuterade i mammas mage

Mötet. Tvättberg, bråk om disk och tidiga lämningar på förskolan. Men också en en hel del skratt och kärlek. I 14 år har SVT följt kranbils- och dumperföraren John Horneijs vardag som pappa åt Liam i dokumentärserien Född 2010.

Du får en hårding, säger Liam och springer fram och kastar sig i pappas famn för att krama honom hårt.

Det är ett klipp från en tidigare säsong av Född 2010. I den fjärde säsongen, som precis har sänts nu under hösten, har Liam blivit tonåring och flyttat hem till sin mamma.

– Det är klart att det blev lite tomt när han flyttade, han har ju bott hos mig hela tiden, säger John Horneij och stryker med handen över det korta håret uppe på huvudet.

På underarmarna har han Liams och lillebror Jacks namn intatuerade.

– Det är tur att Jack bor kvar i alla fall. Annars skulle det nog bli lite ensamt, säger han.

I Född 2010 har tittarna fått följa Liam, pappa John och lillebror Jack i deras vardag. Foto: Åse Fougner/SVT
I Född 2010 har tittarna fått följa Liam, pappa John och lillebror Jack i deras vardag. Foto: Åse Fougner/SVT

Varannan helg

Varannan helg är pojkarna hos mamma och varannan helg hos pappa. När Transportarbetaren hälsar på hemma i hyresrätten utanför Östhammar är det fredag och killarna ska vara hos John i helgen. Men än så länge är de i skolan och John sitter i soffan med den grå katten som gärna vill bli klappad.

Sedan ett par år tillbaka jobbar John med att köra dumper för ett företag i Sandviken. Det blir långa dagar, han åker hemifrån vid fem på morgonen och kommer hem först halv nio på kvällen. Men på torsdagar slutar han tidigt och på fredagar är han helt ledig.

– Häromdagen var det en på jobbet som sa att han hade sett mig på tv, säger John och häller upp kaffe.

Vad svarade du då?

– ”Åh fan, vilken otur.”

Vi pratar om Född 2010 och hur det kom sig att Liam blev ett av de nio barn som SVT valde att följa under deras uppväxt.

– Det var barnens mamma som såg att de sökte folk till programmet. Hon skickade in en intresseanmälan för skojs skull och så kom vi med, säger han.

Vad tänkte du om det då?

– Jag tänkte inte så mycket på det, det var mest kul. Eller, i början var det lite halvjobbigt att ha en kameraperson med sig. Det kändes lite stelt. Men sedan vande man sig.

Kamerapersonen heter Åse Fougner och det är hon som har följt Liams familj under de här 14 åren.– Hon kommer hit då och då, en gång i månaden kanske, säger John.

Brukar ni göra upp innan om vad ni ska göra när hon kommer?

– Nej det brukar bli spontant. Det är ju mest att följa grabben i vardagen. De filmar jättemycket och sedan klipper de ihop det.

Första gången John blev filmad låg Liam fortfarande i mamma Toves mage.

I avsnittet som fortfarande går att se på SVT Play är John och Tove på ultraljudsundersökning. Kameran zoomar in på John som ser glad ut när han tittar på de svartvita bilderna på bebisen i magen.

Tove var bara 21 år då och bodde fortfarande hemma hos sin pappa i Hässelby.

De visste fortfarande inte riktigt var de skulle bo när Liam föddes på Akademiska sjukhuset i Uppsala i slutet av maj. Åse Fougner filmade John när han tog en selfie med Liam som låg liten och alldeles ny på hans bröst.

Tittarna får följa med när John och Tove packar upp bilbarnstolen på BB, skojar om vad bebisen ska heta och flyttar till ett hus på en gård i Norrskedika.

Precis som de andra familjerna i serien delar de generöst med sig av vardagen så som den faktiskt ser ut.

