Förare dömd för grovt falsklarm
Åkeri. Samhällstjänst 160 timmar för falskt larm, grovt brott. Det blev domen för den lastbilschaufför som larmade om att hans fordon skenade på E20 norr om Alingsås.
Larmet om en ”skenande” lastbil på motorvägen ledde till en omfattande räddningsinsats i maj 2019. Nästan exakt två år senare kom Skaraborgs tingsrätts dom. En enig rätt har gjort bedömningen att chaufförens uppgifter, att lastbilen inte gick att bromsa och rusade okontrollerat, var falska. Men mannen slipper fängelse och döms i stället till samhällstjänst. Han ska också betala ersättning till brottsofferjouren då rätten bedömt brottet som grovt.
Att tingsrätten ser det falska larmet som ett grovt brott handlar om storleken på räddningsinsatsen: Ekipaget – lastbil med släp – eskorterades av polis och räddningstjänst i över en timme på E20 norrgående. Motorvägen röjdes på trafik och alla påfarter spärrades. Kostnaderna för Polisregion Väst beräknas till över 90 000 kronor.
Färden slutade utan att någon skadades, på en åker mellan Skara och Götene. Men trots omfattande undersökningar av lastbilen, både av Transportstyrelsen och fordonstillverkaren, hittades aldrig något fel som kunde förklara händelsen. Lastbilschauffören hade tidigare gjort en rad skaderapporter som väckt misstankar. I början av året väcktes åtal om falskt larm.
Skaraborgs tingsrätt har gått på åklagarens linje. Men rätten anser att det inte finns anledning att tro att den nu dömde mannen kommer att fortsätta med brottslig verksamhet. Dels för att han inte tidigare är dömd för likartade brott, dels för att det gått en viss tid sedan händelsen på E20. Därför kan straffet bli villkorligt.
Men en enig tingsrätt har också gjort bedömningen att brottet är så allvarligt att den villkorliga domen ska förenas med samhällstjänst. Något som den åtalade ställt sig positiv till.
Frivården ställde sig däremot tveksam till det lämpliga i att mannen utför samhällstjänst. Det på grund av oklarheter när det gäller hans psykiska mående. Frivården önskade vänta på svar från en så kallad paragraf 7-undersökning, en liten sinnesundersökning, innan ställning togs. Det invände försvaret mot. Och tingsrätten slår i domen fast att det inte finns något i mannens personliga förhållanden som talar emot att han skulle klara att utföra samhällstjänst.
Mannen döms också för en hastighetsöverträdelse, som förhandlades i samma rättegång. Det då han körde i över 130 kilometer i timmen på en 80-sträcka i Göteborg sommaren 2020.