corona

”För lite, för sent”

Taxi. Statens kontantstöd på sammanlagt 39 miljarder ska rädda företag vars omsättning kraftigt sjunkit. Men pengarna betalas ut först i juli. Då riskerar två av tre taxiföretag redan ha gått i konkurs, visar en enkät.

Claudio Skubla
Claudio Skubla Foto: Svenska Taxiförbundet

– Kontantstödet vore en bra början för att rädda taxiföretagen – om pengarna kom nu, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör i Svenska Taxiförbundet.

Taxiförbundet hävdar också att det krävs mer pengar, i ett senare skede. Branschorganisationen har legat på regering och riksdag för att rädda den hårt krisdrabbade taxinäringen. Bland annat vill man se ett kontantstöd till företag som tappat en stor del av sin omsättning, en modell Danmark och Norge tidigare infört. På valborgsmässoafton kom så regeringens krispaket.

– Det tog tid innan det alls kom. Problemet är att utbetalningarna för mars och april görs först efter den 1 juli. Redan i april hade mer än hälften av taxiföretagen allvarliga likviditetsproblem – ett av fem företag skulle inte klara att driva verksamheten ens en månad till, säger Claudio Skubla.

En idé från Taxiförbundet är därför att utbetalningen görs redan nu, via skattekonto, och regleras i efterhand i juli. För behovet är akut.

Svenska Taxiförbundet gjorde i början av april en snabbenkät bland medlemsföretagen, sammanställd den 9 april. För den överväldigande majoriteten företag är coronakrisen svår. Under rådande omständigheter svarade 66 procent att de bara klarar att fortsätta driva sitt företag maj ut. 10 procent svarade att de klarar mer än halvår.

– Taxibranschen består av småföretag, 65 procent av åkarna driver verksamhet i enskilda firmor. Det handlar om människor vars företag ofta hänger ihop med privatekonomin, som satt hus eller bostadsrätt i pant, säger Claudio Skubla.

– Vi ser personliga tragedier framför oss.

Mörk bild

Medlemsenkäten visar också att fyra av tio företag hade förlorat mer än 80 procent av intäkterna i mars, jämfört med samma månad förra året. Nio av tio företag hade förlorat mer än 40 procent av intäkterna. Störst är problemen i storstadsregionerna, där taxi till och från flygplatserna i stort sett upphörde helt i mitten av mars.

Men Taxiförbundet varnar också för utvecklingen på landsorten, där taxibolag slås ut i krisen och många mindre orter riskerar att stå utan samhällsviktiga transporter.

– Vi vet sedan tidigare kriser att det riskerar att bli permanent. Därför är det så viktigt att rädda infrastrukturen så att den finns kvar. Om kommuner och landsting tvingas ta över blir kostnaderna mångdubbelt större, säger Claudio Skubla.

Taxiförbundets enkät visar vidare att över hälften av medlemsföretagen redan i början av april minskat, eller räknade med att minska, antalet anställda till följd av coronapandemin. Vart tredje företag uppger att de inte har några anställda i företaget, vilket kan komma att leda till personlig konkurs.

Samtidigt svarar många åkare att de tidigare införda statliga stöden inte varit möjliga att utnyttja. Sex av tio företag använder sig trots kris inte av möjligheten att korttidspermittera, exempelvis. Många har uppgivit att stödpaketen varit komplicerade och svåra att söka.

– De tidigare krispaketen fungerar inte fullt ut, har träffat fel, säger Claudio Skubla.

I det senaste paketet, med det kontantstöd som kallas omställningsstöd, talas det i regeringens eget pressmeddelande om att det till exempel kan betyda ”taxiverksamhet som kan ställa om till leveranser”.

– Men det är redan gjort, man började köra bud och färdtjänst, ingick avtal om att köra personal till och från sjukhus, leverera medicin… Det räcker inte, säger Claudio Skubla.

Svenska Taxiförbundets förbundsdirektör varnar för att det i stället riskerar att bli än värre under sommarmånaderna, när också skolskjutsarna försvinner från uppdragslistorna.

Regeringens kontantstöd är baserat på omsättning. Det så kallade omställningsstödet ska ges till företag som tappat 30 procent eller mer i omsättning under mars och april 2020, jämfört med samma månader 2019. Maxbeloppet är 150 miljoner kronor.

Också företag som utnyttjar tidigare införda stöd, som anstånd med att betala skatt eller korttidspermittering, kan få omställningsstöd. Däremot går det inte till företag på obestånd, med förfallna skatteskulder, är under rekonstruktion eller personer som har näringsförbud.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Carl Svensson:
    25 maj, 2020

    Nästan samtliga taxiförare har provioslön. Många saknar kollektivavtal och har därför enbart provisionslön.
    Tyvärr finns det risk för att de fåtal seriösa beställningscentralerna kommer slås ut och att Cabonline kommer bestå.

  2. Torun Mork Westerlund:
    21 maj, 2020

    Hej
    År näringsidkare med butik i Gamla Stan. Det ni tar upp gäller för alla . Det är alldeles för sent. Tycker att vi borde gå ut och demonstrera, vi har gjort det och kommer göra det igen i nästa vecka. Om alla olika grupper gör det får det kanske en effekt.

  3. Mohsen Hosseini:
    7 maj, 2020

    Jag tycker att förbundet ska anordna en rikstäckande aktion så att politiker kan förstå allvaret och vakna

Lästips:

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Plan för bättre vägunderhåll efter vinterns snökaos

Åkeri. Efter trafikkaoset på bland annat E22 i Skåne i vintras riktade landets yrkeschaufförer och åkerier hård kritik mot bristen på plogning och vägunderhåll. Nu ger regeringen Trafikverket i uppdrag att lägga fram en handlingsplan för bättre väghållning.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.