Close
Transports avtalsdelegation för taxiförarna. Bakre raden (från vänster): Förbundsordförande Tommy Wreeth, Carl Åkesson, Jonas Seger, Anette Karlsson och Viktor Petrov (regional samordnare taxibranschen). Sittande: Ronnie Persson, ombudsman Mats H Andersson, Pea Olsson och ombudsman Anna Erixon. Ombudsmännen Mats L Andersson och Karin Peterson saknas på bilden. Personerna utan titel är chaufförer.
Close
Avtal 2023

Förhandlingarna om nytt avtal för taxiförarna startar

Taxi. I dag, tisdag, börjar förhandlingarna om ett nytt taxiföraravtal. Det nuvarande löper ut mitt under brinnande semestertid, den 30 juni.

Transportarbetaren fångar Transportarbetareförbundets avtalsdelegation på väg till Näringslivets hus och motparten, Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) i Stockholm på tisdagsmorgonen.

– Vi börjar nu och får se vad arbetsgivarna har att komma med. Det får vi veta under dagen, säger taxiombudsman Anna Erixon.

Redan i slutet av april växlade Transport sina avtalskrav med BA. Sedan dess har parterna funderat var och en på sin kant. I april sa Anna Erixon att Transport inte blev så förvånat över vad arbetsgivarna framförde och vice versa. Högt upp på Transportarbetareförbundets lista står i alla fall införandet av 27 100 kronor i lägstalön och det gamla kravet på att avskaffa procentlön på inkört belopp. Något som stressar och pressar förarna till många och långa arbetspass i en bransch som är något av Transports sorgebarn.

Taxichaufförerna och förbundet har också lyft krav på fler steg i lönetrappan, så att det lönar sig mer att stanna kvar i yrket. Att chaufförerna ska få sina arbetsscheman tidigare, att övertid och ob-tillägg ska utgå samtidigt, att mertid ska regleras och att rast ska kunna tas tidigare. Liksom att äldre förare ska få fler betalda semesterdagar.

Den nya tillsynsavgiften, som Transportstyrelsen införde vid årsskiftet, är också en nagel i ögat. Den innebär att chaufförerna måste betala 175 kronor per år för att få behålla sin taxilegitimation. Transport anser att arbetsgivaren ska betala den.

I samband med vårens kravväxling framkom det att BA vill återinföra den så kallade passningstjänsten. Det innebär att förare som exempelvis jobbat ett pass mellan kl 19 och 22, ska vara tillgängliga för uppdrag under resten av natten. Men de får bara betald övertid om de blir utkallade på fler körningar.

Det nuvarande taxiföraravtalet (på 29 månader) gav chaufförerna totalt 1 399 kronor mer per månad. Det löper ut den sista juni. Förhandlingarna som nu inleds fortsätter i dag och i morgon.

Läs mer om taxiföraravtalet

2023-04-27

”Bort med den stressande procentlönen!”

2023-06-21

Förhandlingarna om taxiföraravtalet återupptas i juli

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Agne Johansson:
    21 juni, 2023

    De vore bra om ni hjälper dom seriösa taxibolag som försöker kämpa mot lågpris taxi typ malmö,som kör 70 procent svart,hur kan man köra genom halva malmö för 65 kronor fast pris,de kan väl vem som helst förstå att de inte går rätt till,de måste bli någon form av etablering koll.

  2. Pelle Axner:
    20 juni, 2023

    Ibland undrar jag om BA la passningstjänsten som krav bara för att röra upp känslor?

Lästips:

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Industrins märke passar inte alla förbund

Ordförandeord. Ett samordnat LO vore givetvis det bästa, men… Varför blir det inte alltid så? Det finns givetvis flera orsaker och anledningar.

Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Allt har blivit så dyrt

Ledare. Det tredje och fjärde av fem av Transports avtalsråd pågår just nu. Förtroendevalda från hela landet har samlats och diskuterat fram och tillbaka för att ta fram krav inför de kommande avtalsförhandlingarna. Förhandlingar som kommer allt närmare.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.