Förare skadades när timmerkran havererade
Åkeri. Vid en lastning brast kranfoten på timmerbilen. Kranhytt och förare föll med stor kraft mot släpet. Efter en inspektion slår Arbetsmiljöverket ner på att åkeriet inte gjort riskbedömning och heller inte anmälde olyckan till verket, bara till polisen.
Chauffören som drabbades vill vara anonym. Han skadades lindrigt och säger:
– Jag blev förstås rädd, men som gammal folkraceförare har jag varit med om värre saker. Olyckor med timmerbilskranar kommer att hända igen och igen, så länge konstruktionen ser ut som den gör.
Det var i mitten av oktober som föraren skulle hämta massaved på en avverkningsplats vid Indalsälven. Han klättrade upp i hytten och började lasta, då kranstolpen plötsligt gick av längst ner vid fästet.
Kranhytten föll mot släpet. Chauffören slog i benet och ryggen, men kunde själv ta sig ur hytten och larma åkaren. Som snabbt kom och skjutsade föraren till sjukhus.
– Jag fick en sårskada, men inga frakturer. Kort efter var jag tillbaka på jobbet och hjälpte till att bärga kranen, säger chauffören som berättar att åkeriet är litet, med en bil.
– Jag och åkaren är kompisar och vi försöker gemensamt få verksamheten att gå runt. Bilen är bra, vi kör på de bästa däcken och har radiostyrning på kranen. Jag har absolut ingen kritik mot företaget.
Vilka lärdomar har du dragit av händelsen?
– Det är första gången jag går i backen med en kran, men jag vet att det händer då och då. Jag försöker att alltid arbeta säkert, så jag har inte ändrat på något. Vi är ju nästan alltid ensamma i skogen och det finns ingen mamma att ropa på, om något går snett.
– Första tiden efter olyckshändelsen lyssnade jag kanske lite extra på nya ljud från kranen. Men det gör jag inte längre. Det är ingen idé. Går stolpen av händer det på delar av en sekund.
Transportarbetaren har ringt åkeriägaren, som i nuläget inte vill svara på frågor – med hänvisning till ett akut sjukfall hos en nära anhörig.
Arbetsmiljöverket kräver att åkeriet gör en utredning av olyckan och en riskbedömning av arbetet. En handlingsplan ska vara inskickad till myndigheten senast den 10 januari.