Försäkringen täcker inte skadorna efter bilbrand
Om du parkerar bilen och den börjar brinna kan det bli en dyr affär. Inte bara för dig som bilägare, utan för andra runt omkring. Leif Zakrissons bil fattade eld på kompisens garageuppfart. Helförsäkringen täcker bilen, men inte skadorna på kompisens egendom.
Leif Zakrisson är pensionerad lastbilschaufför och bor i Asarum i Blekinge.
I början av oktober är han och hustrun ute på en biltur. De passar på att titta in hos en kompis, bilen parkeras på garageuppfarten.
Efter ett par minuter ser hustrun genom köksfönstret hur det ryker från bilen. Leif springer ut, får tag i brandsläckare och lyckas begränsa branden, som ändå totalförstör bilen. Hettan är så stark att motorn lossar och ramlar i backen.
Elden skadar också asfalten på uppfarten. Brandkåren, som larmats, sprutar vatten som rinner ner mot brunnen på tomten.
Leif Zackrisson kontaktar sitt försäkringsbolag, Folksam. Beskedet blir inte det han förväntat sig:
– Jag fick ersättning för bilen, den var helförsäkrad. Men inga pengar till grannens förstörda uppfart. Folksam säger också nej till en koll av brunnen så att den inte förorenats.
– Det känns kymigt. Kompisen har en villaförsäkring, men det är en självrisk på flera tusen kronor. Vem ska betala den nu? Jag är besviken på Folksam.
Leif har haft upprepade kontakter med försäkringsbolaget. Där uppger man att ersättning till ”tredje man” bara betalas om bilen har varit i trafik. Och det är den normalt inte när den står parkerad.
Bedömningen väcker en rad frågor hos Leif Zackrisson. Vad hade hänt om bilen stått bredvid en uppställd oförsäkrad båt? Eller intill ett cykelställ med exklusiva tvåhjulingar? Hade ägarna blivit helt utan ersättning? Hade de i så fall kunnat stämma Leif?
Kjell Jonsson är skadespecialist på Folksam:
– Det som krävs för att ersättning ska kunna utgå till tredje man är först och främst att bilen är trafikförsäkrad. Nästa bedömning är om skadan uppstått när den varit i trafik.
– Kör man in i någons hus eller staket är saken klar, men står bilen parkerad anses det inte vara ”i följd av trafik” som Trafikskadelagen uttrycker det. Det finns ganska många rättsfall där frågan prövats.
Enligt Kjell Jonsson är det en gråzon när bilen bedöms vara parkerad. Börjar det brinna direkt när föraren smällt igen dörren är det möjligt att Folksam skulle finna att det skett ”i följd av trafik”.
– Det finns ingen fastslagen gräns för hur många minuter som får passera. Vi gör prövningar från fall till fall.
Kjell Jonsson konstaterar att rättsläget ställer till problem för människor vid exempelvis garagebränder. Om en bil fattar eld och garaget och tio andra fordon förstörs, så gäller att såväl garageägaren som de tio bilgrannarna måste ha egna försäkringar mot brand. Annars blir de utan ersättning.
Vad händer om garageägaren och de övriga drabbade stämmer ägaren till bilen som först fattade eld?
Kjell Jonsson säger:
– Då kommer saken att prövas i tingsrätten. Låt säga att bilägaren visste att fordonet läckte bensin, då kan han eller hon bli dömd att betala skadestånd. Men har bilägaren inte varit försumlig eller vårdslös går det inte att utkräva ansvar.
Leif Zakrisson har bestämt sig för att överklaga Folksams beslut. Han hänvisar till att branden måste ha börjat redan under färden eller precis när han klivit ur bilen.