Företagens flexibilitet ställs mot anställdas liv

Förhandlingar. Striden om tiden är ett av de hetaste slaget i årets avtalsrörelse.

Arbetsgivarna vill själva bestämma när 1,5 miljoner arbetare ska jobba. Transportarbetaren har tillsammans med tio andra tidningar granskat dragkampen om din arbetstid. Den har aldrig varit tuffare än nu.

De 14 LO-förbunden enades i oktober om att agera gemensamt i avtalsrörelsen som nu är i full gång. Facken ska bland annat slåss för en låglönesatsning och förbättrade avtalsförsäkringar och tjänstepension.

Grundkravet är 2,8 procent mer i lön. För arbetare som tjänar upp till 24 000 kronor är kravet i stället 672 kronor. Det gör att lågavlönade procentuellt sett får ut mer än medlemmar som ligger högre upp på löneskalan. Arbetsgivarna – åtminstone i industrin som är först ut – har svarat med ett bud på 1,5 procent i löneökningar.

Samtidigt har fokus inom många LO-branscher satts på en ännu hetare stridsfråga.

Tiden. Och makten över tiden.

Arbetsgivarna i de flesta branscher kräver mer flexibla arbetstider och anställningar. Kraven ser olika ut och facken svarar utifrån detta.

I krogbranschen är arbetstiderna, kanske framför allt frågan om schemaläggning, många gånger viktigare än lönen, enligt Hotell- och restaurangfackets avtalssekreterare Per Persson. Arbetsgivarna kräver att få ändra schemat med sju dagars varsel.

– För våra medlemmar skulle det innebära en katastrof privat, säger Per Persson till Hotellrevyn.

Handels riktar in sig på att avtalsvägen motverka hyvling, det vill säga när arbetsgivare minskar anställdas arbetstid utan hänsyn till turordning och uppsägningstid. Fackförbundet fick i höstas en dom i Arbetsdomstolen emot sig i frågan, och tar upp kampen i de centrala förhandlingarna om kollektivavtalet.

Och i industrin handlar striden om att arbetsgivarna vill kunna öka och minska arbetstiderna plus få rätt att lägga ut tid på lördagana – detta utan att förhandla med facket, vilket är regeln i dag.

– Det måste bli enklare och billigare för företagen. Enklare genom att slippa långa förhandlingar. Billigare genom att inte behöva betala för personalens flexibilitet, säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe i tidningen Dagens Arbete.

Om några veckor förväntas facken inom industrin ha gjort upp med arbetsgivarna. Därefter intensifieras förhandlingarna i de andra branscherna där avtalen löper ut den sista mars.

– Kampen om arbetstiden är en komplex fråga som ständigt har funnits med, säger Marcel Carlstedt, Transports förbundsjurist som själv har varit med i de senaste 20 årens avtalsrörelser.

 

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Så blir taxitelefonisternas fackbyte till Unionen

Taxiväxel. Som en del i gränsdragningsuppgörelsen mellan Transport och Unionen går taxitelefonisterna över till Unionen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

2025 handlar om nya avtal

Ledare. Året börjar gå mot sitt slut. En tid för reflektion infinner sig när man lämnar någonting. Så är det i alla fall för mig. Under 2024 har vi på Transportarbetaren arbetat med att se hur tidningen ska se ut i ny kostym nästa år.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.