Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”
Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.
Risken för konflikter på arbetsmarknaden ökar markant om inte industrins parter kommer överens om industriavtal. Avtalen löper ut den sista mars.
Förhandlingar har pågått under helgen i Näringslivets hus på Östermalm i Stockholm. De fortsatte i dag, måndagen den 31 mars, skriver tidningen Arbetet.
Förhandlingarna har letts av De opartiska ordförandena (Opo), industrins egna medlare. Opo väntas lägga ett slutbud under måndagen. Det måste antas eller förkastas i sin helhet.
Om det antas av industrins parter utgör industriavtalet det normerande märket för övriga kollektivavtal som omförhandlas i år.
LO:s styrelse har också styrelsemöte måndagen den 31 mars och om industrins parter är överens kan LO välja att anta märket – eller förkasta det. Transport saknar rösträtt på mötet då förbundet valt att stå utanför LO-samordningen i årets avtalsrörelse.
Industrins parter har tidigare fått ett bud. Industriarbetsgivarna sa fredagen den 21 mars ja till budet, vilket innebär ett treårigt avtal med en 7,7-procentig löneökning på 36 månader. Motparten – Facken inom industrin – sa nej och kallade budet oacceptabelt.
Transports förbundsordförande Tommy Wreeth välkomnade då avvisandet av budet, också utifrån att det var ett treårigt avtal:
– Jag förutsätter att de fortfarande har ett ettårigt avtal i fokus enligt LO-samordningen.
Transportavtalet löper även det ut den 31 mars. Men förhandlingar för nytt avtal mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund fortsätter.
Den här veckan är de tre första aprildagarna avsatta för förhandlingar om det största av Transports avtal.
Förhandlar för nytt transportavtal
Det gamla transportavtalet har gällt i två år, från och med den 1 april 2023. Att det saknas avtal från och med den 1 april innebär att det inte längre råder fredsplikt.
I princip skulle både Transport och arbetsgivarparten kunna varsla om konflikt direkt. Men arbetsmarknadens parter fortsätter ofta förhandlingarna för att komma överens om nytt avtal, som Transport och Biltrafikens Arbetsgivareförbund gör nu.
Den 3 april är den sista avsatta förhandlingsdagen för transportavtalet.
Om parterna då inte nått fram till en överenskommelse för nytt kollektivavtal eller fortsatta förhandlingar, och om det skulle bli aktuellt för facket att varsla om strejk, måste ett sådant varsel läggas minst sju dagar innan konflikten bryter ut.