Bzzt podtaxi i Stockholm
Close
Bzzts eldrivna taxipodar rullar på innerstadens gator i Stockholm sedan drygt två år.
Close

Förare av moppetaxi utan lön

Taxi. Över hundra av förarna på podtaxibolaget Bzzt fick ingen lön den 25 juli. De drabbade hade vid lunchtid på fredagen ännu inte fått in pengar på sina konton trots löften om sen utbetalning.

– Självklart känns det oroligt, särskilt med tanke på att de sagt att lönefilerna gått till banken igår och skulle varit utbetalda nu vid lunch, säger Eric Shabaj, ordförande i Transportklubben på Bzzt.

– Det är starka känslor, jag har fått minst 40 samtal de senaste timmarna. Några av förarna har också arbetsvägrat nu innan lönen betalas ut.

Eric Shabaj har arbetat på Bzzt i två år. Totalt har bolaget i dag i Stockholm omkring 160 anställda förare av så kallad podtaxi, en trehjulig el-moped med plats för två passagerare.

– Flera är nu på semester och strandsatte, jag talade med en kille i Göteborg som var på väg hem men inte hade råd att tanka bilen.

De förare på Bzzt som har lönebidrag från Arbetsförmedlingen för anställningen har fått lönen utbetalad enligt avtal.

– Men vi är över 100 drabbade, säger Eric Shabaj.

Sven Wolff är vd på Bzzt. Han beklagar att lönerna blivit försenade:

– Vi tar allvarligt på det, lönerna ska betalas ut i tid. Det har aldrig hänt tidigare, nu blev det en dag sent. Pengarna är på väg till samtliga nu, om någon får vänta ytterligare en dag är det inte något vi kan påverka längre.

Anledningen är att en större investerare blev sen med sin betalning till Bzzt, enligt Sven Wolff.

– Vi fick veta det väldigt sent. Någon risk att det skulle bli problem att betala ut lönerna i augusti finns inte.

Bzzt:s klubbordförande lämnade tidigare på fredagen tillsammans med Transports ombudsman, Anna Erixon, över nio lönespecifikationer till TCO-LO Rättsskydd. Det gäller anställda som inte fått några pengar för de timmar de arbetat i juni utbetalda den 25 juli. Att det rör sig om eftersläpad lön gör att facket har kortare tid på sig att agera före en eventuell begäran om konkurs; tidsfristen går ut den sista augusti för att lönegarantin ska gälla.

– Vi har varit tydliga med att vi inte kommer att backa, säger Anna Erixon.

Eric Shabaj fick under eftermiddagen meddelanden om att löner börjat trilla in hos arbetskamraterna, själv hade han vid 14-tiden ännu inte fått någon inbetalning på sitt konto.

Företaget Bzzt startades 2017, med ordentligt med riskkapital. Nu fick de anställda besked i onsdags, dagen innan lönen skulle kommit, att det inte fanns pengar. Och på kvällen den 25:e fick de löfte om att pengarna skulle komma på fredagen – lönefilerna är överförda till banken och skulle vara tillgängliga vid lunch på fredagen.

– I början hade vi en väldigt bra dialog med ledningen, säger Eric Shabaj. Fast allt är inte perfekt. Företaget har tecknat kollektivavtal med Transport, men taxiavtalet är inte helt anpassat för vår verksamhet.

Vid heltid får en förare ut cirka 16 000 kronor i månaden efter skatt. De får också dela på en procent av de inkörde pengarna under ett arbetspass för bolaget. Det är dock sällan några större belopp som kommer från körningarna, det bolaget tjänar pengar på är i stället reklam på taximopparna.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Gruppbild på förtroendevalda från Connect Bus på konferens i Askersund.

Connectare knyter band på konferens

Facket. Förtroendevalda från Connect Bus i hela landet möttes efter nyår. Under konferensen lyftes en rad frågor – om kollektivavtal, organisering och rollen som förtroendevald.

Förhandlingar om nytt taxiavtal åter i gång

Taxi. Efter semesteruppehållet återupptogs förhandlingarna om ett nytt taxiföraravtal i dag, tisdag. – Det går trögt. Vi har inte kommit längre än när vi mötte arbetsgivarna i början av juli, säger Transports taxiombudsman Anna Erixon.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.