Försäkring vid arbetsskador har många brister

Dagens arbetsskadeförsäkring har flera allvarliga brister, det konstaterar Arbetsskadekommissionen i en rapport. De menar att försäkringen varken är rättssäker eller jämlik och att den som blir skadad eller sjuk på jobbet riskerar att inte få rätt ersättning.

På uppdrag av branschorganisationen Svensk försäkring, har Arbetsskadekommissionen gjort en översyn av systemet för skador som uppkommer i jobbet. Kommissionen har bland annat tittat på hur arbetsskador utreds och bedöms och har bland annat kommit fram till att beslutsunderlagen ofta inte är tillräckliga, särskilt ofta är det så i fallen där det blir avslag.

– Det händer att man bara tar beslut på underlag som redan finns, som journaler, i stället för att utreda ytterligare. Det går att skicka ett ärende vidare men det gör man sällan, det skiljer sig också åt beroende på var i landet man bor, säger Sture Thorsell, försäkringsansvarig på Transport.

Han har tagit del av utredningen och håller med om flera av de brister som kommissionen lyfter fram.

Förutom problem med rättssäkerheten menar Arbetsskadekommissionen att kvinnors och mäns arbetsskador bedöms olika. Grunden till det kan vara att det finns för lite forskning om arbetsplatser och jobb där många kvinnor arbetar.

– I kvinnodominerande yrken, som inom vården, får anställda till exempel inte skador bedömda som belastningsskador eftersom det inte finns någon forskning inom det området, säger Sture Thorsell.

Kommissionen påpekar också flera andra brister, som att var tionde arbetare saknar kollektivavtal och därför går miste om det kollektivavtalsgrundade arbetsskadeskyddet. Det innebär att de själva måste bevisa att det är arbetsgivaren som ligger bakom skadan.

Kommissionen listar dock inte bara brister utan ger också förslag på förbättringar. De föreslår bland annat att man ska ta fram en sjukdomslista, som kan fungera som ett komplement till dagens generella arbetsskadebegrepp.

För att få ersättning från arbetsskadeförsäkringen måste sjukdomen antingen vara godkänd av Försäkringskassan eller finnas med i den så kallade ILO-förteckningen över arbetssjukdomar, från International labour organization.

– Problemet med arbetsskadeförsäkringen gäller främst sjukdomar. Vid olyckor har man en händelse att peka på. En arbetssjukdom kan däremot ha utvecklats under många år och finns det ingen forskning som bevis för det så är det kört. Om det inte är så att alla läkare gör samma bedömning, men det händer sällan, säger Sture Thorsell.

Han tycker att det är positivt att utredningen har genomförts men menar att det intressanta nu är hur den tas emot från myndighetshåll.

– Helt klart behövs det ju en översyn utifrån bedömningsgrunderna. Värst är det för dem som inte går till doktorn utan som kämpar på tills det brister. Då har man ingen dokumentation att falla tillbaka på, säger han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Skydd 2024

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.