Förare av ”skenande” lastbil dragen till domstol

Åkeri. Rättegången är inledd mot den lastbilschaufför som orsakade kaos på E20 i maj för två år sedan. Han larmade om att lastbilen inte gick att bromsa. En större räddningsinsats krävdes innan färden slutade på en åker. Nu har chauffören hamnat i Skaraborgs tingsrätt, åtalad för grovt falskt larm.

Polisbild
Här, på en åker norr om Skara, gick det till slut att få stopp på lastbilen som påstods skena. Foto: Polisen

Lastbilschauffören, en man i 25-årsåldern, har hela tiden nekat till brott. Han hävdar att något var fel på lastbilen, och gjorde att den skenade. Men varken Transportstyrelsens eller fordonstillverkaren Scanias undersökningar visar några tekniska brister som kan förklara att det inte gick att bromsa.

I början av året väcktes åtalet mot mannen, som misstänks ha ljugit om allt. Några motiv har inte framkommit. Lastbilschauffören var varken påverkad av alkohol eller droger vid händelsen.

Åklagaren, Mathias Johansson, hävdar att brottet bör bedömas som grovt eftersom falsklarmet innebar stor skada både för enskilda personer och för det allmänna. I de pågående huvudförhandlingarna i tingsrätten vittnar bland andra en företrädare för åkeriet. Han har i förhör uppgett att den åtalade lastbilschauffören också tidigare tros ha gjort en rad falska anmälningar om fel på lastbilen.

Under en knapp månad våren 2020 hade lastbilschauffören rapporterat inte mindre än åtta ”haverier”, bland annat en brand med öppna lågor i fronten som orsakat stopp på riksväg 80 vid Ryamotet. Åkeriets representant fann inga spår av branden. Trots det togs lastbilen till Scanias verkstad, utan att tekniker kunde hitta något fel. Lastbilschauffören fick under en dryg vecka i mitten av maj köra en lånelastbil från Scania, men den 17 maj åter den vanliga bilen. Tre dagar senare hände det.

Stort larm

Larmet den 20 maj 2020 var mycket dramatiskt: Lastbilschauffören ringde SOS Alarm och uppgav att han inte kunde bromsa eller stänga av motorn, att växellådan hängt sig och fastnat på full gas på sexans växel – det gick inte att sänka farten på motorvägen. Det ska ha skett efter ett stopp vid trafikljus i Alingsås.

En stor räddningsinsats sattes omgående in, och händelsen fick stor uppmärksamhet i media. Ekipaget – lastbil med släp – eskorterades av polis och räddningstjänst i över en timme på E20 norrgående. Radion gick ut med varningar och polis och samtliga påfarter till motorvägen stängdes av. Tekniker från Scania instruerade lastbilschauffören på telefon under räddningsinsatsen.

Polisen lyckades tillsammans med en traktorförare, som fyllde igen ett dike, skapa en provisorisk avfart. Där dirigerades det skenande ekipaget ut och kunde stanna utan problem på en åker utanför Lundsbrunn, mellan Skara och Götene.

Till en början hyllades alla inblandade, även lastbilschauffören. Ingen person skadades under händelsen, som när den pågick bedömdes utgöra en stor fara för människors liv och hälsa.

Inget fel hittades

Men bilden ändrades. Trots mycket omfattande undersökningar finns inget som tyder på att det varit något fel på Scanias bil. I förundersökningen konstateras att lastbilens dataregistrering fungerat helt korrekt och att bristen på registrerade åtgärder, som inbromsningar och växlingar, med största sannolikhet beror på att de aldrig gjorts.

Åklagaren anser att bevisningen är mycket stark tack vare teknikernas samstämmiga uppgifter.

Lastbilschauffören har själv i förhör uppgett att fel kan ha ”rättats till” då han körde ut på åkern: Smällen då han körde över det snabbt igenlagda diket ska ha fått utrustningen att återgå till normalläge.

Rättegången, som startade i tisdags, rör även ett fall av hastighetsöverträdelse. Lastbilschauffören är också åtalad för att ha kört personbil i 132 kilometer i timmen på en 80-sträcka i Göteborg i somras.

Huvudförhandlingen fortsätter i morgon, torsdag, i Skaraborgs tingsrätt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Urban:
    5 maj, 2021

    Pinsamt.

Lästips:

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", uttryckte sig Tommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.