”Folk ska trivas på jobbet”
Samat Nordic-klubben. Det började som lite löst snack om att starta en chaufförsgrupp. Resultatet blev fackklubben på Samat Nordic. Med medlemmar som kör tankbil med flytande gas från fabriken i Surahammar.
– Vi träffades vid skiftbyten, ringde runt och frågade om det fanns intresse för en klubb, och efter några månader bildade vi den. Det var i mars 2018.
Helena Wahlberg, vice ordförande, och Kid Lindberg, sekreterare, berättar att de fick en hel del starthjälp av Transports avdelning 19 i Västerås.
I Surahammar har företaget sin bas på Air Liquides område. Samtliga transporter utgörs av flytande gas från fabriken, ut till de nordiska länderna. Med olika skift och en hel del chaufförer som ligger ute i flera dygn är det inte så lätt att få ihop hela styrelsen. Ännu svårare att kalla till klubbmöte.
– Vi har personalmöte två gånger om året, och i samband med det kan klubben träffas, säger Helena Wahlberg. Annars blir det mycket telefon.
Under coronavåren har klubben drivit och fått igenom en egen duschkupa för chaufförerna, som tidigare har kommit in på fabriken när de behöver.
– Vi jobbar med personalfrågor, säger Helena Wahlberg. Folk ska trivas på jobbet.
På agendan står möten med ledningen fyra gånger per år. Utgångspunkten är att diskutera och försöka komma överens.
– Då luftar vi frågor från båda sidor, säger Kid Lindberg.
– Både företaget och vi i klubben arbetar för vår säkerhet, säger Helena Wahlberg.
Transportklubbens skyddsombud satte i gång att utbilda sig så fort han utsågs.
– Han har gjort en hel del när det gäller arbetsmiljön. Mest ute hos kunder som vi levererar till, säger Helena Wahlberg.
– Vi är alltid ensamma där och då måste det fungera säkert vid lossningen, förklarar Kid Lindberg.
Exempel på åtgärder: En trappa har byggts på ett lossningsställe där bilen står på vägen och tanken ligger nedanför en slänt med rullgrus. Lampor har installerats. Ett larm som reagerar när bäraren ligger still är på gång.
Helena Wahlberg och Kid Lindberg är också laddade för fackliga kurser. Om hur fler medlemmar kan rekryteras. Om sina skyldigheter gentemot arbetsgivaren. Och för att formulera bra svar på frågan om vad facket egentligen gör.
Ja, vad är viktigast med facket?
– Att stoppa arbetsgivarna från att göra som de vill, säger Helena Wahlberg. Det skulle vara vilda västern om inte facken hade funnits.
– Försäkringsbiten är också viktig, säger Kid Lindberg.