”Det är modernt slaveri” säger William Sadeek, taxichaufför sedan 30 år, om plattformsbolagens villkor.
Close
”Det är modernt slaveri” säger William Sadeek, taxichaufför sedan 30 år, om plattformsbolagens villkor.
Close
App-taxi

Förare vittnar om usla löner och arbetsvillkor

Taxi. På Stockholms gator är det en vanlig syn med svarta taxibilar som står utanför de stora växlarna Cabonline och Taxi Stockholm. De kallas ibland för friåkare och plockar kunder från gatan. Många kör också för Uber och Bolt. Men inte William Sadeek som tycker att apparna betalar alldeles för dåligt.

William Sadeek har kört taxi i 30 år. Han har provat de flesta beställningscentraler som finns och har funnits. Om villkoren i branschen i dag säger han:

– Det är modernt slaveri.

November är en ovanligt bister månad enligt friåkarna, som på olika platser kring Stockholms centralstation väntar på körningar. Och då är de ändå vana vid svårigheter att få det att gå runt ekonomiskt.

”Måste fundera på annat”

William Sadeek berättar att han kör tolv timmar om dagen, sju dagar i veckan.

– Jag har familj med tre barn och en massa räkningar. Jag ska försöka ge det ett år till som friåkare, men sedan måste jag fundera på annat, säger han.

Under covidpandemins nedstängning körde William Sadeek för Bolt men lämnade appbolaget då samhället öppnade upp igen.

– Jag har provat både Uber och Bolt, men det är bara skit. Och Taxi Stockholm – och andra taxiväxlar – men det går inte, nu är jag min egen i alla fall, säger William Sadeek.

Inte lockade

Vid Cityterminalens parkering står tre taxichaufförer och pratar vid trottoaren. Ali, Adam och Sho, alla medvetna om att de stora taxiväxlarna närmast skriker efter fler förare. Men ingen av dem är lockad.

– De vill styra allt, äga alla kunder. Vi vill ha friheten och inte behöva betala för växel, säger Ali.

Men de senaste dagarna har ingen av dem haft mer än enstaka körningar. Alla tre har registrerat sig hos Bolt och Uber. Och provat, och liknar det vid slaveri. Appföretagens tal om möjlighet som chaufför att välja kunder avfärdar de. I realiteten var det nödvändigt att köra oavbrutet, säga ja till alla körningar.

– När jag provade att köra för Bolt handlade det om upp mot 20 kunder, och när avgiften till dem var betald och bensin och trängselavgift kanske det gav 1 500 kronor. En resa från här till Solna som kunden betalar 79 kronor för kanske ger 40 kronor…, säger Ali.

Vill ha fast pris

Han kör fem dagar i veckan, långa dagar.

– Jag kör mer, oftast sex dagar och 11–12 timmar varje dag, säger Adam.

– Egentligen vill vi att alla körningar ska ha samma, fasta pris. Varför har det blivit så här i Sverige?

Trots att alla tre har Bolt och Ubers förarappar installerade på telefonen är det bara Sho Sharmake som använder dem. För att finansiera soppa och trängselskatter då han tar bilen från bostaden i en kranskommun in till Stockholm på morgonen.

– Jag provade att köra för Bolt men det fungerar inte, säger åkaren Sho Sharmake.

Sedan klickar han i gång Ubers förarapp och visar vilka uppdrag som finns ute.

En förare visar upp två föreslagna körningar. Den första är 23 km inklusive utkörning och ger 191 kronor till kassan efter Ubers avgift. Den andra är mellan Stockholm och Ludvika och nästan 22 mil lång. Den ger 1 379 efter Ubers avgifter. Av det brukar anställda chaufförer få drygt hälften. Motsvarande resa med Skellefteå Taxi som har kollektivavtal skulle kosta cirka 6 000 kronor. Chaufförerna kör också här med provisionslön och får en dryg tredjedel av det inkörda beloppet. Foto: John Antonsson
En förare visar upp två föreslagna körningar. Den första är 23 km inklusive utkörning och ger 191 kronor till kassan efter Ubers avgift. Den andra är mellan Stockholm och Ludvika och nästan 22 mil lång. Den ger 1 379 efter Ubers avgifter. Av det brukar anställda chaufförer få drygt hälften. Motsvarande resa med Skellefteå Taxi som har kollektivavtal skulle kosta cirka 6 000 kronor. Chaufförerna kör också här med provisionslön och får en dryg tredjedel av det inkörda beloppet. Foto: John Antonsson

Hoppas på förändring

Sho Sharmake har deltagit i Taxiunionens aktioner, ”strejker”, och hoppas på förändring i branschen. Samtidigt skulle varken han eller kollegorna tänka tanken att de egna barnen en dag skulle börja inom yrket.

– Jag slutar nästa vecka. Jag ska börja med flytt i stället, säger Sho Sharmake.

Transportarbetaren har kontaktat Uber och Bolt med frågor. Det är bara Bolt som svarar.

