Förslag om nya regler för klampning av fordon
Åkeri. Ta bort tidsgränsen för hur länge en lastbil får låsas fast genom så kallad klampning för att hindra fortsatt färd, när en chaufför brutit mot gällande regler. Den lagändringen föreslår regeringen i en proposition till riksdagen.
Enligt dagens regler får en lastbil stå fastlåst, ”klampad” i högst 36 timmar.
– Den som bryter mot regler på vägarna ska inte kunna slippa betala sanktionsavgifter genom att vänta ut tiden för hur länge fordonet kan stoppas. Därför beslutar regeringen om en proposition där tidsgränsen tas bort, så att det nu blir klampning på riktigt, säger infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) i ett pressmeddelande.
Inom vägtrafiken finns bestämmelser om att ett fordon i vissa fall ska kunna stoppas från att köra vidare. Det kan exempelvis handla om trafiksäkerhet och fara för andra trafikanter eller att chauffören bryter mot kör- och vilotider med mera.
I förslaget finns flera bestämmelser som går ut på att säkra att sanktionsavgifter ska kunna tas ut av åkerier, som bryter mot lagstiftningen. Liksom att hindra att fler brott mot yrkestrafiklagstiftningen begås och stoppa trafikfarliga förare och bristfälliga fordon på svenska vägar.
Förutom att låsa fast, klampa, lastbilar ska lagen också göra det möjligt för polisen att omhänderta ”vissa föremål” för att förhindra fortsatt färd.
Om lagändringarna klubbas av riksdagen försvinner tidsgränsen för hur länge ett fordon får stå fastlåst och beslagtagen utrustning får behållas. Åtgärderna ska kunna fortsätta till dess att chauffören och åkeriet betalat ett förskott på sanktionsavgiften eller det inte längre finns skäl att hålla kvar lastbilen.
Besluten ska kunna omprövas och överklagas.
Tanken är att den nya ”klamplagen” ska ersätta lagen om åtgärder vid hindrande av fortsatt färd. Den föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.
Fotnot. Propositionen 2024/25:14 har namnet En effektivare och mer rättssäker klampning.