Avtal 2020

Förhandlingar i gång för tidningsbud och taxitelefonister

Taxi och tidningsbud. På tisdagen inleder Transport förhandlingar för ytterligare tre yrkesgrupper. Förutom tidningsbud och telefonister i taxibranschens beställningscentraler gäller det ett fåtal hyrverksförare som kör limousin.

I slutet av förra veckan tecknade Transport de två första avtalen, för åkeri/terminal och hamn. Uppgörelserna låg i linje med det löneutrymme som industrins parter och LO lagt fast. Det vill säga lönehöjningar på 5,4 procent på 29 månader.

I det anses retroaktiv betalning för de gångna månaderna ingå. Det handlar om sju månader då de gamla avtalen frystes på grund av pandemin – utan några lönehöjningar.

Från utrymmet på 5,4 procent får LO-arbetarna en mindre avräkning. En reducering som ska bekosta en angelägen förbättring av avtalspensionen. Det handlar om att sänka startåldern från 25 till 22 år, då arbetsgivarna börjar betala in premier till pensionen.

I det så kallade märket finns också en låglönesatsning. Den är tänkt att ge arbetstagare som tjänar under 26 100 kronor i månaden (vid heltidsjobb) en lite större löneökning än de 5,4 procenten.

I de nya förhandlingar som Transport startar nu finns två motparter – Medieföretagen och Biltrafikens arbetsgivareförbund. Fack och arbetsgivare har redan utväxlat krav.

I ett läge där löneutrymmet är låst vill Transport ha regler som ger ökad trygghet i anställningen och bättre arbetsmiljö. För åkerichaufförer och terminalare fick förbundet igenom en skrivning som gör att arbetstagarna snabbare får tillsvidareanställning. Nu räcker det med 18 månaders visstid, i stället för 24 månader. Under en femårsperiod.

På stuveri fick Transport igenom en avtalsbilaga som gör det mer komplicerat för arbetsgivare att hyra in personal.

För taxitelefonisterna har arbetstiderna länge varit en stridsfråga. Ursprungligen kunde arbetsgivarna schemalägga en telefonist alla helger i månaden. I dag gäller att personalen har rätt till ledighet minst två helger av fem.

Det borde vara minst varannan helg, anser Transport.

Tidningsbuden verkar i en bransch som är hårt pressad av fallande upplagor för morgontidningarna och vikande annonsintäkter. Många bud har fått mindre jobb och från flera håll i landet kommer rapporter om att företagen fuskar med betalningen när buden jobbat extra tid för att klara utdelningen.

Förhandlingarna om tidningsbudens avtal leds av avtalssekreterare Peter Winstén och Magnus Thelander, central ombudsman.

För taxitelefonisterna förhandlar förbundsordförande Tommy Wreeth och ombudsman Mats H Andersson.

När det gäller arbetsgivarnas krav säger Tommy Wreeth:

– Så här långt i avtalsrörelsen har vi haft en bestämd linje: Arbetsgivarna kan stoppa undan sina kravlistor. De har redan fått tillräckligt, i och med de sju månaderna utan lönehöjningar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth. Foto: Kristina Sjöberg

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Industrifacken säger nej till 7,7 procent i treårigt avtal

Avtal 2025. Arbetsgivarna inom industrin har godkänt ett medlingsbud på en 7,7-procentig löneökning på 36 månader. Facken inom industrin säger nej och kallar budet oacceptabelt.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gig-jobb På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.

Foto: Peter Fredriksson/Teknik i Väst Arvika

Första eldrivna sopbilen i Arvika

Miljö. Renhållningsavdelningens första eldrivna sopbil är nu på rull i Arvika, för att minska utsläppen av växthusgaser.

Flygplatskontrollanter strejkar i Tyskland

Bevakning/Flyg. Säkerhetspersonal på 13 flygplatser i Tyskland inledde under natten till den 10 mars en dygnslång ”varningsstrejk”. Facket Verdi kräver bland annat åttaprocentig löneökning och en begränsning av visstidsanställningar.

Transportare ute på kamp på terminaler

Fackligt arbete. Fokus ligger på terminaler på Transports kampdag den 5 mars. Hos Instabee i Bromma träffade folk från Stockholmsavdelningen terminalare och chaufförer.