Forskare granskar ensamma mammor
Hittills har forskningen främst riktat in sig på kärnfamiljer och jämställdhet. Men nu ska en grupp forskare vid Örebro universitet djupdyka i hur ensamma mammor knåpar ihop sina liv med arbete och familj.
Forskningsprojektet drog i gång under våren. Det ska löpa under tre år och bekostas med 3,6 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.
Från början var tanken att 40 ensamma mammor skulle djupintervjuas om hur deras liv ser ut. Men intresset bland mödrarna visade sig vara så stort att gruppen nu utökas till ett femtiotal.
Sociologiprofessor Christine Roman vid Örebro universitet leder undersökningen, som görs i samarbete med Lunds universitet. Hon säger:
– Egentligen är det både konstigt och anmärkningsvärt att det finns så lite forskning kring den här gruppen. Ensamstående mödrar i Sverige förvärvsarbetar ändå i mycket större omfattning än i andra länder. Den kunskapsluckan ska vi börja fylla i nu.
– Familjen och familjestrukturen har förändrats radikalt, samtidigt som arbetslivet också ställer helt nya krav på flexibilitet.
I dag finns stora förväntningar på den ideala yrkeskvinnan. Det är svårt att klara allt, redan om man är två som delar på ansvaret. Hur går det då om man är ensamstående, vill forskarna veta.
Christine Roman betonar att arbetsmarknadens krav på ökad flexibilitet kan ses ur två synvinklar.
Är det bara arbetsgivarens behov som styr? I form av korttids- och visstidsanställningar och bemanningspersonal som rings in när de behövs? Eller handlar det också om kvinnornas inflytande över arbetstiderna? Som när de ska börja och sluta, om de kan arbeta hemma och så vidare.
– Vi vill ha ett urval kvinnor från olika yrkesgrupper, annars blir det lätt tendens att medelklassens frågor dominerar, förklarar professor Roman.