Förslag om strejkrätt ut på remiss
Politik. Trots avsaknaden av regering har arbetet för att skärpa strejkreglerna fortsatt. Ett skarpt förslag har i dag lämnat arbetsmarknadsdepartementet. Det bygger på den överenskommelse som LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv gjorde i våras.
Samtidigt har förhandlingar mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar återupptagits när det gäller ett centralt kollektivavtal dem emellan. HF har föreslagit ett avtal identiskt med det som gäller mellan Sveriges Hamnar och Transport.
I början av juni presenterade de centrala organisationerna på arbetsmarknaden ett lagförslag som vrider strejkvapnet ur händerna på Hamnarbetarförbundet, men inte ändrar stridsrätten för de etablerade facken. Bakgrunden var den pågående konflikten i Göteborgs hamn, som resulterat i en rad konfliktvarsel, strejker och lockouter mellan arbetsgivaren APM Terminals och Hamnarbetarförbundets avdelning i hamnen.
Grunden i parternas förslag och även i dagens promemoria från regeringskansliet är att fredsplikt ska råda på arbetsplatser där det finns kollektivavtal, en fredsplikt som gäller även andra fackförbund än det som tecknar avtalet. Stridsåtgärder ska vara tillåtna bara om de syftar till att teckna ett kollektivavtal.
I promemorian finns också ett utvidgat förbud mot att varsla om stridsåtgärder för att trycka på i en rättstvist. Förslaget är att det ska vara förbjudet vid alla individuella tvister om lag eller avtal, oavsett om det finns kollektivavtal eller inte.
Förslaget påverkar däremot inte rätten att vidta sympatiåtgärder eller politiska stridsåtgärder.
Den 1 januari 2020 ska de nya reglerna införas, enligt planen. Men först vill departementet ha in synpunkter.
33 organisationer och myndigheter har fått förslaget på remiss. Bland dem finns LO, tjänstemännens TCO, akademikernas Saco och arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv. Även Hamnarbetarförbundet och Syndikalisterna får frågan om vad de tycker. Inte Transport, där räknar arbetsmarknadsdepartementet med att LO företräder förbundet. Men det finns alltid en möjlighet att skriva ett spontant remissvar på regeringens remisser.
Och när det handlar om Hamnarbetarförbundets initiativ för att teckna ett centralt kollektivavtal fortsätter förhandlingarna med Sveriges Hamnar. Diskussionerna vid en träff i dag avbröts för att tas upp igen den 19 november.