Close
I juli avgjordes ärendet i Norrköpings tingsrätt genom förlikning mellan parterna, Nilsbuss AB och en tidigare anställd förare som stämt bolaget för att få ut avtalsenlig lön.
Close

Förlikning i domstol ger förare rätt

Dom. Transport drog småländska Nilsbuss till tingsrätten efter att i åratal försökt förmå företaget att betala ut avtalsenliga löner. Den förare som stämt arbetsgivaren får efter förlikning 40 000 kronor – nästan tio gånger så mycket som bolaget medgett att de var villiga att betala.

Norrköpings tingsrätt slog i en dom i juni fast förlikningen mellan parterna, en chaufför och Nilsbuss AB. Chauffören företräddes av LO-TCO Rättsskydd på uppdrag av Transportarbetareförbundet.

– Det är en bra förlikning. Bolaget har nu betalat och gjort rätt för sig i det här fallet, säger förbundsjurist Anne Alfredson, arbetsrättsexpert på Rättsskyddet.

Anne Alfredson deltog vid den muntliga förberedelsen i ärendet i tingsrätten. Att chauffören noga noterat och skrivit ned den all den övertid han arbetat var sannolikt en viktig förklaring till utfallet, framhåller hon:

– Det är annars vanligt att det blir svårt att bevisa att någon verkligen jobbat de timmar det gäller. I grund och botten handlar det här om hur arbetsgivaren la ut arbetstid.

Chauffören var tidigare anställd hos Nilsbuss. I sin stämningsansökan hävdade han att arbetsgivaren under anställningstiden endast till en del – och för sent – betalat ut den övertidsersättning han haft rätt till med hänvisning till gällande kollektivavtal. Han hävdade också att han jobbat fler timmar än avtalat. Till stämningsansökan var en rad lönespecifikationer bifogade.

Nilsbuss har använt sig av ett system med en så kallad flexbank där bolaget i stället för att betala ut ersättning för övertid satt in en del av tiden på banken. Det i strid mot avtalet och utan att det funnits någon lokal överenskommelse om att det skulle gå bra.

Föraren krävde närmare 57 000 kronor, Nilsbuss AB var villiga att betala 4 627 kronor plus ränta. Men vid sammanträdet för muntlig förberedelse i tingsrätten kom parterna överens: 40 000 kronor.

Fler fall

Yrkesförare på flera orter har under längre tid haft problem med Vimmerbybaserade Nilsbuss. Transport har varit inblandat i flera ärenden. I några fall har felaktiga löner korrigerats i efterhand. Men sedan har nya problem med lönerna och arbetstiderna tillkommit. Det gäller bland annat det flexsystem, som lyftes i tingsrätten, och som i värsta fall riskerar att leda till ”undertid” för chaufförer som kör för bolaget.

Mats L Andersson är ombudsman på Transports Linköpingsavdelning:

– I vanliga fall förhandlar vi ju, att pröva något civilrättsligt är en ovanlig väg att gå. Men det var den väg som fanns kvar, säger han.

– Jag är jätteglad att vi fick till en lösning, det känns bra i det här ärendet. Men helst hade man önskat att allt gick att lösa på en gång.

Utslaget i domstolen öppnar för fler rättsliga prövningar. Flera medlemmar i Transport önskar att facket driver deras ärende.

– Innan det blir aktuellt med nya stämningar får vi stämma av med företaget. Det handlar om en väldigt lång process, som tar mycket energi och inte gynnar någon. Men till en del handlar det ju om en situation som företaget skapat själv, säger Mats L Andersson.

– Det är en viktig fråga och vi kommer att driva våra medlemmars intressen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Wolt är en av de största leverantörerna i Sverige. Foto: Justina Öster

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Patrick Hörstam i Norrköpings hamn

”Jag tål inte att folk behandlas illa”

Mötet. En eftermiddag i februari stannar 74 arbetare kvar i fikarummet i Norrköpings hamn. Den viktigaste punkten: Att välja Patrick Hörstam till ordförande.

Tommy Wreeth. Foto: Petrus Iggström

Jag ser med tilltro på förbundets framtid

Ordförandeord. En fungerande organisation byggs alltid från grunden och kräver både kontinuerligt underhåll och förnyelse. Detta gäller givetvis även för en fackförening.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.