Gråhårig man med solglasögon uppskjutna i panna står lutad mot trädstam i parkmiljö.
John Horneij har alltid velat bo på landet. På gymnasiet läste han till lantbrukare. Foto: Pernilla Ahlsén

Vardagsliv

Vi får se när Liam träffar sin lillebror för första gången, åker skoter till förskolan och flyttar till ett större och bättre hus ute i skogen. De lägger pärlplattor, sorterar tvätt och steker pannkakor.

Och så åker de traktor. John gick nämligen naturbruksprogrammet med inriktningen lantbruk på gymnasiet.

– Jag brukar hjälpa en bonde här i närheten med skörden och åker ut och mjölkar och utfodrar djuren ibland när bonden behöver ha ledigt. Det är mest för att jag tycker att det är kul. Om det gick att tjäna pengar på det så skulle jag gärna jobba med det på heltid, säger han.

I stället har han jobbat inom transportbranschen. Under Liams första år körde John fiskbil. Han gick upp mellan klockan två och halv tre på nätterna för att åka till Stockholm och lasta. Sedan körde han ut fisk och skaldjur till butiker och restauranger i Roslagen. Ofta sov han inte mer än tre, fyra timmar om nätterna.

– Det var inga problem. Jag är nattmänniska och behöver inte sova så mycket, säger John.

Men under inspelningen av andra säsongen blev han av med jobbet. Åse Hougner filmade honom och Tove när de oroade sig över ekonomin och bråkade om disken.

Många kanske hade tyckt att det var jobbigt att visa upp när man bråkar. Får ni säga till om ni inte vill att de ska ta med något?

– Ja, de brukar alltid fråga om det är något man inte vill ha med. Och vi får alltid se och godkänna avsnitten innan de sänds.

Har du sagt nej någon gång?

– Nej, jag tycker att de har gjort det bra varje gång.

Är det inget som har varit jobbigt att visa upp i tv?

– Nej, jag tycker faktiskt inte det.

I den senaste säsongen av Född 2010 flyttade John två gånger. Nu bor han och Jack i en hyresrätt utanför Östhammar, medan Liam har flyttat hem till mamma Tove. Foto: Åse Fougner/SVT
I den senaste säsongen av Född 2010 flyttade John två gånger. Nu bor han och Jack i en hyresrätt utanför Östhammar, medan Liam har flyttat hem till mamma Tove. Foto: Åse Fougner/SVT

”Spännande resa”

Åse Fougner säger till Transportarbetaren att det har varit en spännande resa att få följa Liam, John, lillebror Jack och mamma Tove. Hon har fått en bra och trygg relation med alla i familjen och har alltid känt sig välkommen.

– Det är speciellt att få följa en människas föräldraskap såsom jag följer John och de andra föräldrarna i Född 2010, man får ju lära känna sidor hos personen i både med- och motgång.

– Jag ställer många frågor om varför saker blir som de blir och om hur allt känns och det kan nog vara lite jobbigt ibland men jag får inte känslan av att John har något emot det. Kanske får frågorna honom att tänka på nya sätt kring saker också, säger Åse Fougner.

Barnen var fortfarande små när Tove flyttade ut och John blev ensam med barnen. Under några år bodde de bara hos honom.Som tur var hade det i alla fall löst sig med jobb. John hade fast anställning och körde kranbil på Dahls i Kallhäll utanför Stockholm.

Varje morgon gick han upp i ottan och packade in barn och galonisar i lastbilen. Han lämnade av barnen på förskolan så fort den öppnade, för att hinna före den värsta morgontrafiken.

– Då var jag på jobbet klockan åtta. Det gick bra för jag hade en bra arbetsgivare. Men ibland hann man inte fram förrän man var tvungen att vända och åka hem igen för att någon av ungarna var sjuk, säger han.

När Liam började i förskoleklass var han på fritids två timmar innan de andra barnen kom dit.

Vad tyckte han och Jack om att behöva gå upp så tidigt?

– Det var väl sådär. De var ju inte pigga direkt.

För att John skulle få ihop vardagspusslet ställde hans syster upp och tog hand om Liam och Jack två dagar i veckan.

