Forskare: Överklaga till Europadomstolen

Juridik. Högsta domstolen tog inte upp målet om Transports uteslutning av en aktiv sverigedemokrat. Det innebär att frågan är avgjord i Sverige. Niklas Selberg är forskare i arbetsrätt och anser att Transport ska ta fallet till Europadomstolen.

– Att Högsta domstolen inte tar upp det här innebär att synen på fackföreningen som ett slags myndighet har fått gehör. Det står i strid med Europakonventionen. Jag tror inte heller att det är så fackföreningarna uppfattar sig själva. Fackföreningar är ju inte en del av statsapparaten, säger Niklas Selberg, docent i civilrätt vid Lunds universitet.

Var ligger den felaktiga tolkningen?

– Det är den svenska domstolen som har bestämt hur den här organisationen ska vara och det tycker jag är problematiskt. Europadomstolen uppfattar fackföreningar som politiska organisationer som har egna program – och då ska de också få besluta om medlemskap utan inblandning från statens sida. Fackföreningar kan stötta olika politiska organisationer och det är ju faktiskt så att i Sverige startade fackföreningsrörelsen arbetarrörelsens politiska gren och inte tvärtom.

Niklas Selberg anser att fackföreningarna har en stark ställning i Sverige just eftersom de är oberoende av både staten och kapitalet.

– Men med den här domen anser jag att staten kopplar ett hårdare grepp om fackföreningsrörelsen och det anser jag är problematiskt.

Finns det andra tecken i tiden som pekar på att staten lägger sig i fackföreningarnas inre angelägenheter?

– Ja, ett exempel är utredningsdirektivet från justitieminister Gunnar Strömmer (M) om att utreda om arbetsmarknadsorganisationer måsta ha samtycke från alla medlemmar för att förbunden ska få ge pengar till politiska organisationer. Detta sätt att reglera fackföreningarna har sin historiska förlaga i hur Margaret Thatcher hanterade facket i Storbritannien på 1980-talet.

Niklas Selberg pekar på att ett liknande mål redan har avgjorts i Europadomstolen. Då rörde det sig om ett fackförbund som uteslutit en medlem som också var med i rasistiska British National Party, BNP. Europadomstolen ansåg att det är medlemmarna i facket som ska få fatta beslut om uteslutning.

– Fackets medlemmar har föreningsrätt samtidigt som den uteslutna också har det.  Det betyder att man måste balansera två arbetarkollektivs intressen mot varandra. När båda har föreningsrätt så måste man bestämma vem som ska vinna. Och här har Europadomstolen sagt att det är den uteslutande gruppens intressen som ska vinna, så länge som den uteslutne medlemmen inte blir utestängd från arbetsmarknaden.

Varför är rätten att utesluta principiellt viktig?

– Jag fäster stor vikt vid fackföreningens frihet från staten. Hur man sedan använder den friheten är en strategisk fråga för facken att hantera själva. Det är inte upp till mig att säga vilka mål facket ska ha och vad som är smart att göra.  Men jag menar att Europadomstolen redan har tagit ställning för fackföreningarnas rätt att själva bestämma vem de vill utesluta.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Helsingborgs containerhamn

Fängelsedom för smuggling överklagad

Rättsfall. I slutet av april dömdes en hamnarbetare, tillsammans med två andra män, för brott kopplade till kokainsmuggling via Helsingborgs hamn. Alla tre har nu överklagat tingsrättens domar till hovrätten.

Insänt logga

Jag skojade ju bara!

Insändare. Känner du igen uttrycket? Inte ovanligt så kunde jag höra det när jag gick i grundskola från någon som uppenbarligen blivit påkommen med att göra något riktigt dumt.

Den 9 juni är det val till EU-parlamentet i Sverige.

Så röstar svenska politiker i Bryssel

Politik. Den 9 juni går Sverige till EU-val. Transportarbetaren har gått igenom hur svenska partier röstar i EU-parlamentet. Inte likadant som i Sverige, visar det sig.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.