Close
Fackligt möte som samlade hamnarbetare från både Södertälje och Norrköping. Patrick Hörstam längst till vänster.
Close

Förhandlingar om avskedat skyddsombud avbrutna

Hamn. Södertälje Hamn tar i nuläget inte tillbaka avskedet av skyddsombudet Patrick Hörstam. Fast den centrala förhandlingen är inte avslutad, utan återupptas efter årsskiftet. På ett fackligt möte på torsdagskvällen vittnade anställda om hur bolaget systematiskt trakasserar medlemmar i Transport.

– Arbetslusten är helt borta. Stämningen är så jävla vidrig. Nu väntar vi bara på att företaget ska välja ut nästa offer som ska bort, sa en man som jobbat många år i hamnen.

På fredagsmorgonen hölls den centrala förhandlingen i Svenskt Näringslivs lokaler på Östermalm i Stockholm. Patrick Hörstam företräddes av Transports ombudsman Anders Gustafsson. Södertälje Hamn har kopplat in två egna advokater, plus arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar.

Hörstam avskedades i höstas. Han anklagas bland annat för arbetsvägran, uppvigling, vårdslös truckkörning och för att vara orsak till att flera anställda sagt upp sig. I efterhand har hamnbolaget lagt till punkten illojalitet. Den består i att Patrick Hörstam, efter avskedet, arbetat i andra hamnar.

Facket anser att anklagelserna är påhittade och ser avskedet som ett sätt att tysta en facklig förtroendeman, ett skyddsombud som tagit strid för arbetsmiljön i hamnen. Arbetstagarsidan tycker också att det är märkligt att Hörstam bara fått en enda skriftlig varning, med tanke på de grova anklagelserna.

Direkt efter den första överläggningen mellan fack och arbetsgivare sa Transports förhandlare, Patrik Östbjerg:

– Det finns inte saklig grund för avsked. Inte ens om det bolaget påstår skulle vara sant.

Den centrala förhandlingen pågick hela förmiddagen i dag, utan att parterna kunde enas. Transports förhandlare vill inte kommentera diskussionerna, annat än att förhandlingen nu avbrutits, ajournerats, och återupptas först efter helgerna.

På torsdagskvällens fackliga möte konstaterar medlemmarna att det länge funnits problem i hamnen. Men situationen blev akut efter en anmälan till Arbetsmiljöverket, och efter att nya personer kommit in i ledningen.

– Det som hänt Patrick är för jävligt, säger en kollega. Det är bara en massa dumheter som företaget drar fram. Men det som sker nu har mycket djupare rötter än vad folk förstår. Hamnledningen avskyr Transport. De kommer att plocka oss. En efter en. Vem tror ni står på tur nu?

– Tyvärr är kollektivet delat i två läger, med Hamnarbetarförbundet i det andra. Splittringen är tragisk, den gynnar bara företaget.

Andra röster berättar om hur hamnarbetare tvingas att lämna första-dagsintyg vid sjukdom och ställa upp på alkotester på möten som sägs ha rehabiliteringssyfte.

– Det kan räcka med att du kompat ut ledig tid några fredagar, så tvingas du till test. Märkligt nog är det bara Transports medlemmar som utsätts för det här, säger en annan medlem.

Som sedan tillägger:

– Avskedet av Patrick är byggt på lögner. Skulle företaget få rätt i Arbetsdomstolen är risken stor att det sprider sig till en massa andra arbetsplatser, inte bara hamnar.

Efter avskedet av Patrick Hörstam har Transport inget skyddsombud i Södertälje Hamn. På det fackliga mötet förklarar de regionala skyddsombuden (RSO) Anders Lövgren och Per-Arne Persson att det nu är de som ska rycka in och kontrollera att bestämmelserna efterlevs.

Flera medlemmar berättar att det redan i dag finns arbetsmiljöbrister som behöver utredas och åtgärdas.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. J O en som lämnat skeppet i rätt tid:
    24 februari, 2020

    Det verkar som hamnen har inlett en jakt pa fackliga fortrondemen.men som jag har erfarenhet av so ar det inte forste gangen ,o det verkar som arbetsgivaren inte har nagon erfarenhet av det verkliga livet i en hamn,For vi vill ju inte vrida klockan tillbaka 60 talet vi ar ju dom som driver varat land.
    En som arbetat i so hamn i 30 år.
    J O en som lämnat skeppet i rätt tid

  2. Kent:
    20 december, 2019

    Förjävligt är vad det är !

Lästips:

Transportsektionens ordförande Jörgen Wärja visar oss runt på hamnområdet. Här vid hamnbolagets nya byggnad. Foto: John Antonsson

I Trelleborg fick hamnarbetarna sin ”drömkåk” vid havet

Hamn. Fikarum tio meter från havet, ett större gym och snart också en badbrygga. Hamnarbetarna i Trelleborg fick nästan allt de önskade när bolaget flyttade till en ny byggnad.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Bokmöten i trolltider

Davids krönika. Luft, kraft, styrka gav årets seminarium Boken på arbetsplatsen på Runö kursgård i Åkersberga. Arrangörer var Transport, Kommunal och Byggnads. Det handlade om arbetsplatsbiblioteken, ungefär som de vägkrogsbibliotek Transport ännu driver.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett femte tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.