– De ökande kostnaderna och krympande marginalerna är en utmaning för hela taxibranschen, och vi har full förståelse för att förare vill maximera sin intjäning, säger Jens Öhgren, pr-chef för Bolt i Sverige.

Vill inte diskutera

Bolt är dock inte intresserat av att diskutera villkor med Taxiunionen eftersom föreningen har varit med och grundat konkurrenten Fair. Jens Öhgren konstaterar att det bryter mot konkurrenslagen att diskutera priser bolag emellan.

– Att använda taxiförare för att driva en mediekampanj med syfte att misskreditera konkurrenter och främja ett eget företag är oacceptabelt och missvisande. Vi anser att branschen och taxiförarna bäst gynnas genom en rättvis och öppen konkurrens där kundens och förares behov sätts i fokus, säger Jens Öhgren.

Shir Rezai på parkeringen vid Cityterminalen, Stockholm. Foto: John Antonsson
Shir Rezai på parkeringen vid Cityterminalen, Stockholm. Foto: John Antonsson

”Riktigt slavjobb”

En svart Tesla parkerar vid de andra svarta taxibilarna utanför Centralen. Enmansåkaren Shir Rezai körde tidigare för Taxi 020 (Cabonline) och var nöjd, sedan kom pandemin och allt gick ned. Då provade han att köra för både Bolt och Uber. Nu är han sin egen och kombinerar att plocka kunder på gatan med att ta några körningar från apparna.

– Det är ett riktigt slavjobb. Jag har problem att klara att betala räkningar, säger Shir.

Han är avstängd från Bolt, enligt honom då han inte kunde ta en accepterad körning som inneburit att han skulle överskrida maxgränsen för körtid. Nu är han ansluten till Ubers premiumtjänst Uber Black, och det fungerar okej när det är innerstadskörningar säger han.

Sedan hoppar han in i bilen för att köra från en del av Stockholm till en annan. För det får han en dryg hundralapp i kassan efter att Uber fått sin del av kakan.

Olika förhållningssätt i Taxi Göteborg och Taxi Stockholm

Taxi. I storstäderna tappar de traditionella taxiväxlarna privatkunder till Uber och Bolt. Taxi Stockholm och Taxi Göteborg har valt olika sätt att möta konkurrensen.

Taxi Göteborgs vd Magnus Klintbäck. Foto: Taxi Göteborg
Magnus Klintbäck. Foto: Taxi Göteborg

– ”If you can’t beat them, join them”, säger Taxi Göteborgs vd Magnus Klintbäck.

Sedan mitten av oktober kan förare och åkare som kör för Taxi Göteborg ta körningar för Uber-kunder.

– Det är ett sätt att få extra intäkter under helger och kvällar. De har mer att göra än vad de hinner med och vi har väldigt lite att göra då, säger Klintbäck.

Under de övriga dagarna går det dessutom att boka Taxi Göteborg i Ubers app, vid sidan om sedvanlig telefonbokning och i bolagets egen app.

Det här gör att den som bokar en bil med Uber kan komma att köras av en förare som omfattas av kollektivavtal och har de kollektivavtalade försäkringarna. Men det är inte helt säkert. Sedan några år tillbaka har den ekonomiska föreningen Taxi Göteborg slopat kollektivanslutning till Biltrafikens arbetsgivareförbund (BA) och ställer krav på kollektivavtal, eller kollektivavtalsliknande villkor.

– Alla ska betala garantilön och ha Fora-paketet. Vi gör regelbunden uppföljning på det och sedan inrapporteringen till Fora kommer månadsvis upptäcker vi genast om någon inte betalar som de ska, säger Klintbäck.

Inget samarbete

Taxi Stockholms vd Pernilla Samuelsson. Foto: Taxi Stockholm
Pernilla Samuelsson. Foto: Taxi Stockholm

Taxi Stockholm har fortfarande en enhetsanslutning till BA för alla åkerier och därmed gäller alltid kollektivavtal. Det finns inget samarbete med Uber eller någon annan app. Taxi Stockholms vd Pernilla Samuelsson ser det som en stor utmaning att konkurrera med appbolagen.

– Det är osund konkurrens i vårt land. Det är regeringen som kan lösa det med en lagändring. Taxi Stockholm kan inte klara det, säger Pernilla Samuelsson.

– Vi har kollektivavtal, försäkring och fortbildning av förarna. I dag tar plattformsbolagen inget arbetsgivaransvar, de förmedlar bara en tjänst. Det vi kan göra är att kopiera Danmarks lagstiftning. Där måste apparnas beställningar vara integrerade i taxametern, det är sensorer på sätena som känner av om någon åker med, alla bilar måste ha övervakningskamera och när denna lag trädde i kraft lämnade alla Ubers bilar landet.

Ni skriker efter fler förare och samtidigt vittnar många Uber- och Bolt-förare om dåliga villkor. Varför anställer ni inte dem?

