Förare av ”skenande” lastbil dragen till domstol

Åkeri. Rättegången är inledd mot den lastbilschaufför som orsakade kaos på E20 i maj för två år sedan. Han larmade om att lastbilen inte gick att bromsa. En större räddningsinsats krävdes innan färden slutade på en åker. Nu har chauffören hamnat i Skaraborgs tingsrätt, åtalad för grovt falskt larm.

Polisbild
Här, på en åker norr om Skara, gick det till slut att få stopp på lastbilen som påstods skena. Foto: Polisen

Lastbilschauffören, en man i 25-årsåldern, har hela tiden nekat till brott. Han hävdar att något var fel på lastbilen, och gjorde att den skenade. Men varken Transportstyrelsens eller fordonstillverkaren Scanias undersökningar visar några tekniska brister som kan förklara att det inte gick att bromsa.

I början av året väcktes åtalet mot mannen, som misstänks ha ljugit om allt. Några motiv har inte framkommit. Lastbilschauffören var varken påverkad av alkohol eller droger vid händelsen.

Åklagaren, Mathias Johansson, hävdar att brottet bör bedömas som grovt eftersom falsklarmet innebar stor skada både för enskilda personer och för det allmänna. I de pågående huvudförhandlingarna i tingsrätten vittnar bland andra en företrädare för åkeriet. Han har i förhör uppgett att den åtalade lastbilschauffören också tidigare tros ha gjort en rad falska anmälningar om fel på lastbilen.

Under en knapp månad våren 2020 hade lastbilschauffören rapporterat inte mindre än åtta ”haverier”, bland annat en brand med öppna lågor i fronten som orsakat stopp på riksväg 80 vid Ryamotet. Åkeriets representant fann inga spår av branden. Trots det togs lastbilen till Scanias verkstad, utan att tekniker kunde hitta något fel. Lastbilschauffören fick under en dryg vecka i mitten av maj köra en lånelastbil från Scania, men den 17 maj åter den vanliga bilen. Tre dagar senare hände det.

Stort larm

Larmet den 20 maj 2020 var mycket dramatiskt: Lastbilschauffören ringde SOS Alarm och uppgav att han inte kunde bromsa eller stänga av motorn, att växellådan hängt sig och fastnat på full gas på sexans växel – det gick inte att sänka farten på motorvägen. Det ska ha skett efter ett stopp vid trafikljus i Alingsås.

En stor räddningsinsats sattes omgående in, och händelsen fick stor uppmärksamhet i media. Ekipaget – lastbil med släp – eskorterades av polis och räddningstjänst i över en timme på E20 norrgående. Radion gick ut med varningar och polis och samtliga påfarter till motorvägen stängdes av. Tekniker från Scania instruerade lastbilschauffören på telefon under räddningsinsatsen.

Polisen lyckades tillsammans med en traktorförare, som fyllde igen ett dike, skapa en provisorisk avfart. Där dirigerades det skenande ekipaget ut och kunde stanna utan problem på en åker utanför Lundsbrunn, mellan Skara och Götene.

Till en början hyllades alla inblandade, även lastbilschauffören. Ingen person skadades under händelsen, som när den pågick bedömdes utgöra en stor fara för människors liv och hälsa.

Inget fel hittades

Men bilden ändrades. Trots mycket omfattande undersökningar finns inget som tyder på att det varit något fel på Scanias bil. I förundersökningen konstateras att lastbilens dataregistrering fungerat helt korrekt och att bristen på registrerade åtgärder, som inbromsningar och växlingar, med största sannolikhet beror på att de aldrig gjorts.

Åklagaren anser att bevisningen är mycket stark tack vare teknikernas samstämmiga uppgifter.

Lastbilschauffören har själv i förhör uppgett att fel kan ha ”rättats till” då han körde ut på åkern: Smällen då han körde över det snabbt igenlagda diket ska ha fått utrustningen att återgå till normalläge.

Rättegången, som startade i tisdags, rör även ett fall av hastighetsöverträdelse. Lastbilschauffören är också åtalad för att ha kört personbil i 132 kilometer i timmen på en 80-sträcka i Göteborg i somras.

Huvudförhandlingen fortsätter i morgon, torsdag, i Skaraborgs tingsrätt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Urban:
    5 maj, 2021

    Pinsamt.

Lästips:

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Man med keps och varselgul t-shirt som står framför förarhytten till en vit ellastbil.

”Att starta en ellastbil är en kick”

Åkeri. – Det är som att köra flygplan nästan, säger lastbilsföraren Kenneth Ericsson. Kollegan Pernilla Qvarnström nickar och fyller i: – Man bara flyter fram i ellastbilen!

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.