Första jobbet: Tänk på det här!
Arbetsliv. Har du tagit studenten och ska börja jobba i sommar? Eller går du i gymnasiet och ska sommarjobba för första gången? Då har du säkert många funderingar. Här är några tips som är bra att ha i bakhuvudet.
1. Anställningsbevis
Anställningsbeviset är livsviktigt. Det reglerar vilka villkor som gäller för just dig. Arbetsgivaren måste enligt lag lämna det till dig inom en månad. Men försök att få det så tidigt som möjligt. Helst före första arbetsdagen. Beviset ska innehålla:
- Ditt och arbetsgivarens namn och organisationsnummer.
- En kortare beskrivning av dina arbetsuppgifter och din yrkestitel.
- Vilken anställningsform du ska ha. Om du har ett tillfälligt jobb ska det stå när anställningen slutar. Olika tillfälliga anställningar ger dig olika rättigheter.
- Hur lång uppsägningstid du har.
- Din lön. Plus andra villkor.
- Arbetstider.
- Hur mycket semester du har rätt till. Det får aldrig vara mindre än 25 dagar per år.
- Vilket kollektivavtal som gäller på din arbetsplats (förutsatt att det finns ett).
2. Gå med i facket…
Har du varit studerandemedlem i facket? Då kan det vara dags att registrera dig som ordinarie medlem när du tagit studenten och börjar jobba. Det finns många anledningar att vara med i ett fackförbund. Först och främst för att många medlemmar kan se till att avtalen blir bättre.
Men det är också bra att vara med om något strular på jobbet. Då kan facket hjälpa dig. Går du med i facket efter att chefen betett sig ruttet kan det vara för sent. Transport har som grundregel att du får hjälp från den första dagen du är med.
3. …och i a-kassan
Du ska ha varit medlem i en a-kassa i tolv månader för att få arbetslöshetsersättning baserad på din inkomst. Förutom det måste du uppfylla arbetsvillkoret. I normalfallet ska du ha jobbat motsvarande halvtid de senaste sex månaderna. Under covidpandemin sänktes kraven för att uppfylla arbetsvillkoret, och de sänkta kraven gäller 2022 ut: Det krävs att du arbetat minst 60 timmar under sex månader under de senaste 12 månaderna, eller totalt 420 timmar under en sammanhängande sexmånadersperiod.
4. Ha koll på rutiner
Se till att du vet hur du ska göra om du blir sjuk. Vem du ska kontakta och om det är något du behöver fylla i.
5. Allmänt jobbhyfs
Visa gärna framfötterna och ta för dig. Kom i tid. Men när arbetsdagen är över ska du sluta jobba om arbetsgivaren inte sagt att du ska jobba övertid, med lön för det. Du gör varken dig själv eller kollegorna en tjänst om du jobbar utan att få betalt.
6. Prata med ditt skyddsombud
Skyddsombudet kan förhoppningsvis berätta om viktiga rutiner och säkerhet, som din arbetsgivare missat att berätta om.
Finns det inte ett lokalt skyddsombud på din arbetsplats kan du vända dig till Transports regionala skyddsombud om något i arbetsmiljön oroar dig.
7. Om vi målar fan på väggen
Se till att få lönespecifikation med organisationsnummer vid varje löning. Får du inte det, ligg på!
En del oseriösa arbetsgivare struntar i att betala skatt.
Har du en lönespecifikation där skatteavdraget är angivet är du skyddad om arbetsgivaren fuskar. Men har du inte det kan du i värsta fall bli återbetalningsskyldig på grund av chefens fusk.
Anar du ugglor i mossen kan du själv kontakta Skatteverket för att kontrollera att företaget betalat in din inkomstskatt och sociala avgifter.