Försäkring vid arbetsskador har många brister
Dagens arbetsskadeförsäkring har flera allvarliga brister, det konstaterar Arbetsskadekommissionen i en rapport. De menar att försäkringen varken är rättssäker eller jämlik och att den som blir skadad eller sjuk på jobbet riskerar att inte få rätt ersättning.
På uppdrag av branschorganisationen Svensk försäkring, har Arbetsskadekommissionen gjort en översyn av systemet för skador som uppkommer i jobbet. Kommissionen har bland annat tittat på hur arbetsskador utreds och bedöms och har bland annat kommit fram till att beslutsunderlagen ofta inte är tillräckliga, särskilt ofta är det så i fallen där det blir avslag.
– Det händer att man bara tar beslut på underlag som redan finns, som journaler, i stället för att utreda ytterligare. Det går att skicka ett ärende vidare men det gör man sällan, det skiljer sig också åt beroende på var i landet man bor, säger Sture Thorsell, försäkringsansvarig på Transport.
Han har tagit del av utredningen och håller med om flera av de brister som kommissionen lyfter fram.
Förutom problem med rättssäkerheten menar Arbetsskadekommissionen att kvinnors och mäns arbetsskador bedöms olika. Grunden till det kan vara att det finns för lite forskning om arbetsplatser och jobb där många kvinnor arbetar.
– I kvinnodominerande yrken, som inom vården, får anställda till exempel inte skador bedömda som belastningsskador eftersom det inte finns någon forskning inom det området, säger Sture Thorsell.
Kommissionen påpekar också flera andra brister, som att var tionde arbetare saknar kollektivavtal och därför går miste om det kollektivavtalsgrundade arbetsskadeskyddet. Det innebär att de själva måste bevisa att det är arbetsgivaren som ligger bakom skadan.
Kommissionen listar dock inte bara brister utan ger också förslag på förbättringar. De föreslår bland annat att man ska ta fram en sjukdomslista, som kan fungera som ett komplement till dagens generella arbetsskadebegrepp.
För att få ersättning från arbetsskadeförsäkringen måste sjukdomen antingen vara godkänd av Försäkringskassan eller finnas med i den så kallade ILO-förteckningen över arbetssjukdomar, från International labour organization.
– Problemet med arbetsskadeförsäkringen gäller främst sjukdomar. Vid olyckor har man en händelse att peka på. En arbetssjukdom kan däremot ha utvecklats under många år och finns det ingen forskning som bevis för det så är det kört. Om det inte är så att alla läkare gör samma bedömning, men det händer sällan, säger Sture Thorsell.
Han tycker att det är positivt att utredningen har genomförts men menar att det intressanta nu är hur den tas emot från myndighetshåll.
– Helt klart behövs det ju en översyn utifrån bedömningsgrunderna. Värst är det för dem som inte går till doktorn utan som kämpar på tills det brister. Då har man ingen dokumentation att falla tillbaka på, säger han.