Förslag: Högre skatt för otrygga jobb
Politik. Hyvling bör begränsas och otrygga anställningar ska bli dyrare. Det är två förslag från en statlig utredning.
Flera förslag för tryggare anställningar presenterade under torsdagseftermiddagen av utredaren Anders Wallner.
Efter en tidigare dom i Arbetsdomstolen kan arbetsgivare erbjuda anställda en ”omplacering” som i princip innebär lägre arbetstid. Det kallas hyvling. Än har det inte slagit ut på bred front, enligt utredaren.
– När vi gjort kartläggningen kom vi fram till att det inte är något stort fenomen. Men vi tror att det kan höra ihop med att det inte är känt för så många och att det har varit högkonjunktur sedan domen. Vi tror att det kan användas i större utsträckning i framtiden, säger utredare Anders Wallner, som har bakgrund som partisekreterare för Miljöpartiet.
Utredarens förslag är att arbetsgivaren även i fortsättningen ska få komma med erbjudande om omplacering till en tjänst med lägre sysselsättningsgrad, men det ska gå att säga nej.
– Du har själv inte orsakat situationen och ska inte kunna sägas upp för att du säger nej. Utredarens förslag innebär inte ett totalt förbud mot hyvling. Men vid ett nej så får arbetsgivar- och arbetstagarsidan fortsätta förhandla.
En annan del av utredningen handlar om tillfälliga anställningar där anställda jobbar på kallelse från arbetsgivaren. Om kallelse kommer på sms, i en app eller på telefon spelar mindre roll i sammanhanget. På fackspråk heter det intermittenta anställningar.
Anders Wallner berättar att det är svårt att komma fram till omfattningen av anställningsformen. Vanligast verkar allmän visstidsanställning vara. Men det finns liknande anställningsformer reglerade i flera kollektivavtal.
– Ungefär hälften som jobbar så tycker att det är problematiskt och skulle vilja ha en trygg anställning. Den andra halvan tycker att det är bra. Det är kopplat till att många har den här typen av jobb vid sidan av en annan sysselsättning. För dem är det inte ett problem. Därför har det varit svårt att hitta förslag som stärker en grupp, men inte plockar bort möjligheter för dem som jobbar så på frivillig basis, säger han.
Utredaren presenterade två förslag för att uppmuntra till tryggare anställningar.
- Tid mellan arbetspassen ska i vissa fall räknas som anställd tid. Som det är i dag räknas bara de dagar en anställd jobbar. Med förslaget ska det bli lättare att nå den gräns i las som ger en fast anställning. Utredaren tror inte att det kommer leda till fler fasta jobb. Däremot kan det leda till tryggare anställningsformer, exempelvis vikariat, eftersom ekonomiska fördelar med intermittenta anställningar blir mindre.
- Utredningen föreslår att regeringen tittar vidare på differentierade arbetsgivaravgifter. Det ska innebära att arbetsgivaravgiften är högre för otryggare anställningar och lägre vid tillsvidareanställning. Det ska ge ekonomiska drivkrafter för företag att ta ansvar och ge långsiktiga förutsättningar för anställda.
Anders Wallner fick uppdraget om utredningen innan valet och säger sig ha jobbat för att ta fram förslag som ska kunna accepteras oavsett regeringskonstellation.
– Vi tycker att betänkandet borde kunna ha en framtid i det här samarbetet.