Forskare kollar vakternas kroppskameror
Bevakning. Väktare och ordningsvakter använder ibland kroppskameror. Transport har centralt avtal om kamerorna med ett bevakningsföretag. Två forskare ska granska effekterna av filmningen.
– Jag är väldigt positiv till att ordningsvakter och väktare använder kroppskameror i allmänna miljöer där det finns risk för hot och våld och tjafs, säger Jerker Nilsson, Transports centrala ombudsman inom bevakning.
Han har flera argument för kameror:
– De riktigt grova hoten mot vakterna kan försvinna om den som blir filmad är medveten om det. Och kanske tänker också den som har kameran lite extra på hur han eller hon uppträder.
Två forskare vid Göteborgs universitet ska svara just på vilka effekter de kroppsburna kamerorna har genom att studera användandet i en galleria och i kollektivtrafiken. De ska också granska lagstiftning, policyer och personalens egna erfarenheter.
Är kamerorna avskräckande? Är de ett intrång i bärarnas integritet? Hur påverkar de väktare och ordningsvakters arbetsmiljö?
Afa Försäkring har satsat 3,3 miljoner kronor på forskningsprojektet. Cecilia Hansen Löfstrand, docent i sociologi och en av forskarna, vill inte beskriva sin studie närmare innan hon har dragit i gång den.
– Det ska bli spännande att se vad de kommer fram till, säger Jerker Nilsson.