Förslag: Högre skatt för otrygga jobb

Politik. Hyvling bör begränsas och otrygga anställningar ska bli dyrare. Det är två förslag från en statlig utredning.

Flera förslag för tryggare anställningar presenterade under torsdagseftermiddagen av utredaren Anders Wallner.

Efter en tidigare dom i Arbetsdomstolen kan arbetsgivare erbjuda anställda en ”omplacering” som i princip innebär lägre arbetstid. Det kallas hyvling. Än har det inte slagit ut på bred front, enligt utredaren.

– När vi gjort kartläggningen kom vi fram till att det inte är något stort fenomen. Men vi tror att det kan höra ihop med att det inte är känt för så många och att det har varit högkonjunktur sedan domen. Vi tror att det kan användas i större utsträckning i framtiden, säger utredare Anders Wallner, som har bakgrund som partisekreterare för Miljöpartiet.

Utredarens förslag är att arbetsgivaren även i fortsättningen ska få komma med erbjudande om omplacering till en tjänst med lägre sysselsättningsgrad, men det ska gå att säga nej.

– Du har själv inte orsakat situationen och ska inte kunna sägas upp för att du säger nej. Utredarens förslag innebär inte ett totalt förbud mot hyvling. Men vid ett nej så får arbetsgivar- och arbetstagarsidan fortsätta förhandla.

En annan del av utredningen handlar om tillfälliga anställningar där anställda jobbar på kallelse från arbetsgivaren. Om kallelse kommer på sms, i en app eller på telefon spelar mindre roll i sammanhanget. På fackspråk heter det intermittenta anställningar.

Anders Wallner berättar att det är svårt att komma fram till omfattningen av anställningsformen. Vanligast verkar allmän visstidsanställning vara. Men det finns liknande anställningsformer reglerade i flera kollektivavtal.

– Ungefär hälften som jobbar så tycker att det är problematiskt och skulle vilja ha en trygg anställning. Den andra halvan tycker att det är bra. Det är kopplat till att många har den här typen av jobb vid sidan av en annan sysselsättning. För dem är det inte ett problem. Därför har det varit svårt att hitta förslag som stärker en grupp, men inte plockar bort möjligheter för dem som jobbar så på frivillig basis, säger han.

Utredaren presenterade två förslag för att uppmuntra till tryggare anställningar.

  • Tid mellan arbetspassen ska i vissa fall räknas som anställd tid. Som det är i dag räknas bara de dagar en anställd jobbar. Med förslaget ska det bli lättare att nå den gräns i las som ger en fast anställning. Utredaren tror inte att det kommer leda till fler fasta jobb. Däremot kan det leda till tryggare anställningsformer, exempelvis vikariat, eftersom ekonomiska fördelar med intermittenta anställningar blir mindre.
  • Utredningen föreslår att regeringen tittar vidare på differentierade arbetsgivaravgifter. Det ska innebära att arbetsgivaravgiften är högre för otryggare anställningar och lägre vid tillsvidareanställning. Det ska ge ekonomiska drivkrafter för företag att ta ansvar och ge långsiktiga förutsättningar för anställda.

Anders Wallner fick uppdraget om utredningen innan valet och säger sig ha jobbat för att ta fram förslag som ska kunna accepteras oavsett regeringskonstellation.

– Vi tycker att betänkandet borde kunna ha en framtid i det här samarbetet.

 

 

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

35-timmars arbetsvecka får tumme upp från facket

Politik. En arbetsgrupp inom Socialdemokraterna föreslår 35-­ timmars arbetsvecka till 2035. – Det är ett bra förslag, men takten är för långsam, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.

Doctor physician consulting with male patients in hospital exam room. Men's health concept.

Försämra inte sjukförsäkringen!

Debatt. Nyligen presenterades förslag på kraftiga försämringar av sjukförsäkringen – och SD-regeringen tar nu förslagen vidare. Detta trots att regeringsunderlagets största parti, Sverigedemokraterna, lovat att inga försämringar skulle göras i sjukförsäkringen när de ingick Tidöavtalet.

Transportarbetarens logga

Regeringen höjer lönekrav

Politik. Lönekravet för arbetskraftsinvandrare dubbleras i höst. Det är regeringen och Sverigedemokraterna överens om. För flera tusen personer innebär det att utvisningshotet blir akut – många tidningsbud, som nästan alla jobbar deltid, hamnar under lönegolvet.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.