– Då sov de där så att jag kunde gå upp och vara på jobbet mer vanlig tid. Barnen trivdes hos dem. De har även tagit med ungarna på lite semestrar och skidresor, säger John.

Så småningom började barnen vara hos mamma Tove också. Nu bor hon med sin nya kille i ett hus med en massa djur på gården. Djuren var en av anledningarna till att Liam ville flytta dit.

– Han ville bo där så då fick han det, säger John.

John Horneij. Foto: Pernilla Ahlsén
John Horneij hemma i soffan med katten som barnen har döpt till Fresh. Foto: Pernilla Ahlsén

Lägenhet i Östhammar

Även han flyttade ihop med en tjej ett tag. Men det tog slut och nu bor han och Jack här i en lägenhet på två rum och kök, en bit ut på landet.

– Jag och Jack delar sovrum. När Liam kommer får han ta Jacks säng och så sover Jack bredvid mig. Det är inte så lätt att få en hyresrätt. Vi får se om vi kan hitta något lite större och närmare stan snart. Jack går i skolan inne i Östhammar så han åker buss dit på morgonen och hem på eftermiddagen.

Hur tycker barnen att det är att bo isär?

– De saknar varandra. Men de pratar med varandra varje dag och spelar datorspel ihop.

Och snart kommer Liam hit. John ska åka och möta honom vid bussen efter skolan.

Vad ska ni göra då?

– Han och Jack kommer väl att spela Fortnight. De brukar sätta i gång och spela direkt när de kommer hem och sedan kan de hålla på hela kvällen.

Har ni några konflikter om skärmtider?

– Nej, men ibland säger jag att de får gå ut och träffa en kompis när de har suttit för länge. Men Jack får göra lite som han vill när jag jobbar sent, för annars får han det tråkigt.

Klarar han av att komma upp själv på morgnarna när du är på jobbet?

– Ja, han ringer när han vaknar och när han är på bussen. Och sedan vid halv sex på kvällen går telefonen varm för då ringer han stup i kvarten och undrar när jag kommer hem.

Lagar han middag själv?

– Ja. Det blir enkla rätter. Toast, köttbullar och makaroner, eller korv. Kanske en fryslåda ibland.

Vad tycker Jack och Liam om att vara med i Född 2010?

– De är ganska vana vid det och tycker att det är kul. Meningen var att de skulle följa ungarna tills de blev 15. Men nu tror jag att de ska följa dem tills de är 18, så att det blir en hel uppväxt.

Har du någonsin ångrat att du gick med på att vara med i programmet?

– Nej, det har varit lärorikt. Och det är kul för barnen. De kan ju gå tillbaka och se hur det var när de var små. Det är något som de kan ha med sig hela livet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Per Peterson trivs jättebra på sin nuvarande arbetsplats, men han tvingas söka nytt jobb för att få pappalivet att gå ihop. Foto: Lilly Hallberg

Föräldraroll och drömyrke – en omöjlig ekvation?

Arbetstider. För chauffören Per Petersson ledde åkarens beslut att plussa på två timmar till kris. Som ensamstående pappa lever han nu med ständig stress, logistiken för det egna livet är bara löst september ut. Sonen går alltid först.

Anamaria Lara Sjögren kör kranväxlare och är med i långköraren Svenska Truckers på TV3. Programmet är nu inne på sin nionde säsong.

Anamaria är med i Svenska Truckers

Åkeri. Anamaria Lara Sjögren har jobbat i åkeribranschen sedan hon tog studenten. Hon har just skrivit på för ytterligare två nya säsonger av Svenska Truckers. – Jag kollar inte själv längre, kan inte se mig själv på tv, säger hon.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Peter Lövkvist får medalj på ITF:s kongress. Foto: Ellin Lörnbo/Transport

Transporttopp prisad på ITF-kongress

Facket. I mitten av oktober åkte en delegation från Transport till Marrakech för att delta på ITF:s kongress. Där förärades förbundskassör Peter Lövkvist en Golden Award.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.