Tjänsteförmåner, illustration av Mattias Käll
Snabbkoll

Förmån eller fälla – så funkar tjänstefringisarna

Förmåner. Hur stor vinst är det egentligen med bilen som arbetsgivaren ”bjuder” på? Och ger fri surf på jobbmobilen rätt att surfa hur mycket som helst, på vad som helst? Tjänsteförmåner ger inte vinst varje gång till den anställda.

1. Dyrare med firmabil för Svensson

Tjänstebil. Förmånernas förmån som anställd. Och visst, det vore ju toppen med en fin Ferrari som det inte ens är nödvändigt att serva själv. Men det är inte säkert att det blir lönsamt i det långa loppet jämfört med att köpa en bil privat.

Sedan halvårsskiftet gäller en ny lag som riskerar att göra tjänstebilen rejält dyrare i drift. Med de nya reglerna för beräkningen av förmånsvärde kommer de allra flesta i Sverige med tjänstebil att få en höjning av förmånsvärdet. För genomsnittsbilen är höjningen nära 34 procent.

Regeringen har drivit igenom de nya reglerna för att de tidigare förmånsvärdena sågs som för låga. Tanken är att det ska bli mer rättvist jämfört med att köpa en bil privat. Lagändringen gäller för alla som registrerar ny tjänstebil efter den 1 juli 2021.

 

2. Dyrare gåvor under pandemin

Huvudregeln är att den anställda ska skatta för gåvor från arbetsgivaren. Men det finns undantag, och ett är särskilt aktuellt i dessa dagar: Julgåvan. Det finns dock gränser för hur fin den får vara. Under vanliga år är julgåvan skattefri om värdet inte överstiger 500 kronor, inklusive moms.

Men covidpandemin har ändrat det: Både under 2021 och året innan har arbetsgivaren kunnat ge personalen en skattefri gåva på upp till 2 000 kronor per anställd.

Regeringen har höjt det skattefria beloppet vilket öppnat för så kallade coronagåvor, som kan slås ihop i samband med påskägg och julklapp till exempel. Så den skattefria julgåvan kan i år alltså vara värd 2 500 kronor.

Det finns andra undantag från skatteplikten:

  • Jubileumsgåva, värd max 1 500 kronor, när företaget firar 25-, 75- eller 100-årsjubileum.
  • Minnesgåva, max värd 15 000 kronor och vid högst ett tillfälle, när anställningen upphör. Det gäller varaktigt anställda, med en sammanlagd anställningstid på minst sex år hos företaget.

Observera att gåvan blir skattepliktig från första kronan om den överstiger det högsta beloppet.

 

3. Mobilen är fri!

Mobiltelefonen är faktiskt inte skattepliktig, även om den används utanför jobbet. Anledningen är helt enkelt att det i praktiken är omöjligt att skilja ut privat bruk från jobbanvändning.

För de flesta som har tillgång till mobiltelefon kan den användas också på fritiden, med fri surf. Det är dock ovanligt att ”fri surf” betyder att det är okej att surfa in på vad som helst så länge det är lagligt – arbetsgivaren reglerar nästan alltid i avtal vad som gäller för arbetsplatsen.

Det här gäller även annan elektronisk utrustning, som datorer, router och läsplattor. Många arbetsplatser har i dag sådan utrustning med tillhörande abonnemang, mot fast avgift som de anställda även kan använda för privat bruk.

Skatteverkets bedömning gäller även om arbetsgivarens anskaffningskostnad för den elektroniska utrustningen uppgår till stora belopp.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    14 januari, 2022

    Ta bort allt detta med förmåner i företag för många av förmånerna missbrukas.Sänk skatten på arbete för alla löntagare istället.Då kan var och en själv avgöra vad som är värt att lägga sina pengar på istället för att vissa saker är förmånliga och andra saker är inte förmånliga enligt skattereglerna.Jag har själv utnyttjad detta med förmåner till max när jag var egenföretagare, men jag anser att det skapar olika spelregler för löntagare och för företagare på ett sätt som inte är lämpligt.Även många av storföretagen missbrukar/utnyttjar detta med olika förmåner det läser man ofta om trots att företagen är väldigt lönsamma så skall de ändå utnyttja förmåner till max och gärna lite till då skatten på arbete är alldeles för hög särskilt för de som tjänar mest.Då blir det naturligt att de som redan är högavlönade förser sig med förmåner som är skattefria istället för att begära högre lön.Vill staten subventioner vissa saker som är bra för folkhälsan eller vad det nu är politikerna anser att staten skall subventionera så borde det ske direkt till alla löntagare/medborgare istället för att företagen kan använda dessa förmåner till de som redan har de högsta lönerna.

Lästips:

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.

Närbild på ett däckbyte.

Mycket fusk i liten verkstad?

Däckverkstad. Så var det högsäsong för byte igen – den sista mars kan vinterdäcken tas av. I höstas granskade Skatteverket företag i branschen för att komma åt fusk.

Deklarera vi e-tjänsten, inskickad deklaration. Foto: Fialotta Bratt

Skatteavdragen som kan ge chaufförer tusenlappar

Deklarationsdags. Kör du lastbil mellan midnatt och klockan sex på morgonen? Då kan du få pengar tillbaka på skatten. I vissa fall kan det röra sig om många tusenlappar.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.