– Det är en fråga jag alltid ställer när de gråter ut i media. En del av dessa kan vi inte rekrytera till våra åkare och det handlar om att vi kräver ett rent belastningsregister och har kompetenskrav för att få köra för oss. Många skulle kunna få ett jobb med kollektivavtal och garantilön men det finns någonting annat som lockar dem, säger Pernilla Samuelsson, vd för Taxi Stockholm.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Kristian:
    20 december, 2024

    Något annat som skulle kunna vara värt att ta upp är hur vissa av dessa friåkare arbetar. Mina egna erfarenheter när jag åkt med Uber och Bolt är att förarna ofta kör för fort, har svårt att hitta och förlitar sig till hundra procent på mobilens navigator. Lägg därtill ett återkommande pillande på mobilen för att jaga nästa körning. Det är inte trafiksäkert. Att sedan i princip samtliga har jämförspriset 498:- för alla tariffer utom möjligtvis en tidig timme på söndagsmorgonen då ingen åker. Varför ska vi vurma för en grupp förare som saknar i princip alla förmågor som krävs för att kvalificera sig till att på ett säkert sätt transportera kunden från A till B?
    Vore intressant höra åsikter från er som kör taxi via app eller anslutna till en växel.

  2. Peter Jansson:
    18 december, 2024

    Det är förvånande att det finns individer som ställer upp och arbetar som "slavar" inom taxibranschen.Se till att vara attraktiva på arbetsmarknaden och börja köra lastbil eller buss istället.Överallt där det är privatpersoner som betalar för en tjänst där är det väldigt svårt att ta betalt för vad det egentligen kostar för att kunna betala löner enligt kollektivavtal.

Lästips:

Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Digitalisering & AI
Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Kultur
Jul på väg. Stockholms centralstation inför första advent. Foto: Lilly Hallberg

Årets julklapp speglar tidsandan

God jul! Hoho, här kommer tips och råd på julklappar, gåvor och upplevelser till andra och sig själv under långhelgerna. Där de röda dagarna i år ligger så att chansen till lång sammanhängande ledighet är ovanligt stor.

Framtidens bensinstation
Den nya macken mellan Solvalla och Bromma flygplats invigdes i mitten av juni 2024 och har miljön i fokus, säger säljchef Martina Vigren. Arbetet med att installera solceller pågår och några pumpar behöver åtgärdas efter slutbesiktningen av bygget.

Macken vid flyg och trav

Miljön i fokus. Mitt under brinnande mackdöd – när fossila bränslen fasas ut och el in – slog en ny OKQ8-station upp portarna i somras. Ett stenkast från travbanan Solvalla med flygplan från Bromma flygplats dundrande över taken jobbar landets bästa personal…

Kultur
bland är det bra med lite sund skepsis: att EU gjorde det enklare att få tillstånd för uteserveringar påverkar inte det svenska klimatet (och möjlig anledning med utebord vintertid har ju försvunnit i och med att det också är förbjudet att röka utanför fiken).

När positivitet blir något negativt

Allt är inte bra. Ibland kan den ständigt peppande personen, som förmedlar ”upplyftande” klyschor, slätar över och kommer med lösningar på hur stjärnorna ska plockas ned bli – ett sänke. Inte minst på jobbet. Skeptikerrörelser och pessimistkaféer kan ses som motgift mot toxisk positivitet.

Sophämtare lever farligt
Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Fusket i åkeribranschen
På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Magnus Albertsson tankar ett flygplan från Luxair.

Förberett för Jet A-1

Flygtankare. En fredag i oktober. Runt 280 flighter går från Arlanda den dagen. De flesta av dem tankas av ett gäng flygtankare som jobbar på firman Stockholm Fuelling Services.

Kultur
Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Helsingborgs hamn
Containrar i Helsingborgs hamn

Hamnarbetarna är trötta på frågor om kokainhärvan

Sektion 7 Helsingborg. Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.

Arbetsmiljö
Flygtankarna på Stockholm Fuelling Services kan träna på arbetstid, till skillnad från de flesta andra transportare. Foto: John Antonsson

Knappt 6 av 10 transportare får friskvårdsbidrag

Hälsa. 2 111 transportarbetare svarade när tidningen gjorde en enkätundersökning om friskvårdsbidrag och träning på arbetstid. Trots att yrkesgrupperna är hårt drabbade av sjukskrivningar får bara 5,5 procent av de som deltog i enkäten träna på arbetstid. Samtidigt är det 58 procent som får friskvårdsbidrag.

Digitalisering & AI
Förarlös truck i stor lagerlokal.

Robotar tar över de trista jobben

Lager & terminal. Det handlar om designade flöden, anpassade efter verksamheten, beskrivet teoretiskt. I praktiken rör sig förarlösa truckar över ett gigantiskt lagergolv och tömmer sopkärl eller kör fram stålburar. När Postnord TPL införde lösningen med robotar var den helt ny och fanns ingen annanstans i landet.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.