
Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid
Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.
– Det har gått trögt inledningsvis, säger Andreas Kindesjö, central ombudsman med ansvar för tidningsdistributörsavtalet.
Själva avtalets existens var något som inledningsvis kom upp till diskussionen i förhandlingsdelegationen.
När utdelning av morgontidningar kraftigt minskar, och leverans av paket och dagarbete ökar, kanske det vore bättre att tidningsbuden i stället går på transportavtalet?
– Det är en fråga som kommit upp under hela 2000-talet, sa en av delegaterna som i stället ville diskutera lösningar för tidningsdistributörsavtal kommande år.
Och både från Transports och arbetsgivarpartens, Medieföretagens, sida finns inställningen att de kommer förhandla om tidningsdistributörsavtal fler gånger.
På höstens avtalsråd sa Viktoria Lundqvist från Medieföretagen att hon räknade med att förhandla avtalet ytterligare två eller tre avtalsrörelser.
Den här veckan är två dagar avsatta för förhandlingar. Delegationen diskuterade sina krav och arbetsgivarens inställning.
Återkommande är Medieföretagens önskan om en så kallad tidbank, som – enligt arbetsgivarna – ska skapa ”flexibilitet”. Det då distributionsbolagen upplever problem med stora variationer i volym.
Då det gällande tidningsdistributörsavtalet tecknades, i maj 2023, ingick i överenskommelse att en arbetsgrupp skulle titta på förutsättningarna för en ny modell för arbetstid. Men när det gäller tidsbank à la medieföretagens tidigare föreslagna modell har fackets inställning varit minst sagt skeptisk.
En annan fråga som kom upp är möjligheten till delpension och avsättning av lön för det. Transportavtalet, som tecknades förra veckan, ger möjligheten för lastbilschaufförer att gå ned till 80 procent, och för terminalarbetare till 50 procent, från 62 år.
Något som kan komplicera möjligheterna att nå fram till en överenskommelse är att distributionsbolagen har så pass olika lösningar, som förhandlats lokalt.
Förhandlingarna mellan Transport och Medieföretagen om nytt kollektivavtal kommer att fortsätta tisdagen den 22 april, den första vardagen efter påskhelgen.