Forskare: Överklaga till Europadomstolen
Juridik. Högsta domstolen tog inte upp målet om Transports uteslutning av en aktiv sverigedemokrat. Det innebär att frågan är avgjord i Sverige. Niklas Selberg är forskare i arbetsrätt och anser att Transport ska ta fallet till Europadomstolen.
– Att Högsta domstolen inte tar upp det här innebär att synen på fackföreningen som ett slags myndighet har fått gehör. Det står i strid med Europakonventionen. Jag tror inte heller att det är så fackföreningarna uppfattar sig själva. Fackföreningar är ju inte en del av statsapparaten, säger Niklas Selberg, docent i civilrätt vid Lunds universitet.
Var ligger den felaktiga tolkningen?
– Det är den svenska domstolen som har bestämt hur den här organisationen ska vara och det tycker jag är problematiskt. Europadomstolen uppfattar fackföreningar som politiska organisationer som har egna program – och då ska de också få besluta om medlemskap utan inblandning från statens sida. Fackföreningar kan stötta olika politiska organisationer och det är ju faktiskt så att i Sverige startade fackföreningsrörelsen arbetarrörelsens politiska gren och inte tvärtom.
Niklas Selberg anser att fackföreningarna har en stark ställning i Sverige just eftersom de är oberoende av både staten och kapitalet.
– Men med den här domen anser jag att staten kopplar ett hårdare grepp om fackföreningsrörelsen och det anser jag är problematiskt.
Finns det andra tecken i tiden som pekar på att staten lägger sig i fackföreningarnas inre angelägenheter?
– Ja, ett exempel är utredningsdirektivet från justitieminister Gunnar Strömmer (M) om att utreda om arbetsmarknadsorganisationer måsta ha samtycke från alla medlemmar för att förbunden ska få ge pengar till politiska organisationer. Detta sätt att reglera fackföreningarna har sin historiska förlaga i hur Margaret Thatcher hanterade facket i Storbritannien på 1980-talet.
Niklas Selberg pekar på att ett liknande mål redan har avgjorts i Europadomstolen. Då rörde det sig om ett fackförbund som uteslutit en medlem som också var med i rasistiska British National Party, BNP. Europadomstolen ansåg att det är medlemmarna i facket som ska få fatta beslut om uteslutning.
– Fackets medlemmar har föreningsrätt samtidigt som den uteslutna också har det. Det betyder att man måste balansera två arbetarkollektivs intressen mot varandra. När båda har föreningsrätt så måste man bestämma vem som ska vinna. Och här har Europadomstolen sagt att det är den uteslutande gruppens intressen som ska vinna, så länge som den uteslutne medlemmen inte blir utestängd från arbetsmarknaden.
Varför är rätten att utesluta principiellt viktig?
– Jag fäster stor vikt vid fackföreningens frihet från staten. Hur man sedan använder den friheten är en strategisk fråga för facken att hantera själva. Det är inte upp till mig att säga vilka mål facket ska ha och vad som är smart att göra. Men jag menar att Europadomstolen redan har tagit ställning för fackföreningarnas rätt att själva bestämma vem de vill utesluta.