Försäkring även för våld i hemmet
Ersättning. Kvinnor som utsatts för våld i hemmet har vittnat i medierna och LO har länge bollat frågan med försäkringsbolaget Folksam. Men nu är det klart. Från årsskiftet utökas hemförsäkringen till att även gälla våld i nära relationer.
Som medlem i Transport har du flera av dina försäkringar i Folksam. Från den 1 januari 2018 införs några förändringar i hemförsäkringen, bland annat när det gäller det så kallade överfallsskyddet.
Hittills har försäkrade som utsatts för misshandel eller sexualbrott, av kända eller okända gärningsmän, fått ersättning från hemförsäkringen. Det har gällt på stan, på krogen, på jobbet. Men i hemmet har skyddet varit sämre.
Transportarbetaren skrev i februari 2016 om en kvinnlig chaufför som uppgav att hon utsatts för psykiskt våld och systematiska våldtäkter av sin man, även han lastbilsförare. Båda var medlemmar i Transport med hemförsäkring i Folksam.
Ingen ersättning
När Maria (fingerat namn) till sist tog mod till sig och polisanmälde maken kom nästa kalldusch, överfallsskyddet gällde inte och någon ersättning skulle inte betalas ut från Folksam.
Maria fick heller inte rätt till kristerapi – på grund av att chaufförerna levt ihop och hade samma hemförsäkring. Men från årsskiftet blir det förändring även här. En partner – kvinna eller man – som utsätts för våld i en nära relation får rätt till samtalsstöd upp till tio gånger. Förutsättningen är att den som drabbats gör en polisanmälan och att gärningsmannen döms i domstol.
Samma sak krävs för att få ersättning från överfallsskyddet.
Maria berättar om fortsatta trakasserier från sin exman och hans vän, liksom utebliven vård och rehabilitering. Men hon är glad över förbättringen i försäkringen.
– Det är jättebra att det kommer nu. Det behövs verkligen, att man får lite mer hjälp. Titta bara på allt som händer med Metoo-uppropet, säger hon.
– Jag ville inte hålla tyst och jag gör det inte nu heller. Jag berättar om min panikångest för både arbetsgivare och kollegor och vad jag varit med om. De flesta förstår. Någonstans låg jag i framkant för alla vittnesmål vi hör nu.
– Problemet har blivit synligt. Det ska vara nolltolerans för sexuella övergrepp.
”Känns helt rätt”
Transports försäkringsansvariga Sture Thorsell är också nöjd:
– Det känns helt rätt att vi fått igenom den här förändringen. Kvinnor som utsatts för våld i hemmet har framträtt i medierna och det här är en begäran vi haft vid våra möten med Folksam i många år.
Att förändringen dröjt beror på problem att hitta en fungerande modell, förklarar Christer Landelius på Folksam.
Kan det bli fler som anmäler i kölvattnet av Metoo?
– Det kan det mycket väl bli. Det är jätteviktigt att man anmäler våld i nära relationer. Överfallsskyddet gäller även barn som utsätts av föräldrar, säger han.