Close
Oscar Diaz Sanchez är ordningsvakt och vill att utbildningen förbättras.
Close
Almedalen

”Förläng vår utbildning!”

Bevakning. – Tror ni verkligen att en ordningsvakt klarar att ingripa vid terrordåd som på Drottninggatan, med två timmars utbildning i risk- och hotbildsanalys? Oscar Diaz Sanchez, själv ordningsvakt, fick applåder på Transports seminarium om bevakningsbranschen.

För att bli ordningsvakt krävs i dag 80 timmars utbildning. Två veckor i skolbänken för att få befogenheter som annars bara ligger hos polisen.

På storbildskärmen visar Oscar Diaz Sanchez sitt utbildningsbevis. Det är skrattretande. Åtta timmar ägnas åt den expanderbara batongen. Bara fyra timmar åt ”olaga diskriminering och mänskligt beteende”.

– Vi möter människor som kommer från alla delar av världen. Från alla delar av landet och staden. Är det verkligen rätt prioritering att använda dubbelt så lång utbildningstid åt ett våldsmedel, batongen, som till bemötandet av människor? Alltså det som handlar om att undvika våld, undrar Oscar Diaz Sanchez.

Från podiet berättar han om vardagen som ordningsvakt. Om den gången de skulle bevaka en skola som brunnit. Polisen kom. Fanns det tjuvar därinne?

Polisen beordrade vakterna att dra batongerna och gå in i huset från ena hållet. Själva plockade de fram pistolerna och gick in från andra sidan.

Oskar beskriver målande känslan av att kunna bli attackerad av okända gärningsmän. Eller vådaskjutna av poliserna i mörkret.

Eller den gången han och en kollega kommer till en tågstation där en kvinna kollapsat på perrongen. Samtidigt pågår ett slagsmål. Ordningsvakterna tvingas dela på sig.

Oscar Diaz Sanchez säger:

– Vi skulle definitivt behöva mer kompetens, för att bli tryggare i arbetet. Som det är nu lär man sig det mesta genom arbete ute på fältet. Learning by doing behöver inte vara fel, men risk finnas ju att man lär sig fel saker.

Som ordningsvakt använder Oscar våldsmedel fyra, fem gånger i veckan.

– Tidigare var det mycket oftare, säger han. Men med ökad rutin minskar behovet. Vi har ett arbetssätt som bygger på dialog. Var det Bamse eller Pippi som sa:” Är du stark måste du vara snäll”. Jag gillar det uttrycket.

Dagens utbildning på 80 timmar måste minst fördubblas, anser Oscar Diaz Sanchez. En majoritet av ordningsvakterna står bakom kravet, fast inte alla, betonar han.

Det är just utbildningens längd och bevakningspersonalens arbetsmiljö och trygghet som Transport vill diskutera på seminariet. Förbundsordförande Tommy Wreeth säger:

– Det är en jätteviktig fråga för våra medlemmar. Samhället har inte hängt med när kraven ökat på ordningsvakterna. Kraven på att de ska ingripa i olika situationer är betydligt större i dag. Samtidigt ser vi ökat våld och omfattande gängkriminalitet.

– Mot den här bakgrunden är det konstigt att väktare och ordningsvakter inte har längre utbildning. En polis har tre års utbildning. 50 gånger längre än en ordningsvakt.

Transport vill ha förlängd utbildning och bättre fortbildning. I dag är fortbildningen bara två dagar var tredje år.

Parallellt driver facket frågan om bemanningen. Att få bort ensamarbete.

– Vill vi ha ett tryggt samhälle, behöver vi trygga ordningsvakter. Tyvärr ser vi mycket hot och hat mot ordningsvakter, säger Wreeth.

Seminariet avslutades med en paneldebatt, med en branschansvarig, en debattör och två inbjudna politiker – Fredrik Lundh Sammeli (S) och Johan Forsell (M). Båda sitter i riksdagens justitieutskott.

Båda skriver under på att det behövs mer utbildning och en översyn av ordningsvakternas roll i samhället. En statlig utredning är utlovad. Johan Forsell anser att regeringen är för saktfärdig.

Det fränaste angreppet kommer från Lina Stenberg, ledarskribent på LO:s tidning, Arbetet:

– Det är en absurd utveckling att privata företag tagit över en del av ordningshållningen. Det är ett demokratiproblem. Och hur kan man över huvud taget förvänta sig att ordningsvakterna ska klara uppgiften med två veckors utbildning?

– Samhället måste verkligen titta på detta. Med privata företag kan man inte ha samma ansvarsutkrävande som för polisen. Men visst, bättre utbildning behövs. Det är inte okej att ordningsvakter upplever att de är kanonmat åt polisen.

Lina Stenberg tycker att företag i bevakningsbranschen sprider en bild av ett macho-jobb med batong. Li Jansson, branschchef på Säkerhetsföretagen, håller inte med. Siffror visar klart att ordningsvakter ägnar uppåt 80 procent av tiden åt att ge service åt allmänheten.

Ingen i panelen vill säga exakt hur mycket utbildningen för ordningsvakter bör utökas. Transports ordförande Tommy Wreeth har ett konkret förslag:

– Se över om det ska krävas låt säga 1 000 timmars arbete som väktare, innan man kan bli ordningsvakt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.

Locket på är inte lösningen

Krönika. Inom varje bransch finns det rötägg och bevakningsbranschen är inget undantag. Att använda ett eller ett par rötägg för att döma ut en hel yrkeskår är både lättvindigt och respektlöst. Men om det inte rör sig om några rötägg, utan hela avdelningar, kanske hela företag, kan vi inte sopa det under mattan.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.

Close up of building contractor shaking hands with worker at construction site.

Hr-konsult sökte medlemmar –Transport misstänker gult fack

Plattformar. På Linkedin annonserar Frilans finans hr-rådgivare efter styrelsemedlemmar till ett nytt fackförbund för plattformsarbetstagare. Bolagets vd som tidigare har velat starta en ”gul” fackförening säger att han inte står bakom – men välkomnar – initiativet.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Lager & terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, lager-, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.