Förar-fest med feminina förtecken

Queen of the Road, nätverket för kvinnliga yrkeschaufförer, storsatsade på att få fler tjejer att ställa ut sina lastbilar på årets Stockholm Truck Meet. Och lyckades över förväntan: hela 25 kvinnor återfinns bland utställarna denna kromblänkande vårdag. Ungefär en tiodubbling mot det normala antalet kvinnliga utställare på en lastbilsträff.

Vårsolen skiner över Malmby flygfält utanför Strängnäs, som vimlar av män, kvinnor, barn, hundar och naturligtvis lastbilar. Bland glänsande motivlackeringar med rovfåglar, monster, gladiatorer och revolvermän, fångas ögat av en tomatröd Volvo FM9 kranbil med Hello Kitty-tema.

– Det är många som kommenterar det, speciellt barn när man åker förbi skolor eller dagis. Jag tycker hon är gullig helt enkelt, säger Marie-Louise Karlsson, som till vardags kör bilen för Bylunds Åkeri i Edsbro.

Marie-Louise har aldrig ställt ut på en lastbilsträff tidigare.

– Jag såg på Facebook att Queen of the Road satsade på att få hit fler tjejer, och då måste man ju ställa upp, säger hon.

Idén föddes vid Trailer Trucking Festival på Mantorp Park i höstas, berättar Angela Soltun Larsson, som är administratör för Queen of the Roads medlemssida på nätet.

– Bland alla dessa hundratals lastbilar var det bara två kvinnor som ställde ut, jag och en tjej till. Men det finns ju massor av tjejer som har jättefina bilar, så varför ska det behöva vara på det viset? säger Angela Soltun Larsson.

Bland Queen of the Roads medlemmar började man prata om att ordna en egen utställning enbart för tjejer. Men till slut bestämde man sig för att det var enklast att gå ihop med Stockholm Truck Meet. Tjejerna fick en egen avdelning på utställningsområdet, och jobbade hårt på att sprida budskapet inom nätverket.

– Vi tänkte att kommer vi upp i 15 stycken så är det riktigt bra, säger Angela Soltun Larsson.

I själva verket återfinns hela 25 kvinnor bland de totalt 267 utställarna denna kromblänkande vårdag. Ungefär en tiodubbling mot det normala antalet kvinnliga utställare.

– Så jag är riktigt nöjd, särskilt som detta är vårt första egna event, säger Angela Soltun Larsson.

En av de som svarat på Queen of the Roads utmaning är Maria Bergholtz från MLM Trans i Upplands Väsby, en firma hon driver tillsammans med sambon Mattias. Hon visar upp deras klarblå Scania 480, inköpt så sent som i januari i år.

– Jag tyckte att det skadar inte att visa att man finns, men hade det bara varit vanliga Truck Meet hade jag nog inte ställt ut. Jag tycker det är skitbra att Queen of the Road har gått in för det här. För det är alltid likadant när killar ser en tjej bakom ratten: ”Fan vad coolt”, säger de, men sedan klagar de bakom ryggen på att hon inte kan köra, säger Maria Bergholtz.

Förutom sambon Mattias har Maria med sig ettårige sonen Loke, som just för ögonblicket ser en smula sömnig ut. Men annars är han djupt intresserad av lastbilar, enligt Maria.

– Han älskar att stå vid ratten, så det är nog risk att han blir lastbilsförare han också med tiden. Men jag hoppas inte han ska behöva ligga ute så mycket som hans föräldrar fått göra, säger hon.

Jonna ”Dockan” Winberg från Kullgrens Åkeri i Jönköping visar upp en gräddvit Scania R580 med rosafransade gardiner och stjärnbaneret bland inredningsdetaljerna. Hon har ställt ut bilen en gång tidigare, på Skara Truck Meet i våras, där Scanian tog tredjepris i dragbilsklassen. Trots det, hade hon egentligen inte tänkt ta den till Truck Meet.

– Det är 50 mil tur och retur för mig, och jag kör normalt inte i de här trakterna. Så hade inte Queen of the Road satsat på det här, så hade jag nog inte åkt hit, säger Jonna.

Ändå är hon lite kluven till att ha en egen ”kvinnoavdelning” på en lastbilsutställning.

– Självklart ska man lyfta fram att vi blir fler och fler tjejer i branschen, men samtidigt tycker jag inte man ska göra för stor grej av det. Yrket blir ju modernare hela tiden, utvecklingen går naturligt.

Efter en dag fylld av motivlackering i realtid, burnout-show med Epa-traktorer, veteranbilsmarknad, mingel och allmän folkfest är det äntligen dags för prisutdelningar till folkets jubel. Bland de kvinnliga utställarna tar Jonna Winberg priset för bästa inredning.

Maria Beuthan från Emanuelssons Transport i Motala vinner för bästa ljusshow med sin Volvo FM 410, och Margareta Johansson från Alutrans i Partille får pris för bästa veteran: en nästan helt originalrenoverad Scania-Vabis LB76 av årsmodell 1966.

Pris för bästa lack går till Ingela Hansson från Östbergs Åkeri i Torsåker – hennes Mercedes 2555L är motivlackerad med fyraåriga dottern Nova på bägge sidorna.

– Det är sambons åkeri och vi delar bil med svärfar, så vi har valt motivet tillsammans, berättar Ingela.

Vad tycker Nova själv om motivet då?

– Hon är rätt nöjd, kan jag säga. Särskilt som hennes gunghäst kom med på bilden.

Men hur många putstimmar blev det innan utställningen?

– Ja, du… först hjälpte en kompis oss att tvätta och polera bilen med tre olika medel, det tog hela förra helgen. Sedan fick vi tvätta den igen innan vi åkte hit, och sedan en gång till när vi kommit fram. Efter det blev den helt gul av pollen bara av att åka vändan upp till uppställningsplatsen… så det har varit en del putsande. Men det var det värt!

Och vad är egentligen Queen of the Road? Av detta evenemang skulle man kunna dra slutsatsen att nätverket bara är till för kvinnliga lastbilsförare, men det stämmer inte alls.

– Alla tjejer som jobbar inom transport är välkomna, säger Angela Soltun Larsson.

– Vi har ambulansförare, taxiförare, transportledare, tjejer som går olika transportutbildningar… vi har även ett par tjejer som är trafikskolelärare. Det är praktiskt när man har frågor om trafikregler och annat.

Syftet är först och främst att nätverka: utbyta erfarenheter, bolla idéer, driva olika frågor och stötta varandra, kvinnliga yrkesförare emellan.

– Många killar har frågat om det är någon sorts feministgrej, men jag har aldrig mött några negativa reaktioner. Queen of the Road handlar ju inte heller om att kvinnliga förare ska bli särbehandlade på något sätt. Utan det vi jobbar för är fler säkerhetsparkeringar, fräscha duschar och toaletter längs vägarna och annat – sådant som alla chaufförer har nytta av, säger Angela Soltun Larsson.

I dag har nätverket cirka 270 medlemmar på sin Facebooksida, och jobbar med att få upp en forum- och klubbsida för sina medlemmar. För att kunna träffas även i verkligheten brukar Queen of the Road också arrangera uppslutningar och träffpunkter på olika Truck Meets och andra evenemang.

Och i framtiden – kommer ni att satsa på en egen Queen of the Road-utställning enbart för tjejer?

– Jag tycker det var lyckat att köra tillsammans med Truck Meet. Men det var också en bra grej att ställa bilarna för sig, hade tjejerna varit utspridda bland killarna så hade det varit svårt att hitta varandra. Och de här träffarna är ju till för att man ska umgås och lära känna folk.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Skydd 2024

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.