Företag betalade 450 000 i skadestånd
Bevakning. Ett bevakningsföretag i Västsverige har betalat 450 000 kronor i skadestånd efter en uppgörelse med Transport.
Uppgörelsen nåddes i höstas men det var efter årsskiftet som Transports medlemmar fick pengarna, berättar Ann-Charlotte Larsson, lokalombudsman i Transport och den som drev ärendet för facket.
Medlemmarna jobbade 12 timmar om dagen fem dagar i veckan, men fick ingen övertidsersättning.
– Det blir ganska många timmar på en månad, säger Ann-Charlotte Larsson.
Efter att Larsson fått ärendet i knät började hon räkna bakåt i tiden och upptäckte att det rörde sig om stora summor pengar som företaget inte betalat sina anställda.
– Jag räknade sex-sju månader bakåt i tiden. Det kan ha pågått längre men jag räknade den tid som personerna varit medlemmar i facket.
Skadeståndet är ett av de högsta Ann-Charlotte Larsson tagit ut under sin tid som fackombudsman
– Det är inte jättevanligt att företagen missar att betala så mycket, som tur är.
Två medlemmar fick 100 000 kronor var och en som slutat på företaget fick ungefär 50 000 för missad övertid och semesterersättning. Dessutom betalade företaget 200 000 kronor i skadestånd till facket.
Hur kommer det sig att ni begärde att få så mycket till Transport också?
– Vi företräder bara våra medlemmar och förhandlar i regel bara för händelser som skett under tiden de varit med i facket. Men vi vill inte att företagen tjänar på att anställda inte är medlemmar så då får de betala pengarna till oss i stället. Huvudsyftet är att det ska kosta så att jag inte ska behöva komma dit igen.
Vad använder ni skadestånden till?
– Pengarna går in i vår verksamhet så att vi kan komma ut till arbetsplatserna och prata om avtalet med medlemmarna.
Vad ska en arbetare göra för att skydda sig från att luras på lön?
– Man ska alltid skriva upp hur mycket man jobbar så att det finns ett bra underlag. Se också till att läsa lönespecifikationen så att du ser att du har fått rätt lön, säger Ann-Charlotte Larsson.