Forskare: Överklaga till Europadomstolen

Juridik. Högsta domstolen tog inte upp målet om Transports uteslutning av en aktiv sverigedemokrat. Det innebär att frågan är avgjord i Sverige. Niklas Selberg är forskare i arbetsrätt och anser att Transport ska ta fallet till Europadomstolen.

– Att Högsta domstolen inte tar upp det här innebär att synen på fackföreningen som ett slags myndighet har fått gehör. Det står i strid med Europakonventionen. Jag tror inte heller att det är så fackföreningarna uppfattar sig själva. Fackföreningar är ju inte en del av statsapparaten, säger Niklas Selberg, docent i civilrätt vid Lunds universitet.

Var ligger den felaktiga tolkningen?

– Det är den svenska domstolen som har bestämt hur den här organisationen ska vara och det tycker jag är problematiskt. Europadomstolen uppfattar fackföreningar som politiska organisationer som har egna program – och då ska de också få besluta om medlemskap utan inblandning från statens sida. Fackföreningar kan stötta olika politiska organisationer och det är ju faktiskt så att i Sverige startade fackföreningsrörelsen arbetarrörelsens politiska gren och inte tvärtom.

Niklas Selberg anser att fackföreningarna har en stark ställning i Sverige just eftersom de är oberoende av både staten och kapitalet.

– Men med den här domen anser jag att staten kopplar ett hårdare grepp om fackföreningsrörelsen och det anser jag är problematiskt.

Finns det andra tecken i tiden som pekar på att staten lägger sig i fackföreningarnas inre angelägenheter?

– Ja, ett exempel är utredningsdirektivet från justitieminister Gunnar Strömmer (M) om att utreda om arbetsmarknadsorganisationer måsta ha samtycke från alla medlemmar för att förbunden ska få ge pengar till politiska organisationer. Detta sätt att reglera fackföreningarna har sin historiska förlaga i hur Margaret Thatcher hanterade facket i Storbritannien på 1980-talet.

Niklas Selberg pekar på att ett liknande mål redan har avgjorts i Europadomstolen. Då rörde det sig om ett fackförbund som uteslutit en medlem som också var med i rasistiska British National Party, BNP. Europadomstolen ansåg att det är medlemmarna i facket som ska få fatta beslut om uteslutning.

– Fackets medlemmar har föreningsrätt samtidigt som den uteslutna också har det.  Det betyder att man måste balansera två arbetarkollektivs intressen mot varandra. När båda har föreningsrätt så måste man bestämma vem som ska vinna. Och här har Europadomstolen sagt att det är den uteslutande gruppens intressen som ska vinna, så länge som den uteslutne medlemmen inte blir utestängd från arbetsmarknaden.

Varför är rätten att utesluta principiellt viktig?

– Jag fäster stor vikt vid fackföreningens frihet från staten. Hur man sedan använder den friheten är en strategisk fråga för facken att hantera själva. Det är inte upp till mig att säga vilka mål facket ska ha och vad som är smart att göra.  Men jag menar att Europadomstolen redan har tagit ställning för fackföreningarnas rätt att själva bestämma vem de vill utesluta.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

David Ericsson

Hederliga gängkriminella?

Davids krönika. Är svenska gängkriminella bättre än invandrade gängkriminella? Ja det verkar nästan så. De kanske värnar svenska värderingar med små röda stugor med svenska flaggor på tomten? Ja de till och med värnar den svenska demokratin!

Helsingborgs containerhamn

Fängelsedom för smuggling överklagad

Rättsfall. I slutet av april dömdes en hamnarbetare, tillsammans med två andra män, för brott kopplade till kokainsmuggling via Helsingborgs hamn. Alla tre har nu överklagat tingsrättens domar till hovrätten.

Insänt logga

Jag skojade ju bara!

Insändare. Känner du igen uttrycket? Inte ovanligt så kunde jag höra det när jag gick i grundskola från någon som uppenbarligen blivit påkommen med att göra något riktigt dumt.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.